Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Mivel üti agyon az időt télen egy rendes motoros?

Kínkeserve időszak a tél a motorosok számára. Hóban, fagyban nem hogy egy jót túrázni nem lehet, de egyáltalán egy kört gurulni is fájdalmas kihívás. Annak, aki egész nyáron minden hétvégét a nyeregben töltött, olyan érzése ez, mintha börtönbe zárnák.

Mivel üsd agyon az időt télen?

Én már sokszor átéltem ezt a kegyetlen időszakot. Kipróbáltam egy csomó mindent, ezek közül van néhány bevált elfoglaltság, ami valamennyire képes helyettesíteni a motorozást, vagy legalább is elterelni róla a figyelmet erre a kis időre.

GokartAz országban rengeteg kisebb-nagyobb gokart pályát találsz. Összehívod a haverokat, vesztek egy 10 rugós bérletet és egy délután erejéig elfoglaljátok magatokat igazi benzinszagú, motorhangú, versenyhangulatú, adrenalinban gazdag programmal. Vannak benne ideális ívek, száguldás, verseny, előzés, köridő, majdnem minden, amit egy motoros szeret.
Ha gokartozni mész, vidd el a saját bukódat, különben kapsz egy „mindenkire jó” lelakott tökfödőt!

Téli sportokA téli sportokat éppen olyankor űzheted veszettül, amikor a motorozás szinte lehetetlen. Kapd fel a síléced és irány a pálya! A síeléshez hasonló védőfelszerelések kellenek, mint a motorozáshoz, így egy csomó mindent meg sem kell venned hozzá. Persze a léc kivétel... Habár azt lehet bérelni is.
Nem tudsz síelni? Tanulj meg! Minden valamirevaló sípályán van síoktatás, de a legközelebbi dombon is lesz valaki, aki megmutatja neked, hogyan csináld.A tavak nálunk ritkán fagynak be annyira, hogy biztonságos legyen rajtuk korcsolyázni. Ha nem is jön össze mindig a tóhoki, rengeteg koripályát találsz, amit kibérelhettek a haverokkal néhány órára, és jéghokival levezethetitek rajta fölös energiáitokat.
A korcsolyán kívül csak hokiütő és korong kell, valamint a motoros protektoraid, amik ilyenkor is jó szolgálatot tesznek. Főleg a sípcsontvédős térdvédő!MotokrosszA motorozást csak motorozással lehet maradéktalanul kiváltani. Ha van krosszmotorod, vagy van lehetőséged bérelni, esetleg kölcsönkérni egyet, tedd meg!
Terepen kisebb a tempó, mint közúton, ugyanakkor izomból kell dolgozni, hogy egyáltalán nyeregben maradj, tehát nem fogsz kihűlni. Nem is beszélve arról, hogy a motokrossz tökéletes a motoros technika csiszolására és a fizikum megőrzésére.

Motorosszán túraEz aztán a különleges szórakozás! Számtalan túraszervező céget találsz a neten, akik ilyen programot kínálnak. Nem túl messze, Romániában, Szlovákiában is vannak túrák, adják a motorosszánt, biztosítják a felvezetést, az útvonalat, neked csak húzni (illetve ezen nyomni) kell a gázt.
Biztosíthatlak róla, hogy egy életre szóló élményben lesz részed. Ha van rendes téli motoros szerkód, az pont megfelelő öltözet hozzá, csak arra figyelj, hogy a sisakod plexije legyen páramentes!

QuadozásEnnek is négy kereke van, mégsem autó! Az élmény, amit átélsz rajta, sokkal közelebb áll a motorozáshoz, mint gondolnád. A tempó itt sem őrjítően gyors, de olyan terepeket hódíthatsz meg quaddal, amitől a hajad égnek áll!
És egy ilyen programhoz még Magyarországot sem kell elhagynod. Quadot országszerte rengeteg helyen bérelhetsz vagy befizethetsz szervezett quadtúrára. Öltözéknek megfelel a saját motoros cuccod.Funkcionális edzés
Kifizetődő fáradozás, ha már a télen elkezdesz ráedzeni a következő motoros szezonra. A funkcionális edzéseknek nem feltétlenül látványos izomzat kialakítása a célja, hanem igazi, hasznos erő megszerzése. Hatására javul a mozgáskoordinációd, az állóképességed és izmaid gyorsabban reagálnak. Ezek mind olyan tulajdonságok, amik közvetve kihatnak a motorozásra. Nem véletlenül választja sok motorversenyző kiegészítő sportnak.
Fitt testtel a következő szezont rozsdás reflexekkel való kínlódás helyett magabiztosan és jelentős formahanyatlás nélkül kezdheted el, ráadásul a hosszú túrákon vagy a versenypályán kevésbé fogsz elfáradni.

KüzdősportokAz ökölvívás, a thai boksz és a többi harcművészet remek kiegészítő sportok, mivel nem csak fizikailag készítenek fel a motorozásra. Javítják a reflexeidet, a koncentrációs képességedet, az egyensúlyérzékdet és a szem-kéz koordinációdat. Ezeknek mind hasznát veszed majd a motorozásnál, amikor a városban közlekedsz vagy egy kanyargós szerpentinen csapatsz.
Az edzésen levezetheted az egész napos stresszt, mindemellett remek szórakozás! Ha pedig egyik nap monoklival a szemed alatt mész be dolgozni, onnantól a főnököd kétszer is meggondolja, neked adja-e a plusz munkát vagy inkább egy másik kollégádra sózza rá.

VideojátékEhhez aztán még a meleg szobát, sőt a kanapét sem kell elhagynod. Bár sokan károsnak tartják a túlzásba vitt videojátékozást, azt tudni kell róla, hogy fejleszti a finommotoros mozgást, a koncentrációt és javítja a reakcióidőt, ami egy motorosnak mindenképpen előnyt jelent. Ráadásul a kisebb célok elérése mind egy-egy apró sikerélmény, ami stimulálja az agy jutalmazó központját. Így talán kevésbé fájdalmas az a pár hét, amit motor nélkül kell eltöltened.
De vigyázz! A videojátékok könnyen függőséget okozhatnak. Tavasszal add el a konzolt vagy vidd fel a padlásra, nehogy magával ragadjon a virtuális tér és emiatt akár egyetlen valós motoros túráról lemaradj!Te hogyan vészeled át a motorozás nélkül töltött heteket?