MOTOROS OLVASNIVALÓ

2019-es szezonnyitó akciós újság

Motoros autópályadíjak 2018

Összeszedtük a hazai díjakat és azt, hogyan juthatsz matricához. A cikk végén külföldi információkat is találsz majd.

 

2018 újdonsága a motoros havi matrica

4780 helyett mindössze 2500 Ft-ba fog kerülni a motorosok havi matricája. De csak fog, egyelőre – ki tudja miért – ez a kedvezmény még nem él. Az új, olcsó motoros havi matrica májustól lesz elérhető.

 

Mi van akkor, ha véletlenül fizetős szakaszra tévedsz, de nincs matricád?

Nem kell beparázni. 2018-tól, ha csak tévedésből hajtottál fel egy fizetős szakaszra, elkerülheted a bírságot, ha egy órán belül megveszed a matricát. Így nem kell idegeskedni vagy szabálytalan menekülési utat keresni, az első adandó alkalommal veszel egy heti motoros matricát és kész, le van tudva.

 

2018-as autópálya díjak motorkerékpárra Magyarországon

10 napos: 1470 Ft
havi: 4780 Ft (májustól 2500 Ft)
éves: 42 980 Ft
megyei: 5000 FtHogyan vehetsz autópálya matricát?

  1. Hagyományos módon, a benzinkúton

Minden nagyobb kútnál vehetsz papír alapú matricát. De vigyázz! Volt már rá példa, hogy egy kúton elfogyott a motoros matrica vagy egyáltalán nem is tartották, így a motoros kénytelen volt drágább, autós heti díjat fizetni (D1).

  1. SMS-ben

Néhány perc SMS-ezéssel bárhol, bármikor beszerezheted virtuális matricádat. Az úthasználati díjon és az SMS-eken felül úgynevezett „tranzakciós” vagy „kényelmi díjat” is felszámolnak neked (160-260 Ft-ot), és az egészet hozzácsapják a telefonszámládhoz.

Figyelem! A vásárlást ne menet közben intézd, nehogy balesetet szenvedj!  1. Mobil alkalmazáson keresztül

Rengeteg applikáció közül választhatsz, melyikkel szeretnéd intézni a matricavásárlást. Válogathatsz mobilszolgáltató, bank és egyéb szempontok szerint, ami neked kényelmes vagy szimpatikus. Ha gyakran van szükséged autópálya matricára, érdemes letölteni egy ilyen alkalmazást, mert kényelmesen, gyorsan és biztonságosan lehet rajtuk keresztül vásárolni.

  1. Online

Itt is több lehetőséged van. Elég csak bepötyögni a keresőbe azt, hogy „autópálya matrica” és jönnek a találatok. Nem minden oldalon kell regisztrálni, de ha rendszeresen vásárolsz online matricát, érdemes, mert megkönnyíti az életed. Fizetni átutalással és bankkártyával is lehet. Átutalással csak hétköznap és jó előre vásárolj, mert amíg nem „ér oda” a pénz, nem küldik el a matricád sorszámát. Hétvégén ez gond lehet.


Mennyit és hogyan kell fizetni úthasználatért a szomszédos országokban?

 

Szlovákia

Északi szomszédainknál továbbra sem kell útdíjat fizetni, ha motorral mész. Mondjuk túl sok kilométer autópálya amúgy sincs a magyarok által leggyakrabban használt motorostúra-útvonalakon. Ráadásul ami van, azt is ki lehet kerülni jó minőségű, kanyargós mellékutakon.

 

Ausztria

Az osztrákoknál az egész ország területére érvényes autópálya-használati díj van. A jól ismert felragasztós matricán kívül már náluk is lehet digitális matricát venni. A hagyományos változat minden osztrák és nagyon sok hazai benzinkúton beszerezhető, virtuális matricát kis angol vagy német nyelvtudás az asfinag.at weboldalon vagy az ASFINAG mobilalkalmazáson keresztül vásárolhatsz.

2018-as autópálya díjak motorkerékpárra Ausztriában:

10 napos: 5,20 Euro
2 havi: 13,10 Euro
éves: 34,70 Euro

 

Szlovénia

Szlovéniában még mindig csak a hagyományos, öntapadós matrica van. És nem elég, hogy össze kell maszatolnod vele a motorodat, de meg is kell állnod valahol megvenni. Szlovén matricát nálunk főleg nagyvárosokban, autópályák melletti vagy a határ előtti benzinkutakon tudsz szerezni. Ha sehol nem találsz, közvetlenül a határ utáni első kúton biztosan kapsz.

2018-as autópálya díjak motorkerékpárra Szlovéniában:

1 hetes: 7,50 Euro
fél éves: 30 Euro
éves: 55 Euro

 

Horvátország

Náluk fizetőkapus rendszer van, viszont az autópálya-használatnak alaposan megkérik az árát. Ha éppen csak a tengerre akarsz leugrani, az minimum 2500 Ft-odba fog fájni… egy irányba! A mellékutak hangulatosak és kanyargósak, viszont nagyon sok időt lehet elvesztegetni rajtuk, főleg a nyári szezonban, amikor mindenhol lakókocsik vánszorognak. Egyetlen jó tanács: a fő szezonban inkább bankkártyával fizesd az útdíjat, mint készpénzzel! A kártyásoknak külön sor van a kapuknál, ahol nem kell órákat ácsorogni.

Ha nagyon sokat jársz nyáron Horvátba, akkor vehetsz vagy bérelhetsz ENC készüléket. Ez egy feltöltőkártyás kütyü, amivel előre kifizetheted az útdíjakat, cserébe nem kell várakoznod a fizetésre a kapuknál.Szerbia

Szintén fizetőkapus megoldás van, viszont nem aranyárban mérik az autópálya-használatot. Például a magyar-szerb határtól Belgrádig 1000 Ft alatt megúszod motorral. Mondjuk nem is ér többet, borzalmas az út minősége. Ha csak átutazóban jársz arra és készpénzzel akarsz fizetni, tartsál magadnál apró Eurót, különben a visszaadásnál jól megszórnak helyi pénzzel (Dínár).

 

Románia

Rovinieta – így hívják az román úthasználati díjat. Már a határon meg kell venni autópályára, főútra, mellékútra, földútra, mindenre. De nem motorral! Minket szerencsére kihagytak ebből a jóból, így bármerre nyugodtan motorozhatunk.

 

Ukrajna

Náluk nincs útdíj. Normális út se túl sok.

2019-es szezonnyitó akciós újság