Kosaram

itt a cucc...

Pár tipp, hogy a motoros cuccaidat
a lehető legtovább tudd használni

ÍGY ÁPOLD
A MOTOROS RUHÁIDAT

Ne tárold a sisakot erős fényforrás közelében. A sárga, vörös, narancs és zöld színek kevésbé állnak ellen az erős fénynek. Ha éppen nem hordod, ne tedd ki erős napsütésnek! Tároláskor is ügyelj a sisak épségére, használj minden esetben sisakzsákot.

A sisakba épített napszemüveget csak a kapcsolóval működtesd, manuálisan nem szabad!

A bukósisak legfontosabb feladata, hogy megvédje a fejedet ütközéskor. Ha a sisak már átélt egy ütközést, többé ne használd, és ne add el! Soha ne szállíts úgy a sisakodat, hogy az sérülhessen!

A megfelelő méret kiválasztása az egyik legfontosabb tényező a biztonságod érdekében. Vásárláskor kérd szakértő segítségét.

Soha ne indulj útnak túl kicsi vagy túl nagy bukósisakban!

Amennyiben egy bukósisakot többen használtok, a fej és az arcpárna is gyorsabban elhasználódik, ezzel romlik a komfortérzet is (pl.: szélzaj).

A bukósisakod egyedi védőfelszerelés, ne add oda másnak.

Fontos, hogy mindig helyesen vedd fel és rögzítsd a fejeden megfelelően!

Tisztítás előtt távolítsd el a plexit. Használj S100 vagy Motul plexi tisztítót, hogy a plexi minél tovább megőrizze páramentes képességét.

Ne tisztítsd alkohollal vagy üvegtiszítóval! A bélés tisztításához speciális szerek használata ajánlott (pl.: S100 sisakbélés tisztító spary), illetve kivehető bélés esetén kéz-meleg szappanos víz.

Sisakodat mindig csak eredeti alkatrészekkel javítsd! A sötétített plexit csak nappal használd.

Ne módosítsd a sisakodat! Ragasztani, festeni, a héjból kivágni, azt megfúrni, a csatot és a bélést átalakítani, a gumi alkatrészeket eltávolítani tilos!

Ha bőrdzsekid vagy nadrágod van:

Motorról leszállva a bőrruhád tele lehet bogármaradványokkal. Semmi ok az aggodalomra, kapj elő egy puha rongyot, mártsd bele langyos szappanos vízbe és óvatosan törölgesd le a piszkot.

Ahhoz, hogy a bőr felszerelésed minél tovább tegyen jó szolgálatot, időnként muszáj ápolni. Ehhez speciális bőrápolókat használj. Ilyen bőrápoló például a Motul vagy a Bergstein bőrápoló is.

A bőrruhák hátránya, hogy sajnos nem vízállóak. Ahhoz, hogy ezen változtass, nem kell csodának történnie! Léteznek olyan szerek, mint például a Macna vagy az S100 impregnáló, amivel eső biztossá teheted a bőrcuccodat.

Ne feledd, ha impregnáltad a felszerelésed és utána eláztál, az impregnálást meg kell ismételned, hogy legközelebb is ellenálló legyen.

Ha textil dzsekid vagy nadrágod van:

Utad során koszos lett a textil ruházatod?
Ne aggódj, lesz még olyan, mint új korában!

A motoros ruháknál (is) mindig nézd meg, hogy milyen kezelés van a bevarrt címkén. Ezeket dzsekiknél általában a bal belső oldalon, míg nadrágnál a derékban találod.

Ha kimosnád, maximum 30 fokos (kézmeleg) vízben tedd azt. Ne áztasd, és ne használj öblítőt! A legjobb eredmény érdekében mi az S100 textilmosót javasoljuk, ami meghosszabbítja a ruházatod élettartamát. Mielőtt kimosnád, a béléseket és a protektorokat mindig vedd ki, mert ezek könnyen tönkremehetnek a mosógépben.

Ha a vízálló bélésedet szeretnéd kimosni, azt soha ne tedd általános mosószerrel, mert az apó kis „szellőző pórusok” eltömődhetnek. Sima, langyos vízben öblítsd ki, majd kicsavarás vagy centrifugázás nélkül akaszd ki (mert ettől megtörhet és veszíthet vízállóságából), hogy megszáradjon. Ha mindenképpen szeretnél tisztítószert használni, akkor GORE-TEX ruhákhoz ajánlott speciális mosószert válassz, mert ettől nem megy tönkre a bélés légáteresztése.

A thermobélést is tudod külön mosni, de ahhoz, hogy a töltet ne csomósodjon össze, mi a Granger’s pehelykabát mosót ajánljuk.

Nagyon színes a dzsekid/nadrágod? Esetleg fehér és valamilyen sötét szín van benne? Ha tutira szeretnél menni, a mosás során használj színfogó kendőt, így biztosan nem lesznek váratlan foltok a világos részeken.

Szeretnéd, hogy a textilruhádról lepörögjön a víz? Használj impregnáló spray-t.
Mi a Macna és az S100 impregnálóit ajánljuk, ezek tuti nem okoznak csalódást. Egyszerűen mosás után hagyd megszáradni a felszerelést, fúj le impregnálóval, majd mikor ez is megszáradt, már mehetsz is. Ne feledd, ha esetleg elázol, utána az impregnálást érdemes megismételni a következő alkalom előtt.

Mit jelentenek a jelek a ruhák kezelési útmutatóján?

    a szennyeződéseket enyhén nedves ruhával, vagy puha szivaccsal töröld le. 
A bőr ruházat nem mosható! 
Ne használj olyan szivacsot vagy maró hatású tisztítószert, ami kárt tehet a festett bőr felületén
    nem vasalható
    nem fehéríthető
    szárítógépben nem szárítható
    vegyileg nem tisztítható
Ahhoz, hogy a motoros surranód ne csak tiszta, de sokáig szép és strapabíró is legyen, fontos a rendszeres ápolás. Használat után kívülről langyos, szappanos vízbe mártott ruhával törölgesd át. Miután megtisztítottad, a bőr lábbeliket mindenképpen érdemes bőrápolóval is kezelni.

Ha szeretnéd, a motoros csizmádat, cipődet is vízlepergetővé teheted, ha ilyen célra gyártott impregnáló szerrel kezeled. Nagyon fontos, hogy benzinnel, alkohollal vagy egyéb vegyszerrel soha ne tisztítsd a csizmádat/cipődet.
Ajánlott ápolószerek