Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Új őrület az autósoknál: rükvercben ütik el a motorost!

Sokféle motoros baleset történhet. Általában a motorok – többi közlekedőnél jelentősen nagyobb – dinamikája és rosszabb észlelhetősége miatt következik be. Magyarul az autósok eleve nehezen veszik észre a kicsi, keskeny motorokat, amik ráadásul jobban gyorsulnak, lassulnak, váltanak sávot, mint a bazi nagy fém kasztnik.

Egyre gyakrabban történik meg olyan furcsa baleset, amiben a motor sebessége egyáltalán nem játszik szerepet. Mégpedig azért, mert a motoros egy helyben áll. Hülyén hangzik, de mostanában két ismerősömmel is megtörtént, hogy egy autós rátolatott. Egyiküket egy hirtelen parkolni kívánó sofőr lökte fel, a másikat egy piros lámpánál variáló taxis préselte a mögötte álló autóra.Az okokat sokáig lehetne elemezni, kezdve a vírusként terjedő figyelmetlenségtől, az autók holtterének csökkenésén át a növekvő közlekedési káoszig. Elemezgetés helyett nekünk most az a feladatunk, hogy kitaláljuk, hogyan előzzük meg azt, hogy mi is egy tolató autós áldozatává váljunk.


Hogyan kerüld el, hogy váratlanul rád tolassanak?


1. Ne állj meg közvetlenül egy autós mögött!

A motor keskenységét használd ki! Nem csak előremehetsz a sorok között, meg is állhatsz ott. Amikor már nem férsz el a kocsik között, akkor se állj be egyik lökhárítója mögé. Inkább a két kocsisor között maradj! Ha egy autós mellé begurulsz, az máris nem tud rád tolatni.

2. Kerüld a holttereket!


Amikor haladsz a forgalomban, igyekszel úgy helyezkedni, hogy az autósok észrevegyenek. Ha eddig nem tetted, mostantól álló helyzetben is figyelj erre! Keresd a szemkontaktust a vezetővel a tükrében. Ha azt látod, hogy a telefonját piszkálja vagy az orrát túrja ahelyett, hogy tudomást szerezne róla, mi folyik körülötte, máris beazonosítottál egy potenciális veszélyforrást. Ügyes helyezkedéssel vagy egy kis gázfröccsel felhívhatod magadra a figyelmét.

3. A szüttyögő sofőr mindig gyanús!

Vagy nem tud vezetni (akkor eleve jobb elkerülni) vagy keres valamit, vagy mindkettő. A figyelmét teljesen leköti a megfelelő parkolóhely vagy a keresett utca megtalálása, így nem biztos, hogy észre fog venni. Ne menj a seggébe! Hagyj annyi követési távolságot, hogy legyen helyed megúszni egy váratlan tolatós manővert! Ha jól figyelsz, Te már hamarabb tudod, mikor fog tolatni, mint ő maga!4. Figyeld a rükverc lámpát!

Nem véletlenül teszi valaki hátramenetbe a váltót. De ha mégis, az sem változtat a lényegen: hátrafelé fog elindulni. Figyeld a hátsó fehér fényt, és ha felgyullad, kerülj ki a tolató autó hatósugarából. Itt számolni kell azzal, hogy a hátrafelé parkoló autó eleje kanyarodásnál „kaszál”, vagyis nagyobb ívben kell kerülnöd.


Mit tegyél, ha bekövetkezik a baj?


1. Kisebb koccanásnál előfordulhat, hogy a baleset okozója egyszerűen elhajt a helyszínről. Úgy tesz, mintha nem vette volna észre az ütközést. Jegyezd fel a rendszámát!

2.
Ne hagyd elmenni! Van olyan, aki nem ismeri el a hibáját, és van, aki megpróbál kibújni az eset azonnali rendezése alól. Kitalál valamit, pl. „sietek a gyerekért az oviba, találkozzunk később, akkor kitöltjük a betétlapot” vagy „hazaszaladok pénzért, hogy kifizessem a károdat”, stb. Mondanom se kell, ha hagyod elmenni, később futhatsz a pénzed után.

3. Fogd meg a szemtanúkat! Biztosan többen látták a balesetet. A városi emberek általában közönyösek mások iránt, érd el náluk, hogy szívükön viseljék a sorsodat és hajlandóak legyenek tanúskodni melletted, ha szükséges. Kérd el az adataikat, hogy később kihallgathatók legyenek.

4. Ha szükséges, hívj rendőrt! Amennyiben csak anyagi kár keletkezett, az autós elismeri a hibáját, van érvényes biztosítása és kitölti a betétlapot, aminek az aljára odaírja, hogy „a baleset okozásáért a felelősséget elismerem”, nincs feltétlenül szükség rá. Ha viszont megsérülsz, az autós vitatja a felelősségét, fenyeget, vagy el akar hajtani, azonnal rendőrt kell hívni.5. Fotózz le mindent! Van kamerás mobilod? Persze, hogy van. Készíts fényképeket minél több szögből úgy, hogy a helyszín, a sérülések, a rendszámok, minden látszódjon. Egy esetleges bírósági eljárás során ezek még jól jöhetnek.


Ezek a balesetek szerencsére nem nagy sebességgel történnek, amit egy-két karcolással és letörött alkatrésszel meg lehető úszni. Azért azt nem árt tudni, hogy pl. a tükreidet vagy indexeidet mennyiből tudod pótolni.Kattints valamelyik képre az alkatrészek megtekintéséhez!Te milyen furcsa motoros balesetekről hallottál már?