Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Ne rólad szóljanak a hírek!

Észrevetted már, hogy sokszor úgy tűnik, mintha az autósok totál nem is látnák a motorost? Nem akarják észrevenni vagy tényleg nem látják?Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, a legtöbb esetben pofon egyszerű a magyarázat.
Az emberi szem látómezeje nagy, de ebből egyszerre csak egészen kis területet látunk élesen, mégpedig azt, ahová éppen fókuszálunk. Szemünk villámgyorsan ugrál egyik pontról a másikra, így gyűjt információkat az agy számára, ami ezekből rakja össze a teljes képet, mint valami puzzle-t.

Ez a 3 leggyakoribb ok, ami miatt a motorost nem veszik észre az autósok:

1. Vezetés közben a környezet folyamatosan változik, a szemnek rengeteget kell „dolgoznia”. A motor és a kerékpár a legkisebb járművek az úton, így ezek maradnak utoljára. Ha valamire már nem marad idő, éppen ezek lesznek azok.

2. A mozgásban lévő járművek közül azt a legnehezebb észrevenni, amelyik szemből közeledik (vagy távolodik), mert egészen kicsi az oldalirányú elmozdulása. Egy közeledő autó azért kelti fel könnyebben a figyelmet, mert egyrészt eleve nagy, másrészt ahogy egyre közelebb ér, dinamikusan nő a mérete. Ehhez képest egy motoros szemből a sáv harmadát sem foglalja el, nincs határozott körvonala, egyetlen (vagy két egymáshoz közeli) fényszórója nem ad elég pontos információt a szélességéről, ezért távolságát és sebességét nehéz megítélni.3. Sokszor a motoros ruházata nem elég feltűnő, ezért az autós perifériájában megjelenő motoros sziluettje nem üti meg a sofőr ingerküszöbét, aki egyetlen pillanatra sem fókuszál rá, így az agya nem kap róla információt. Ennek az autósnak a számára a motoros gyakorlatilag láthatatlan, ezért nagyon meglepődik, amikor „váratlanul” ott terem.

Ugye már nem is olyan meglepő, ha egy autós nem vesz észre motoron?


Azért nem kell ráparázni, itt van 5+1 tipp, hogy ne te legyél az esti híradó egyik szalagcíme:

1. Azért, mert egy autós feléd néz, még nem biztos, hogy lát is. Ha nem vagy benne teljesen biztos, inkább villants rá, vagy röviden nyomd meg a dudát!

2. Igyekezz a kereszteződésekben úgy helyezkedni, hogy a többiek a legtöbbet lássák belőled. Állj a sávnak arra a szélére, ahol van helyed reagálni rá, ha a másik hibázik.

3. Kerüld a buszok, teherautók holtterét!

4. Igyekezz kiszámíthatóan vezetni, kerüld a hirtelen manővereket!

5. Viselj feltűnő színű ruhát!

+1. Minden sofőrnek mások a képességei, ezért ne általánosíts. Legyél elővigyázatos, hiszen egy idős ember vagy egy üvöltő gyerekét szállító anyuka valószínűleg lassabban reagál. A legjobb, ha mindig van "menekülési terved".


Te mivel kelted fel az autósok figyelmét?