Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Motor = motoros baleset? NEM!

Furcsa, hogy sok ember fejében a motorozás és a motorbaleset egy és ugyanaz. Szerintük motorral csak meghalni lehet. Aki motorra ül, meghal. Eleve azért ül motorra, mert meg akar halni. És sokszor nem csak azok a laikusok gondolják ezt, akik kerülik a motorokat, hanem azok is, akik ráülnek. Úgy érzik, ők valamiféle romantikus hősök, akik dacolnak a veszéllyel, a halál árnyékában élnek. Lesz egy nap, amikor jön egy autós, aki majd elüti őket, ennek ellenére vállalják a kockázatot. És a kollégáik, barátaik is úgy néznek rájuk, mint hősökre. „Ááá, te vagy az a srác, aki motorral jár! (értsd: hamarosan meg fog halni)”.

Van esélyed egyáltalán, ha motorozol?Tudtad, hogy évente 300-szor annyi ember hal meg a dohányzás következményeitől, mint motorbalesetben?

Statisztikák szerint az embereket 93%-ban valamilyen betegség viszi el. A maradék 7% veszíti életét erőszakos cselekmény vagy baleset következtében. Ezeknek a legnagyobb része háztartási baleset. Valószínűbb, hogy elcsúszol a fürdőszobában és úgy odavered a fejed a kád széléhez, hogy ottmaradsz, vagy barkácsolás közben halálos áramütés ér, esetleg evés közben félrenyelsz és megfulladsz, mint az, hogy közúti balesetben hagyod ott a fogad.A motorbalesetek az autóbaleseteknél ritkábbak!

A gépjárműbalesetben elhunytak 10%-át teszik csak ki motorosok, beleértve a különösen veszélyes, rendszám és műszaki vizsga nélkül száguldozó segédmotoros kerékpárok vezetőit is. Évi néhány tucat emberélet sem kevés, külön-külön mindegyikükért kár, de egyáltalán nem indokolt a pánikkeltés a motorozás veszélyességét illetően.

Miért gondolják mégis, hogy a motorozás olyan veszélyes?

A motorozás élményét nehéz visszaadni szóban, írásban vagy filmen. Sokan megpróbálták már, de nincs egy olyan átütő remekmű, ami megértetné a motorozás lényegét azokkal, akik még soha nem ültek motorkerékpáron. Látszólag egy öncélú, felesleges dolog.

Ami könnyen megfogja az embereket, az a félelem. Félelem a haláltól, a sérülésektől. A hátborzongató, sokkoló és veszélyes videókat mindenki megérti. A hírekben csak ilyenekről hallasz. Amikor közzétesznek egy motorbalesetes videót a Facebookon, sokkal többen megnézik, mint azokat, ahol a biker vidáman, fütyülve gurul át a tájon, ahol a sportmotoros szép íven bevesz egy trükkös kanyart, vagy ahol a túrázó távoli, egzotikus országokba jut el. Ezek kevésbé hagynak nyomot a nézőben, mint a véres, kicsavarodott végtagok látványa.
Mi a motorozás valódi veszélye?

Ismét jöjjön a statisztika. Tény (és ezt semmiképpen sem szabad elhallgatni), hogy egy balesetben érintett motoros háromszor akkora eséllyel szenved könnyű helyett súlyos sérüléseket, mint egy autós. Nincs körülötte fém kasztni, nem nyílik ki előtte légzsák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csak megvedd, hanem használd is a védőfelszereléseidet! Egy meleg miatt vagy lustaságból otthonhagyott dzseki vagy egy véletlenül elfelejtett gerincprotektor könnyen megbosszulhatja magát, amikor minden rosszra fordul.

Mi a biztonság mellett tesszük le a voksunkat

A SHOX az elmúlt 20 évében a ruhák tervezésekor a biztonságot mindig szem előtt tartotta. Mostanra mindegyik motoros ruhadarabunk protektoros vagy azok számára előkészített (váll, könyök, gerinc, csípő, térd). A protektorok úgynevezett zsebekben vannak, kivehetők és akár komolyabb védelmi szintűre cserélhetők. 2018-tól már 4 olyan Sixgear dzsekit gyártunk, amibe mellkas protektort lehet tenni. Ilyen a piacon kapható motoros dzsekik 99%-ában még nincsen!
Gyűjtsük össze a legjobb motoros videókat!

Neked van kedvenc motoros életérzés videód? Tedd be ide, a hozzászólásokba!
Mások is lássák, hogy a motorozás nem a felelőtlen kockáztatásról, hanem a szabadságról, az élményről, az élvezetről szól.