Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Új KRESZ szabályok motorosoknak?

Buszsávban motorral

Valójában nem új szabályról van szó. Már közel tíz éve került bele a KRESZ-be az a változtatás, ami megengedi, hogy motorkerékpárral használni lehessen a buszsávot. Ennek ellenére sok ember még mindig nem tud róla. De nem csak autósok, motorosok sem! Ezért most ismét elmondjuk:

Motorkerékpárral teljesen szabályos a buszsávban közlekedniDe milyen járművel találkozhatsz még a buszsávban? Mondjuk elég triviális, de azért leírom: például busszal. Ezen kívül trolibusz, taxi, rendőrautó, mentő és tűzoltó is szabályosan mehet rajta. Szabálytalanul viszont bármilyen jármű előfordulhat, így nem árt elővigyázatosnak lenni! Sok motorost csapnak el olyan autósok, akik a buszsávot használják arra, hogy előrébb sunnyogjanak a forgalmi dugóban, de nem számítanak ránk.Kerékpárral is csak akkor legális használni a buszsávot, ha erre külön jelzés ad engedélyt

Bizonyos esetekben személygépkocsival és teherautóval is rá lehet hajtani a buszsávra (sőt kell!), de csak akkor, ha az egyben kanyarodósáv is, és a járművezető le akar kanyarodni a következő lehetőségnél. Viszont a buszsávba csak ott szabad átlépni, ahol nincs záróvonal. Mivel azonban a legtöbb helyen folyamatos vonal védi, nincs mód ki-be kolbászolni, ide-oda cikázni, variálni. Ilyenkor nem árt előre eldönteni, hogy hol szeretnél haladni. Sokszor egyik oldalán szaggatott záróvonalat festenek fel, amit csak befelé vagy csak kifelé lehet átlépni, vissza már nem.

A közlekedési lámpa BUSZ jelzése kire vonatkozik?

Ha világít a BUSZ felirat, az minden járművet érint, amelyik a buszsávban halad vagy várakozik. Ha motorral ebben a sávban szabad jelzésre vársz, és ez a felirat villan fel, az neked is azt jelenti, hogy mehetsz. És menjél is, ne tartsd fel a tömegközlekedőket és a taxisokat!

Sorok között motorozni


Az előző szabálymódosítással egyidős a sorok közötti előregurulás lehetősége motorosok számára. Biztos vannak, akiknek túl széles a motorjuk és ezért nem bíznak abban, hogy elférnek, meg olyanok is, akik szimplán csak ráérnek, de gyakran látni olyan motorosokat, akik indokolatlan tökölődnek és nem merészkednek be a kocsisorok közé.Úgy tűnik, mintha nem lennének tisztában azzal, hogy ez most szabad vagy sem? Inkább nem gurulnak előre a lámpánál az álló kocsisor között, nehogy megbüntessék őket. Ha egy rendőrautó is áll a sorban, akkor pláne.

Idézem a paragrafus idevágó részét:

„Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeli vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - motorkerékpárral, illetve segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

Tehát csak álló kocsisorok között! Az éppen araszoló, vagy a megengedett maximális sebességhez képest idegesítően lassan cammogó járművek között már nem szabályos. Ahogy megindulnak az autók, be kell állni közéjük a sorba.

Ez a szabály egyfajta engedmény a motorosok számára, de nem kötelezi az autósokat arra, hogy mindenáron utat nyissanak nekünk. Ha megteszik, akkor jó fejek, ha nem, azzal maximum bosszantanak minket, de nem követnek el szabálytalanságot. Amelyik társasjátékként tekint a közlekedésre, vagy csak félti a tükreit, úgyis csinál helyet.Amikor mész a kocsisorok között és finom gázmorzsolgatással jelzed egy elbambuló sofőrnek, hogy érkezel és nem sértődnél vérig, ha lenne szíves egy kicsikét arrébb húzódni, és Te már ott sem vagy, az teljesen rendben van. De némelyik motoros társunk dudálva, tiltásig pörgetett motorral és szitkozódva utasítja rendre azt, aki miatt lassítania kell,– ne adj’ Isten – meg is kell állnia. Szerintem ez már nem helyes.

Te mit teszel, ha nem férsz el két autó között?