Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Mit tehetsz, hogy észrevegyenek?

Hiába tudod, hogy minket, motorosokat nehezebb észrevenni, mégis minden alkalommal ledöbbensz, amikor egy autós lazán kijön vagy bekanyarodik eléd. Vakok ezek vagy mi van velük? Úgy közlekednek, mintha nem is lennének motorosok az utakon. Kellő óvatossággal és deffenzív vezetéssel eddig mindig megúsztad a balesetet, de nincs valami tuti megoldás arra, hogy a vaksi autósok is észrevegyenek?


 


Valaki a reflektorra esküszik

A nappali távolsági fényszóró használat jó ötletnek tűnik, hiszen:

 • messzebbről észrevesznek a szemből jövő autósok
 • jobban felhívod magadra a figyelmet
 • könnyebben meglátnak a visszapillantó tükörben is

Ugyanakkor nem minden esetben a legjobb megoldás, mert:

 • a szemből érkező autósokat, motorosokat zavarod, idegesíted
 • elvakítod az előtted haladókat a visszapillantó tükörben
 • a KRESZ szerint szabálytalan, megbüntethetnek érte!

A hangos kipufogó életet menthet?

Ha már mindenképpen hangosabb kipufogódobot szeretnél, ügyelj arra, hogy a zajszintje határértéken belül legyen. Ha leállítanak a rendőrök, megmérik a motorod zajkibocsátását és túl hangosnak találják, ugrik a forgalmi. Magyarországon ez nem hétköznapi dolog, de időnként, főleg razziák alkalmával már láttunk/hallottunk ilyen esetekről. Külföldön (főleg Ausztriában) viszont bármikor, bárhol előfordulhat. Egy túrát megszakítani és onnan hazahozatni a motort egyáltalán nem vicces.

Sajnos a nyitott kipufogó sem 100%-os garancia arra, hogy mindenki felfigyel rád. A motorodból a hang legnagyobb része hátrafelé távozik, tehát akiket már elhagytál, azok fognak biztosan tudni rólad. Ellenben egy zenét bömböltető vagy ugyancsak hangos kipufogót használó tuningautós nem fog meghallani téged.


Mi mást tehetsz még, hogy időben észrevegyenek az autósok?

 1. Ha fekete vagy sötét motorod van, ügyelj arra, hogy a ruházatod, bukósisakod színes, feltűnő legyen. Sötétbe öltözött motorost kevésbé vesznek észre.
 2. A motoros ruhádon legyen sok fényvisszaverő minta. A legtöbb már így készül, de azért vásárláskor figyelj erre is!
 3. Húzzál láthatósági mellényt! Esetleg a bukósisakodra is tehetsz fényvisszaverő matricákat.
 4. Motorodra is tehetsz fel fényvisszaverőket, extra prizmákat, akár minden oldalra, hiszen az életed és biztonságod a legfontosabb.
 5. A láthatósági színek nappal is feltűnőek, a fényvisszaverő minta és a prizma viszont csak sötétben látszik, ha ráesik a fény. Mindkettőből legyen rajtad vagy a motorodon!
 6. Kereszteződésben vagy piros lámpánál a sorok közt való előrehaladásnál adhatsz kisebb gázfröccsöt, hogy halljanak is!

A Macna Night Eye technológiával készült ruhái teljes egészében visszaverik a fényt. Szinte világítanak!

 

Te mivel hívod fel magadra az autósok figyelmét?