MOTOROS OLVASNIVALÓ

2019-es szezonnyitó akciós újság

Miért nem veszik észre a motorost?

Az autós mellékútról kikanyarodik a motoros elé, szemből érkezve bekanyarodik elé vagy megfordul előtte. Ezek a leggyakoribb ütközéssel járó motoros balesetek kiváltó okai. Olyan mintha nem látnák, hogy a motoros ott van az úton. Vagy tényleg nem is látják?Ahhoz, hogy mégértsd, miért történik mindig ez, tudnod kell, hogyan észleljük a minket körülvevő világot.

Az emberi szem látómezeje nagy, de ebből egyszerre csak egészen kis területet látunk élesen, mégpedig azt, ahová éppen fókuszálunk. Szemünk villámgyorsan ugrál egyik pontról a másikra, így gyűjt információkat az agy számára, ami ezekből rakja össze a teljes képet, mint valami puzzle-t.3 ok, amiért nem veszik észre a motorost

1. Vezetés közben a környezet folyamatosan változik, a szemnek rengeteget kell „dolgoznia”. Ebben nagy segítségére van a periférikus látómező, ami legfőképp mozgás érzékelésére alkalmas, és további támpontokat ad, hová kell fókuszálni. Amikor több dolgot is meg kellene nézni egyszerre, az agy fontossági sorrendet állít fel közöttük: első a legnagyobb (kamion, villamos, teherautó), aztán sorban jönnek az egyre kisebbek (furgon, személyautó). A motor és a kerékpár a legkisebb járművek az úton, így ezek maradnak utoljára. Ha valamire már nem marad idő, éppen ezek lesznek azok.

2. A mozgásban lévő járművek közül azt a legnehezebb észrevenni, amelyik szemből közeledik (vagy távolodik), mert egészen kicsi az oldalirányú elmozdulása. A periférikus látómezőben a tárgyak képe homályos, egy közeledő autó azért kelti fel könnyebben a figyelmet, mert egyrészt eleve nagy, másrészt ahogy egyre közelebb ér, dinamikusan nő a mérete. Ehhez képest egy motoros szemből a sáv harmadát sem foglalja el, nincs határozott körvonala, egyetlen (vagy két egymáshoz közeli) fényszórója nem ad elég pontos információt a szélességéről, ezért távolságát és sebességét nehéz megítélni.

3. Gyakran előfordul, hogy a motoros ruházata nem elég feltűnő, ezért az autós perifériájában megjelenő motoros sziluettje nem üti meg a sofőr ingerküszöbét, aki egyetlen pillanatra sem fókuszál rá, így az agya nem kap róla információt. Ennek az autósnak a számára a motoros gyakorlatilag láthatatlan, ezért nagyon meglepődik, amikor „váratlanul” ott terem.

Ha ezek után csodálkozol, hogy néhány autósnak meghaladja a képességét, hogy észrevegyék a forgalom kicsi, de annál fürgébb résztvevőit, napi szinten fogod úgy érezni, hogy vadásznak rád. Fogadd el a tényt, hogy a motorost borzasztóan nehéz észrevenni! Kerüld az olyan szituációkat, aminél nem vagy biztos benne, hogy látnak Téged! Ha úgy érzed, így elkerülhetsz egy balesetet, inkább mondj le az elsőbbségedről, de ne add az életed vadidegen emberek kezébe!


5+1 hasznos tipp, hogy biztosan szemet szúrj az autósoknak

- Ne feledd, ha valaki feléd néz, még nem biztos, hogy éppen rád fókuszál. Ha nem vagy biztos benne, hogy tudomást szerzett rólad, villants rá vagy egy pillanatra nyomd meg a dudát, hogy felkeltsd a figyelmét!

- Úgy helyezkedj a forgalomban, hogy a kereszteződésben várakozók minél többet lássanak belőled. Menj arra a szélére a sávodnak, ahol több helyed marad reagálni, ha más hibázik!

- Kerüld az autók, buszok, kamionok holtterét!

- Vezess kiszámíthatóan! Kerüld a hirtelen manővereket és ne használd ki motorod gyorsulását, ha nem muszáj!

- Viselj feltűnő színű motoros ruhákat!

- Minden autóvezetőnek mások a képességei. Ne várd el, hogy ugyanúgy reagáljanak, ahogy Te tennéd. Légy velük türelmes, adj esélyt azoknak is, akik öregek, lassabbak a reflexeik vagy nem elég rutinosak!
Te hogyan hívod fel magadra az autósok figyelmét?

2019-es szezonnyitó akciós újság