Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Minden, amit a fékbetétről tudni kell

Hogy működik a tárcsafék?

Egy fékkaron vagy pedálon keresztül olajat pumpálsz a féknyeregbe. Ennek hatására a fékdugattyúk összeszorítják a féktárcsát. A keletkező súrlódási erő hőenergiává alakítja át és így felemészti a motorkerékpár sebességét. Ezt a következő videón is megnézheted.Honnan lehet tudni, milyen fékbetét kell a motorodba?

Elsődleges paraméter a fékbetét formája. Kismillió féle létezik, a pontos motortípus és évjárat szerint katalógusból a kereskedő be tudja azonosítani neked, milyenre van szükséged. A motor valós gyártási éve az, ami számít! Néha elég egy évet tévedni és viheted vissza a betétet, mert nem passzol a féknyeregbe.
Szinter vagy organikus betét?

Milyen betéttel jött ki a motorod a gyárból: szinter vagy organikus? Ugyanolyan kell bele. A felhasználás módja persze felülírhatja ezt. A sima, organikus betétek normál utcai használat mellett teljesen kielégítő fékhatást adnak, ráadásul hosszú idei bírják, de ha szeretsz gyorsan menni és erőseket fékezni, jobb fékhatást érhetsz el a szinteres verzióval. Ilyenkor számolnod kell azzal is, hogy gyorsabban fog elkopni a tárcsád és mondjuk 80 ezer km helyett már 50 ezernél cserélni kell.

Mikor kell cserélni a betéteket?

A fékbetét állapotát a kopó-súrlódó réteg vastagságából lehet megítélni. Hogy tudd, mikor jön el a csere ideje, a kopórétegbe mély árkok, úgynevezett kopásjelzők vannak. Hasonlóak, mint a gumiabroncs mintái.
Amikor ez a minta eltűnik, vagyis a kopóréteggel egy szintbe kerül, esedékes a csere. Persze ilyenkor van még rajta egy kis „hús”, de már nem sok. Nem érdemes azzal kísérletezni, hogyan lehet az utolsó millimétereket is kihasználni belőle, hiszen ilyekor már bármikor belemarhat a tárcsába a betét vas része. Akkor aztán a tárcsát is cserélni kell, ami egy nagyságrenddel nagyobb költség.Két dolog miatt is fontos, hogy ne használd el a végletekig a betétet. Egyik, hogy ha kicsit is féloldalasan kopik a betét, lehet, hogy ahol rálátsz, még van benne anyag, de a másik oldalon már rég eszi a tárcsát a fém. A másik a hőelvezetés. A vékonyabb betét kevésbé tudja elvezetni a hőt, így könnyebben felforrhat a fékfolyadék, akkor pedig oda a fékhatás. Nem gyakori jelenség, de extrém esetben előfordulhat.

Otthon elvégezhető a fékbetét cseréje?

Mit nem lehet otthon megcsinálni? Szívműtétet? Ahhoz képest tökegyszerű művelet, de ha nincs benne gyakorlatod, netán nem vagy túl ügyes, inkább bízd szakemberre. Egy profi letisztítja a dugattyúkat, megzsírozza, amit meg kell, hogy könnyen és hatékonyan működjön a fék. Végül leellenőrzi az egész rendszert, hogy megelőzze a bajt.Igényel más karbantartást is a fék?

Bizony! A fékfolyadék cseréje 2 évente javasolt, függetlenül attól, hány kilométert mentél a motorral. Ennyi idő alatt a folyadék összeszedi a környezetéből a nedvességet és veszít eredeti tulajdonságaiból. Ha nem cseréled le, akkor a fék egy idő után felpuhul, de erőteljes, sűrű vagy hosszú fékezésnél (mint pl. tempós szerpentinezésnél) akár fel is forrhat a folyadék és akkor egy pillanat alatt elmegy a fékhatás. Folytassam?

Mindegy milyen márkát veszel?

Nem. A márkás termékek tutira jó minőségűek, amikkel majd mindig meg fogsz tudni állni és nem „eszik meg” a féktárcsádat, magyarul nem teszik tönkre. A noname kínai és egyéb betéteknél meg ki tudja… Még az is lehet, hogy valamelyik éppen jó, de valószínűbb, hogy silány minőségű, rossz fékhatású, nyikorgós vagy tárcsagyilkos betétet fogsz ki. Ajánlott megbízható forrásból vásárolni, gyári vagy márkás utángyártott terméket.

Mennyit megy el egy fékbetét?

Az attól függ, hogy milyen betétet, milyen motoron, milyen felhasználási körülmények között használsz. Ha főleg túrázol, kevésbé fogy, mintha városban jársz-kelsz. Egy nagy, nehéz túramotoron több mozgási energiát kell "elégetni", értelemszerűen gyorsabban kopik a betét. Nem mindegy, hogy egy vagy két tárcsa van elöl, a dupla tárcsás motoron eloszlik a terhelés a betétek között. Szóval erre nincs egyértelmű válasz.
Nálad hány kilométert megy el egy fékbetét?