Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Ugye nem szeretnéd akkumulátor vásárlással kezdeni a következő szezont?

Miért megy tönkre az akkumulátor a téli pihenő alatt?

A használaton kívüli akkumulátorban önkisülés megy végbe, vagyis veszít töltöttségi szintjéből. Egy bizonyos feszültségi szint alatt (12,4 V) beindul a szulfátosodás, a benne lévő kénsav sói kiválnak és az ólomlemezekre rakódnak. Ez csökkenti az akkumulátor kapacitását, ami előbb-utóbb elgyengül. Egy közepesen elszulfátosodott akksin nyáron szinte észre sem lehet venni a hibát, napi szintű használatnál pöcc-röff indít. Hidegben azonban, amikor a dermedt olaj miatt amúgy is nehezebben fordul át a motor, már csak lassan vagy egyáltalán nem tekeri meg az önindítót.Hanyag tulajok tavasszal hiába nyomkodják azt a bizonyos gombot

Mikor van lemerülve az akkumulátor?

Ha a feszültsége 12,4 V alá esik, már érdemes rátölteni, nehogy beinduljon a szulfátosodás. 11,9 V a mélykisütés felső határa, az alatt teljesen lemerültnek lehet tekinteni. Ne várd meg azt az állapotot, amikor már csak 10,5 V vagy annál kevesebb van benne, mert akkor az akksid már halott. Ha nincs mérőműszered, amivel ellenőrizheted a kapocsfeszültséget, inkább töltsd fel gyakrabban, úgy biztosan nem megy tönkre.Egy lemerült, de még működőképes akkumulátort teljes feltölteni kb. 10-12 óra

Hogyan kell tölteni?

Az akkumulátor azt szereti, ha teljesen fel van töltve. Ehhez használhatsz csepptöltőt. Az intelligens csepptöltő gondoskodik róla, hogy az akksit mindig maximális töltöttségi szinten tartsa. Amikor tavasszal berakod a motorba, rendesen fogja forgatni az önindítót.
Ha nincs csepptöltőd, vagy nincs mód rá, hogy folyamatosan biztosíts hozzá hálózati feszültséget, akkor bizonyos időközönként (2-3 hét) tedd fel töltőre az akkumulátort! Ennyi idő alatt csak jelentéktelen mértékben merül, a szulfátosodás nem indul meg benne.Először a pozitív csipeszt tedd a pozitív pólusra, majd a negatívat a negatívra. Figyelj rá, hogy a töltő alkalmas legyen motorkerékpár akkumulátorhoz, mert azt a túl nagy töltőáram is tönkretehetiTöltő hiányában legalább 2-3 hetente indítsd be a motort! Mivel alapjáraton a generátor töltése nem mindig elégséges, ezért menni kell egy 10 km-es kört a motorral. Ennyi minimum kell, hogy a csekély mértékben merült akku visszatöltődjön. Ha nem szeretnél ilyen gyakorisággal hidegben, hóban vagy sózott úton motorozni, mindenképpen szükséged lesz arra a töltőre.

Felvigyem a lakásba vagy bent hagyjam a motorban?

Az önkisülés magas hőmérsékleten gyorsabban megy végbe, ezért nem érdemes fűtött helyen tárolni az akkumulátort. A túl hideg sem jó. 0°C alatt, még ha lassabban is, de önkisülés akkor is történik. Az elektrolitból ilyenkor víz válik ki, ami megfagyhat. A fagyott víz kitágul, szétfeszíti az akkumulátor oldalát, ami egyértelműen a végét jelenti. A sérült házból kifolyó elektrolit (jelen esetben higított kénsav) további károkat okozhat. Tehát az ideális megoldás egy száraz, hűvös helyen való tárolás, 0 és 10 fok közötti hőmérséklettel. Ha a motorod ilyen helyen áll és nincs, ami leszívja az akksit (pl. riasztó), akkor ki sem kell szerelned.

Vigyázz! Az akkumulátorsav veszélyes!

Sunyi dolog az akkumulátorsav. Elég egy kis szivárgás, hozzáérinted az akkut a ruhádhoz, látszólag nem történik semmi. Aztán két hét múlva egy lyuk tátong a helyén. Dobhatod ki a ruhádat, azt sem tudod, miért, mert már nem is emlékszel rá, hogy mi okozhatta. Szóval, inkább bánj elővigyázatosan az akksival. Szállításhoz tedd be nylon zacskóba és miután megfogtad, mindig moss kezet!
Ha bármilyen oknál fogva kifolyik az akkumulátorsav, ráömlik valamire, a legtöbb, amit tehetsz, hogy felitatod egy ronggyal és a maradékot bő vízzel lemosod. A víz nem semlegesíti a savat, de felhígítja annyira, hogy ne legyen ártalmas. Ha a bőrödre vagy a szemedbe kerül, mosd le vízzel, de utána mindenképpen fordulj orvoshoz!

Meg lehet gyógyítani a rossz akkumulátort?

Nem igazán. Jobb csepptöltőkön van regeneráló funkció, de ezek maximum ideig-óráig képesek új életet lehelni belé. Ha az akkumulátor zárlatos, szemernyi esély sincs arra, hogy újra működőképes legyen. Egy akksi élettartama 3-5 év. Láttunk már 10 éves, még működő darabot, de az olyan ritka, mint a fehér holló. Ha viszont elhanyagolod, akár egyetlen tél alatt kinyírhatod. Így kalkulálj!Sok esetben a saruk oxidációja vagy a rajtuk jelentkező kicsapódás okozza az akkumulátor gyenge teljesítményét. Ezeket nem árt időnként vízzel és drótkefével teljesen letisztítani.
Az alacsony elektrolitszint is teljesítményvesztést okoz. Ha a cellék tetején levő kupak levehető, és a lyukakon benézve azt látod, hogy egyes cellákban a lemezeket nem lepi el teljesen a folyadék, pótolni kell a hiányt. Sima vizet soha nem szabad beletölteni, mert tönkre teszi, kizárólag desztillált vagy ioncserélt vizet.

Szóval, nem értek véget a feladataid azzal, hogy biztonságos helyre vitted, teletankoltad és letakartad a motorodat. A tél folyamán az akkumulátorral fontos teendőid vannak. Kis odafigyeléssel rengeteg kellemetlenségtől és felesleges kiadástól kímélheted meg magad.


Te hogyan tartod karban motorod akkumulátorát?