Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Vadállatok az utakon

Rejtőzködő életmódjuk miatt a vadállatok az utolsó pillanatig képesek beleolvadni környezetükbe. Mikor meglátod őket, sokszor már túl késő. Ahol az országutat fák, bokrok szegélyezik, számíthatsz rá, hogy élnek állatok, és nem feltétlenül tisztelik a járművek által használt aszfaltozott „ösvényt”. Az állatoknak fogalmuk sincs a KRESZ-ről, ráadásul nem igazán tudnak kalkulálni a haladási irányoddal és a sebességeddel. Sokszor nem is a motoros üti el a vadat, hanem fordítva, az állat szalad neki a száguldó motornak.

A motorodban keletkezett kárt senki nem fizeti ki

Magyarországon a legtöbb vadásztársaságnak nincsen biztosítása vadkárra, de felelősség sem terheli őket, a vadkár az övék, a motorodban meg a felszerelésedben keletkezett kár a tied. Hivatalosan minden vadállatgázolásnál rendőrt kell hívni. Ha kiderül, hogy szabálytalanság (pl. gyorshajtás) is közrejátszott a balesetben, vagy csak simán ki van rakva a „vadon élő állatok” tábla, rád varrják az egészet, és kifizettetik veled a vad árát! Ha véletlenül az derül ki, hogy a vadásztársaság vagy a közútkezelő a hibás, beperelheted őket, de kicsi az esélye, hogy a végén pénzt láss belőle. Most viszont ne a felháborító jogi háttérrel foglalkozzunk!

Tudj meg inkább minél többet a vadállatokról, hogy nagyobb eséllyel kerüld el a velük való ütközést!

Őz

A közlekedésre veszélyes állatok közül a Number 1. Viszonylag nagytestű és jó sok van belőle. Július és augusztus között a legveszélyesebb, ekkor van a párzási időszaka. Az üzekedő őzeket még a drótkerítés is nehezen tartja vissza attól, hogy arra menjenek, amerre ők akarnak. Általában csapatban járnak, ha egy átszalad előtted az úton, nem lélegezhetsz fel, jöhet utána még egy csomó. Számíts rá!

 

Nyúl

Egy kifejlett mezei nyúl akár 6 kg súlyú is lehet. Nagyon gyorsan és kiszámíthatatlanul mozog, ha látsz egyet futni az úttal párhuzamosan, kezdhetsz fékezni, mert ki tudja, mikor vált irányt és merre kezd el futni. Lehet, hogy a következő pillanatban éppen előtted fog szambázni. Megművelt földek és lakott területek közelében gyakori.


Fácán

Erdők, szántóföldek és mocsaras vidékek környékén fordul elő. Ha megijed, felröppen, de mivel csak alacsonyan tud repülni, könnyen előfordulhat, hogy nem is a motoroddal, hanem a testeddel, fejeddel találod telibe. 1-1,5 kg-os súlyával olyan, mint egy ágyúgolyó, komoly sérüléseket tud okozni. Ha feléd repül, húzd be a nyakad és lapulj a tankra! Áprilisban a legaktívabb.

 

Róka

Erdőben és települések környékén is felbukkanhat a kisebb kutya méretű ravaszdi. Még szerencse, hogy pirosan világít a szeme, ezért sötétben néha messziről kiszúrható. Tehát, ha éjjel kis pontok világítanak az út mentén, akkor azok nem biztos, hogy mécsesek! Súlya átlagosan 8-10 kg, és elég sok van belőle. Légy óvatos vele!


Vaddisznó

Szintén csapatban szokott járni, mint az őz, de nem csak napkeltekor és alkonyotkor aktív, hanem egész éjjel. Általában egy irányba halad, nem valószínű, hogy meggondolja magát és megfordul, ezért ha már nem tudsz megállni előtte, a fara felé irányítsd a motort, nagyobb eséllyel úszod meg a balesetet. Egy kifejlett vadkan 200 kg súlyú is lehet!Szarvas

Hatalmas állat, egy szarvasbika megnőhet 300 kg-osra! A fején viselt agancs sem éppen motorosbarát. Szeptember-októberben van a párzási időszaka, akkor a legaktívabb. Fás-erdős területek környékén szarvasbőgés idején fokozott elővigyázatossággal motorozzál! Egy szarvas értéke akár a 3-4 millió forintot is elérheti, ha elütöd, jobban jársz, ha ott helyben elásod. ;)

 

Mi használ, és mi nem a vadállatok ellen?

Vadriasztó síp felszerelése nyugtatólag hat a motorosra, az állatok viselkedésére azonban nincs nagy befolyással. Felejtsd el! A motor hangját sokkal hamarabb meghallják. Ha meglátsz egy állatot az úton, mindenképpen lassíts, és dudálj rá, hátha bejön! A reflektorral villogás felejtős, inkább megmerevednek tőle, mintsem nekiiramodnának. Ha hajnalban és alkonyatkor lassabban hajtasz, nem jelent 100%-os biztonságot, de sokat dob a túlélési esélyeiden! Intézd úgy, hogy éjszaka ne kelljen erdőben motoroznod!
 

 Neked volt már kalandod vadállattal?