Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Öltözzünk össze a motoron!


Múltkor láttam egy srácot, aki menő motoros cuccban, komoly csizmában feszített új BMW-jén. A mögötte ülő csajon viszont a leggagyibb felszerelések voltak: kínai piacos bukó, protektor nélküli, utcai farmer, egy régi, szakadt férfi kabát, sportcipő. Kesztyű nem volt. Az utas bukója kb. tizedannyiba kerülhetett, mint a vezetőé. De legalább piros volt mind a kettő… Milyen összeöltözés ez?

Nincs olyan, hogy „utas bukósisak”

Az aszfaltot nem érdekli, hogy elöl ültél-e vagy hátul. Esésnél ugyanakkora védelemre van szüksége az utasnak, mint a vezetőnek. Azt már Te is tudod, hogy ha egy sisak teljesíti az ECE 22.05 szabványt, máris egy ligában játszik a legjobb bukósisakokkal. Legalábbis biztonság szempontjából. Tehát ez a minimum, amit az utasod megérdemel. Ezen felül ott van még a kényelem, a zajvédelem, a szellőzés és a súly. Azokban egészen biztosan a minőségi, drágább darabok jobbak. Ha azt szeretnéd, hogy utasod legalább annyira élvezze a közös motorozást, mint te, ne fáradjon el fél óra után a zajtól vagy pusztán a sisak viselésétől, ugyanolyan kényelmes, csöndes és könnyű bukót kell a fejére tenned, mint a sajátodra. Ezt pedig csak úgy tudod garantálni, ha ugyanolyan nagy gonddal választjátok ki, mint a tiédet. A szomszédtól kölcsönkért, régi, leselejtezett vagy tombolán nyert „mindenki bukója” nem éppen a hosszú, együtt átélt, felejthetetlen motoros túrák záloga. És a színe? Nem árt, ha passzolnak egymáshoz, de gyakorlati jelentősége nincs.A bukósisak a legfontosabb védőfelszerelésetek

Egyforma ruhában látják, hogy együtt vagytok

Miért, ha más színű a ruhátok, azt hiszik, hogy egy stoppos utazik mögötted? Dehogy. Borzasztó nehéz teljesen egyforma ruhát választani egy motoros párnak. A két nem alkata eleve különbözik, a legtöbb ruhából nincs is teljesen egyforma mintájú férfi és női kivitel. Ezen kívül elképzelhető, hogy ami neked tökéletes, az a párodnak kényelmetlen vagy egyáltalán nem tetszik. Vedd figyelembe, hogy a ruha fő feladata a védelem. Sérüléstől, széltől, hidegtől, esőtől, bogaraktól. Ezekben is hasonlót kell nyújtaniuk. Tegyük fel, hogy mindkettőtöknek van egy bőrruhája, de Te már beszereztél egy hálós, nyári dzsekit a kánikulára. Vagy fordítva: őszre megvan már a meleg ruhád, de az utasod egy könnyű kis dzsekiben, motoros farmerban didereg. Szerinted a párod hány percig tűri ezt szó nélkül? Az elsődleges keresési szempont legyen mindig a funkció, azután még mindig tudtok azon matekozni, hogy megy-e a másik ruhájához, a motorhoz, a bukóhoz. A lényeg, hogy mikor motorra ültök, mindketten legyetek rendesen felöltözve.Összeöltözni elsősorban nem színben, hanem funkcióban és minőségben kell.

A márka a lényeg?

Tény, hogy a drágább, nagynevű motoros ruhák magasabb minőséget képviselnek, mint az olcsóbb, kevésbé ismertek. A felhasznált alapanyagok strapabíróbbak, a membránok fejlettebbek, a protektorok jobban tompítják az ütést. Ettől függetlenül a sokat emlegetett ár-érték arányban mégis alulmaradnak, hiszen a hatékonyabb szellőzés, jobb vízállóság és csinosabb dizájn mellé jelentős fejlesztési és marketing költség társul, ami a vételáron is meglátszik. Ezért érdemes odafigyelni az akciókra! Néha, nagy szerencsével ki lehet fogni prémium ruhadarabokat, bukósisakokat olyan áron, amiért normál esetben kevésbé professzionális vagy egészen egyszerű cuccokat tudnál csak megvenni.