Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Miért használok mindig motoros kesztyűt, és kellene neked is?

 

„Kéz nélkül még a fenekedet se tudod kitörölni” - mondta találóan legviccesebb nagybátyám. Tömören és velősen sikerült összefoglalnia a lényeget, mi kifejtjük bővebben...

A motoros kesztyű nélkül olyan, mintha bukó vagy cipő nélkül ülne nyeregbe: védtelen. Az igaz, hogy a kézfej sérülései nem „az élettel összeegyeztethetetlenek” (ahogy szaknyelven szokták mondani), de mégis elég kellemetlenek. Bekötött kézzel a léghétköznapibb dolgok is komoly fejtörést okoznak, sok mindent segítség nélkül meg se tudsz csinálni. Ezért kell nagyon vigyázni rájuk.

Miért sérül meg könnyen a kézfej?

A kezeidet nem csak fogásra, írásra, pénzszámolásra, stb. használod, hanem védekezésre is. Ha megbotlasz, a kezeiddel próbálod meg visszanyerni az egyensúlyodat, kapaszkodsz meg valamiben vagy végső esetben ezeket teszed előre, hogy tompítsd a becsapódást. Amikor gyalog elesel és leteszed a kezeidet, a rajtuk lévő bőr megsérül, de elég szokott lenni ahhoz, hogy elkerüld a vérfürdőt. De mi van akkor, ha motorral tanyázol el? A kezeidet ugyanúgy használni fogod, de a nagyobb sebesség miatt komolyabb hámsérüléseket szenvedhetsz, de ízületeid is bánhatják vagy eltörhet egy-két csontod. Legfőképp ezek elkerülése miatt érdemes kesztyűt húzni.

Mi ellen véd még a motoros kesztyű?

 • huzat, ízületi gyulladás, későbbi reumás panaszok ellen
 • bogarak, felcsapódó kövek okozta ütések ellen
 • kosz, olajos szennyeződések ellen
 • kipufogó hője, égési sérülések ellen (parkolás, lezáró lánc felrakása közben)
 • autók tükrei ellen, ha véletlen hozzáérsz, amikor a kocsik között lavírozol

 

Hány pár kesztyűre van szüksége egy motorosnak?

Motoros védőfelszereléseknél talán a kesztyű a legkisebb tétel, de az, aki egész évben motorozik, nem ússza meg egyetlen párral. Minden körülményre megvan az ideális választás. Más a jó kánikulában és más hideg, esős időben, ahogy a városi cirkáláshoz és a versenypályás használathoz sem ugyanaz javasolt. Ha hajlandó vagy kompromisszumot kötni, leredukálhatod kesztyűid számát, de ha sokat motorozol, úgyis lesz egy rakás belőlük. Jobban tudsz koncentrálni a motorozásra, ha nem fázik vagy izzad a kezed és az sem baj, ha kényelmes a kesztyűd. Én például legalább 3 párral indulok el hosszabb túrákra és azokat variálom az időjárásnak megfelelően.

Egy profi kesztyűben még az okostelefonodat is használni tudod...

Melyik motoros kesztyű mire jó? 

 • hálós, nyári: városi motorozás, robogózás nagy melegben, túrázás kánikulában
 • vékony textil: városi közlekedés, robogózás, túrázás
 • vízálló textil: esőben, hűvös időben nélkülözhetetlen
 • ujjatlan bőr: mint védőfelszerelés nem sokat ér, de keményebbnek látszol tőle
 • rövid bőr: kisebb túrák, városi motorozás, robogózás
 • hosszú bőr: országúti, autópályás csapatás, túrázás, versenypályán éppen elmegy
 • full protektoros bőr: a legnagyobb biztonságot nyújtja, ezért versenypályára ez való

 

Milyen védelmet nyújtanak a motoros kesztyűk?

A kesztyű alapanyaga alapjában kategorizálja a védelmi szintet. A legbiztonságosabb mindig a bőr, mert jobban bírja a csúszást és nehezebben szakad ki. A textilből készült kesztyűk viszont sokoldalúbbak lehetnek: kényelmesebbek, jobban bélelhetők vagy szellősebbek, sokszor vízállóak.

Fontos szempont, hogy mennyi és milyen protektor, vagyis védőelem van rajtuk. Lehet egyes helyeken dupla bőrréteg vagy puha szivacs, de a legkomolyabb védelmet a kemény protektorok nyújtják.

Legfőbb védelem az ököl bütykeit fedő protektor, ami lehet akár karbonból vagy kevlárból is. Kisebb ütéselnyelő részek szoktak lenni az ujjperceken, sportos és versenykesztyűknél a kézfej élénél és a szár alkarra eső részén. Versenyzőknek szánt kesztyűk kisujját gyakran összevarrják a gyűrűs ujjal, nehogy ki tudjon csavarodni esésnél.
Melyiket válasszam?

Hogy melyiket veszed fel, az szabadon választott. Általános szabályként annyit lehet mondani, hogy érdemes a sebesség mértékével arányos védelmet nyújtó kesztyűt választani. Vagy biztonságosabbat. Amelyik még éppen nem szakad ki, ha letenyerel benne egy városi robogós, biztosan nem véd meg egy motorost, aki nagy tempónál találja magát a földön.


Te mennyire véded a saját kezeidet és miért?