Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Motoros dzseki kontra protektoring

Szerencsére régóta ciki rövidgatya-póló kombóban motorozni. A motorosok legnagyobb része fegyelmezett, és ebben a szörnyű melegben is felöltözik, vesz magára motoros védőfelszerelést. A legnépszerűbb ilyenkor a hálós nyári dzseki, de sokan vannak, akik protektoringet vesznek fel, csak úgy, magában. Melyik a jobb megoldás? Összeszedtük az érveket pro és kontra.Nyári dzseki

Kényelmes megoldás a nyitható szellőzős vagy hálós panelekkel ellátott dzseki, hiszen amikor megérkezel valahová, csak lekapod és felakasztod a fogasra az összes, benne lévő protektorral együtt. Nem kell különösebb öltözködésbe bonyolódnod, ha egy ing van rajtad, a dzseki alatt az sem fog összegyűrődni. Ugyanilyen egyszerű dolgod van, mielőtt újra motorra pattansz. Belebújsz, felhúzod a cipzárt és máris védve van a felsőtested.
Arra kell csak figyelned, amikor nyári dzsekit vásárolsz, hogy valószínűleg nem lesz benne valódi gerincprotektor. A hátában levő egyszerű szivacsot már a boltban cseréltesd ki normális gerincvédőre!
A dzseki azért is praktikus, mert a zsebeibe el tudod pakolni az irataidat, és a kivehető béléssel jól tudod variálni, amikor este leesik a hőmérséklet vagy elkap egy nyári zápor. Ha nincs hozzá bélés, akkor is fel tudsz alá venni egy pulcsit, így kicsit hűvösebb időben vígan használhatod.

+
Könnyű fel- és levenni
Elcsúszás esetén hatásosabban véd, mint a protektoring
Vannak zsebei
Alá lehet öltözni vagy van hozzá víz- és szélálló bélés
-
Kisebb gerincvédő fér bele

Protektoring

A jó öreg protektoring masszív, terminátoros kinézetet kölcsönöz neked. Maguk a váll- és könyökprotektorok áltálában nagyobbak, mint amiket a dzsekikbe raknak, bár ütéselnyelő képességük ugyanolyan. Viszont a hátán egy teljes értékű, hosszú, a farokcsontig érő gerincvédő van. Ez mindenképpen jobb bármilyen dzseki beépített gerincprotektoránál. Az egyes védőket rugalmas háló köti össze, ami viszont nem szakadásbiztos. Ez azért van, mert a protektoring eredetileg off-road felszerelés, nem aszfalton csúszásra lett kitalálva. Terepen nem jellemző a csúszás, és a krosszosok amúgy is mezt húznak rá, úgy használják. Ennek ellenére nem elvetendő a protektoring használata. A tapasztalat azt mutatja, hogy városi eséseknél, ahol nem csúszol hosszan az aszfalton, megfelelő védelmet nyújt.
Csak ne kelljen fel-levenni napközben, mert az hosszú percekig eltarthat.

+
Komolyabb gerincvédővel van felszerelve
Jobban átjárja a levegő
-
Csúszás esetén könnyen szétszakad a protektorokat összetartó háló
Macerás fel- és levenniEzek után tied a döntés, hogy melyiket választod. De a lényeg: motorozás közben mindig legyen rajtad védőfelszerelés!