MOTOROS OLVASNIVALÓ

2019-es szezonnyitó akciós újság

Mit tehetsz, hogy észrevegyenek?

 


Hiába tudod, hogy nekünk, motorosoknak „sosincs elsőbbségünk”, mégis értetlenkedve háborogsz azon, amikor valaki kijön vagy bekanyarodik eléd, vagy csak simán úgy közlekedik, mintha nem lenne motoros az utakon. Legtöbbször, ha kellőképpen figyelsz, megúszod balesetek nélkül. Hogyan tehetsz többet, hogy észrevegyenek?

Közlekedj-e távolsági fényszóróval?

A nappali reflektor használat jó ötletnek tűnik, hiszen:

 • messzebbről észrevesznek a szemből jövő autósok
 • jobban felhívod magadra a figyelmet
 • könnyebben észrevesznek a visszapillantó tükörben

Ugyanakkor nem minden esetben a legjobb megoldás, mert:

 • a szemből érkező autósokat, motorosokat zavarod, idegesíted
 • elvakítod az előtted haladókat a visszapillantó tükörben
 • a KRESZ szerint szabálytalan, megbüntethetnek érte

Mit tehetsz még, hogy észrevegyenek az autósok?

 1. Ha fekete vagy sötét motorod van, ügyelj arra, hogy a ruházatod, bukósisakod színes, feltűnő legyen. Sötétbe öltözött motorost kevésbé vesznek észre.
 2. A motoros ruhádon legyen sok fényvisszaverő minta. A legtöbb ruhán ez alaptulajdonság, de azért vásárláskor figyelj erre!
 3. Húzz fel láthatósági mellényt! Esetleg a bukósisakodra is tehetsz fényvisszaverő matricákat.
 4. Motorodra is tehetsz fel fényvisszaverőket, extra prizmákat, akár minden oldalra, hiszen életünk és biztonságunk a legfontosabb.
 5. Ne feledd: a láthatósági színek nappal is feltűnőek, a fényvisszaverő minta és a prizma viszont csak sötétben látszik, ha ráesik a fény. Mindkettőből legyen rajtad vagy a motorodon!
 6. Kereszteződésben vagy piros lámpánál a sorok közt való előrehaladásnál adhatsz kisebb gázfröccsöt, hogy halljanak is!

 

Mit NE tegyél  a figyelemért?

Ha már mindenképpen hangosabb dobot szeretnél (ami ugye szabálytalan), ügyelj arra, hogy a zajszint határértéken belül legyen. Furcsának tűnik, de bizony ezt is mérik.

Ne vagánykodj, mindig figyelj arra, hogy az autós megijesztése veszélyes is lehet. Nem tudhatod, melyik irányba rántja el végül a kormányt.

Te mivel hívod fel magadra az autósok figyelmét?

 
2019-es szezonnyitó akciós újság