Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Tartós teszten a Sixgear, a GIVI és a Forma


Németh Roland, a Groupama Tanpálya motoros instruktora 2022-ben ismét a SHOX termékeit nyüstölte. Nála nem átlagos felhasználásról van szó, hiszen Roland minden nap, reggeltől estig viseli védőfelszereléseit, függetlenül attól, milyen az időjárás. A csizma különösen nagy terhelést kap, ugyanis instruktorként rengeteget gyalogol benne, amikor a motorosoknak magyaráz, tanítja őket. Nézzük, milyen tapasztalatokat gyűjtött a felszereléséről.

„Idén is a SHOX által forgalmazott termékeket fogtam be egy igen erős igénybevételű tesztre. Versenypályától kezdve a közúti közlekedésig bezárólag mindenhol kipróbáltam a ruhákat, és természetesen most sem maradhatott ki az a rész, amikor egész napos tréningeket ebben a ruházatban instruáltam és talpaltam végig.

Forma AIR3 HDry csizma

Le a kalappal a Forma AIR3 HDry csizma előtt! Nagyon szépen helyt állt, pedig szegény kapott hideget és meleget a teszt során. Mint minden új ruhadarabot, ezt is meg kellett szokni, ami ebben ez esetben nagyon gyorsan ment. Minimálisan tágult csak a rengeteg használat ellenére, ezért azt javaslom, hogy ebből tényleg pont olyan méretű csizmát vásároljatok, amekkora a lábatok, picit se legyen nagyobb vagy kisebb! Az anyagminőséggel minden rendben van, nagyon jól bírta a strapát a csizma, sehol sem látni szakadást vagy kirívóan nagy kopást. A cipzárak és tépőzárak stabilan tartanak. Bár nem motoroztam vele több órás viharban, de ne feledkezzünk meg róla, hogy motoron a csizma az útról is kapja a vizet, ennek ellenére soha nem ázott be. Ráadásul tényleg nagyon jól szellőzik. Bár most, hogy reggelente már mínuszok vannak, hosszabb úton fázik benne a lábam városon kívül.Viselete amúgy kényelmes, a csizma maga rendkívül könnyű. Stabilan, jól fogja a bokát, mégis biztosítja a láb megfelelő mozgástartományát. A váltót és a féket precízen, pontosan lehet benne kezelni. A csúszásgátló gumitalp tényleg biztos talajfogást biztosít, és járás közben a csizma kiválóan tompítja a talpakon át érezhető ütéseket, rezgéseket, így nem fárasztja a lábat és ízületeket. Ami különösen tetszett benne, az a tépőzáras füllel rögzíthető cipzár. Ötletes megoldás, jól tartja a cipzár húzókáját, ami nem tud lecsúszni magától és nem is libeg menet közben.

GIVI X23 bukósisak
Ez a sisak rendkívül kényelmes! Nagyon nagy hasznát vettem akár tréningek során, akár napi használatban, hogy felnyitható és napszemüveg is be van építve. Könnyen kezelhető, jól szellőzik, és nem ázik be! Belső anyaghasználata teljesen rendben van, némi kopás ugyan keletkezett benne, de ennyi használat, fel- és levétel mellett ez teljesen elfogadható. Bélése könnyen kivehető és mosható. Mindent egybevetve, további használatra hibátlan állapotúnak mondom!Ezt a nagyobb látóterű sisakok közé sorolnám jó időben, viszont rossz időben, a Pinlock mérete némileg ront ezen a tulajdonságon. A belső második réteg plexi lehetne picit nagyobb, és akkor a látóteret jobban lefedné. Sportos üléspozícióban ‒ mert versenypályákon is hordtam és teszteltem ‒, amikor a felső látómező van használatban, ott zavaró lehet, hogy minimális pára keletkezik a plexin. De ne feledjük, hogy elvégre ez egy túra sisak, normál esetben nem kell annyira előre dönteni, mint amikor versenypályán hasalsz a motoron.

Sixgear Motion kesztyű
A biztonságos motorkezeléshez elengedhetetlen a megfelelő kesztyű! Nagy nyári melegekben is kell hordani, csak olyankor jól szellőző, nyílásokkal ellátottat kell választani, amivel még az átmeneti időszakokban sem lesz baj. Hidegben, télen már keressetek a polcon téli kesztyűt, nem fogjátok megbánni. Vezetéstechnikai szempontból sem mindegy, hogy a kezed mennyire van elfagyva.A Sixgear Motion kesztyű inkább melegebb időjárásra készült, jól szellőzik, komfortos a viselete, így hamar megszokható. Csapadékos időben is jól teljesített, 10 fok alatti hőmérsékleten azonban már fázik benne a kezem, de ez nem a kesztyű hibája. Tenyér részen találhatók műanyag kopó és védelmi erősítések, valamint kettő darab tépőzárral szerelték fel a megfelelő kényelem érdekében. Számomra nagyon tetszik, hogy jó nagy tartományban állítható az alkarnál lévő rész, így még inkább személyre és ruházathoz szabható, illetve a csuklómról eltereli a szelet.

Egy teljes szezon után minden ruhadarabomon találhatóak kopásnyomok, de csak rendeltetésszerű használatból eredő, természetes mértékben. Fontos tudni, hogy nálam az átlagos használathoz képest minimum négyszeres igénybevételnek vannak kitéve a motoros ruhák. A cipzárak és tépőzárak is mind kibírták a próbát, pedig azokat sem kíméltem. Összegezve: mindenkinek ajánlom ezeket a termékeket!”