Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Miért jó a túraplexi?

Amikor autót veszel, nem úgy kezded az új kapcsolatot, hogy elmész szélvédőt cseréltetni. Akkor a motornál miért esel neki mégis egyből? Mert az autónak teljesen mindegy mekkora ember ül benne, a légellenállása ugyanaz marad. Nem lesz se zajosabb, se szelesebb attól, hogy kisebb vagy nagyobb sofőr vezeti.

Nem úgy a motorkerékpár! Egy gyári plexi általában egész jó szokott lenni egy átlagos méretű (japán) figurának, de ha magasabb vagy, kilógsz mögüle. Ha kilógsz a szélvédett zónából, süvít a füledbe a szélzaj és rángatja a fejedet a turbulencia. Na, ilyenkor kell cserélni!

Egyáltalán nincs szélvédő a motorodon?

Klasszikus naked bike-os probléma. A kereklámpás motorokra gyárilag nem szoktak plexit tenni. Jól néznek ki pőrén, de túrázzál már több száz kilométert szélvédelem nélkül! Te leszel az első, aki elfárad, zúg a füle és folyton tiszta bogár a ruhája és sisakja. Az univerzális plexiket néhány csavarral felpattinthatod a motorodra. Ha megunod, vagy rövid távokon nem tartod fontosnak használni, pikk-pakk leszerelheted.Szélvédős a motorod, de valahogy nem az igazi…

A gyári plexiknél nem veszik, nem is vehetik figyelembe, ki fogja használni a motort és hol. 150 cm magas lesz vagy 2 méter? Utcán motorozik vagy versenypályán? Honnan tudnák? Jobb híján az alacsony légellenállás és a divatos kinézet a preferencia a megrajzolásuknál. Aztán ráülsz a motorra és 130-nál leviszi a fejedet a szél. Vagy rángatja a sisakodat. Vagy pont úgy kapja el az addig tökéletes sisakodat, hogy az fütyülni fog. Nem mondom, olyan is van, hogy valakinek tökéletesen megfelelő a gyári szélvédelem, de ez a ritkább eset.Sima, kunkorított vagy dupla bubis?

1. A sima, magasított plexi jobb szélvédelmet nyújt anélkül, hogy jelentősen változtatna a motor eredeti megjelenésén és áramvonalasságán.

2. Főleg túramotorosok tudják értékelni annak a plexinek a hatását, amelyiknek a teteje egy kicsit felfelé kanyarodik. Megdobja a levegőt, így anélkül alakul ki mögötte nagy, szélcsendes terület, hogy a plexi éle folyamatosan belelógna a látómeződbe.

3. A „dupla bubis” plexi szupersport motorokhoz készül. Ennek közepén egy dudor található, e mögé nagyobb darab motoros is képes bebújni. Így autópályán, nagy sebességű utazásnál sem fáraszt el a zaj és nem rángatja a fejedet a szél.


Alacsony a plexid? Told meg egy kiegészítővel!

Tegyük fel, hogy már nem sok kell hozzá, hogy tökéletes legyen a szélvédelmed és a gyári plexit is megkedvelted, tehát nem válnál meg tőle. Íme, a megoldás: csavard fel ezt a kiegészítő plexit a már meglévő tetejére és minden gondod megoldódik! Nem kell hozzá megfúrni vagy szétberhelni semmit, ha pedig éppen nincsen rá szükséged, nyom nélkül eltávolítható.A GIVI S180 szögben állítható, van belőle sima és sötétített Különleges plexik

1. Főleg robogókhoz kapni ilyet. A plexi nem csak a teljes felsőtestet és a fejet védi, hanem a kezeket is. Így a vezető sokkal jobban védve van az esőtől és a felverődő kosztól. Robogósok amúgy is szeretnek utcai (vagy inkább utcainak látszó) ruhákban közlekedni, ami így kevésbé koszolódik.

2. A modern naked bike-okról egyszerűen lefelejtették a szélvédelmet. Sokszor nincs is mód gyári kiegészítőt vásárolni hozzájuk vagy csak rohadt drágán. Típusspecifikus kiegészítő plexit a legtöbb ilyen motorhoz kapsz.

3. Állítható magasságú túraplexi. Igazán profi túrázóknak igazán profi szélvédő jár. Városban lejjebb engeded, hogy több levegő érjen, túrán felhúzod, hogy kellemesebb legyen az utazás. A két rész között ráadásul marad egy kis rés, így nem keletkezik kellemetlen szívóhatás, ami a nagy, egybefüggő plexikre jellemző.
Egy megdöbbentő újdonság

A GIVI olyan szélvédőt talált fel, aminél a szemből jövő autók fényének hatására a plexi szélei fluoreszkáló kék színnel világítanak. Így segíti a láthatóságot, növelve a biztonságot.
Összegzésképpen: Miért jó a túraplexi?

- Véd a menetszéltől, kevésbé fáradsz el
- Óvja a hallásodat a menetzaj káros hatásaitól
- Tisztább marad a ruhád és a sisakod
- Kisebb lesz a légellenállás, kevesebb a fogyasztás
- Komolyabb, túrásabb külsőt kölcsönöz a motornak
- Növeli motorod használati értékét


Létezik olyan motor, amin tökéletes a gyári szélvédelem?