Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Mentőmotorosok Sixgearben


A Mentőmotoros Szolgálat tagjai évek óta a SHOX által biztosított felszerelésben motoroznak. Idén egy teljesen új szettben teljesítenek szolgálatot: Sixgear Paragon dzsekiben, Drake nadrágban, Spydair kesztyűben és GIVI X21 bukósisakban. Vajon bevált nekik az új felszerelés? Nagy Norbertet, az Országos Mentőszolgálat mentőmotor koordinátorát kérdeztük az elmúlt hónapok tapasztalatairól.– Először is köszönöm szépen a megkeresést, igen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a SHOX Kft szponzorálja, segíti a Mentőmotoros Szolgálatot. Az elmúlt években valóban volt rendszeresítve a szolgálatunknál Sixgear ruha, ami számunkra, számomra nagyon bevált. Ezért is örülök annak, hogy ismét ilyen márkájú motoros ruhában tudunk szolgálatokat teljesíteni. A motoros védőruházat kiválasztásakor rengeteg szempontot figyelembe kellett venni és ezek alapján, Veletek közösen ezekre a ruhadarabokat esett a választás.

– Idénre teljesen új fejlesztésű, szélsőséges időjárási viszonyokra tervezett dzsekiket kaptatok. Ez főleg kánikulában előny, mert hatalmas szellőző panelek nyithatók rajtuk. Mik az eddigi tapasztalatok?

– A Paragon dzseki minden túlzás nélkül mondhatom, hogy jelesre vizsgázott. Bajtársaim és én is komfortosan, kényelmesen és biztonságban érezzük magunkat benne. A hatalmas szellőző panelek áldásos hatását nap közben és a végén is érezzük, értékeljük, hiszen kevésbé fárasztó egy-egy 12-14 órás szolgálat úgy, hogy ebben a mindenkit megviselő, rekordokat döntögető hőségben dolgozunk. Nálunk nincs könnyítés, azaz mindig teljes felszerelésben motorozunk, még a városban is. Kipróbáltuk autópályán, nagyobb sebességnél is, a Balaton térségében dolgozó, veszprémi bajtársaim visszajelzései is az elismerés hangján szólnak.– A láthatósági mintás GIVI X21 bukósisakok színben tökéletesen passzolnak a ruhákhoz. Mindenki a felnyitható állú sisakot preferálta, vagy voltak eltérő vélemények?

– A bukósisaknál nem volt a srácoknak választási lehetősége, hiszen hosszú évek óta kizárólag felnyitható állú sisakokat használunk. Egyrészt komfortosabb, mint egy teljesen zárt, másrészt megkönnyíti a kommunikációt egy baleset helyszínén egymás közt és a sérültekkel, betegekkel egyaránt. Természetesen ebben a kérdéskörben is a legfontosabb a biztonságunk. Az új GIVI felnyitható bukósisak igazán kényelmes, komfortos és láthatósági betétek révén kiemel, feltűnőbbé tesz a többi közlekedővel szemben bennünket.

– Borzasztó meleg van mostanában. A motorosok szívesen könnyítenének a felszerelésükön, otthon hagynák a nadrágot, dzsekit, kesztyűt. Ti mit javasoltok, hogyan védekezzenek a hőség ellen? Mi a hivatalos álláspont?

– Ez a meleg meglehetősen megosztja az embereket és a motorosokat is. Én például imádom a nyarat, a meleget, télen kínlódom. Ugye már említettem, hogy mi kizárólag teljes felszerelésben vonulunk a mentőmotorokon. A nagy meleg ellenére ugyanerre biztatnám minden motoros társamat, és – ha van – az utasát is. Minden védőfelszerelést használjanak saját testi épségük érdekében. Annyi negatív példa, videó felvétel elérhető különböző platformokon, mely nagyon jól bemutatja, hogy egy hiányos védőfelszerelésben motorozó, könnyelmű motorossal mi minden szörnyűség történhet. Mostanában motoroztam a saját motorommal, amikor egy srác jött velem szembe robogóval rövidnadrágban és félmeztelenül. Épp csak valamilyen bukósisak volt rajta – gondolom a KRESZ miatt. Na, én itt döntöttem el, hogy engem félmeztelenül a motoron maximum csak egy naptár fotó kedvéért láthatnának. Komolyra fordítva a szót, még annyit tanácsolnék, hogy igyunk, igyunk, igyunk… persze vizet. És mindenki vigyázzon magára!Mentőmotoros Szolgálat bajtársi közössége