Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Mennyi csomag fér el egy motoron?


Szerintem a motoros túrázás nem arról szól, hogy oda kell érnünk egy konkrét helyre, és ehhez – jobb híján – a motorkerékpárt választjuk közlekedési eszköznek. A motoros túrázás magáról a motorozás élményéről szól. Arról, hogy úton vagyunk, élvezzük a menetszelet, a napsütést, fűzzük egymásra a kanyarokat vagy bámuljuk az elsuhanó tájat. Minden más csak alibi. Bemegyünk egy városba, megnézünk egy múzeumot, felmászunk egy kilátóra? Persze, hiszen ott vannak, és mi is ott vagyunk. Ki tudja, mikor járunk arra legközelebb? De nem azért megyünk éppen oda, hogy elkészítsünk egy kötelező selfie-t, hanem azért, hogy végigzarándokoljunk az odavezető úton.

Sok mindent láttam már életemben, és ez igaz akkor is, ha motoros túrázásról van szó. A legkevesebb cucc, amivel valaki egyhetes túrára indult egy nagyobb övtáskában elfért. A másik véglet viszont, amikor túl sok csomaggal akarunk útra kelni, sokkal inkább jellemző. Egy motoros társunkat például rávette a felesége, hogy széket és asztalt is magukkal cipeljenek egy naked bike-on. Úgy néztek ki, mint vietnámi kereskedők, akik motorral szállítják az árut a piacra. Nyilvánvalóan ez extrém példa, de azért internetes fórumokon látni, hogy érdekes gondolatok fordulnak meg egyesek fejében, mi mindent szeretnének elszállítani egy motoron.A korlátozott rakodóhely miatt minimalizálni kell a szállítmányt, egy túrára csak a legszükségesebb dolgokat vihetjük magunkkal. Igaz ez egy hátizsákos sportmotoros és egy dobozrengeteggel felpakolt túraendurós esetében is. Ha megtelnek a dobozok, táskák, elfogynak a gumipókok, akkor nincs tovább. Valaki még olyankor is a csomagtartók méretének vagy számának növelésében gondolkodik, de a futómű maximális terhelhetősége véges. Nem is beszélve arról, hogy minden egyes plusz rakomány a motorozás élvezetét csorbítja. Mérlegelni kell: vajon a túrán egy hajszárító/gázfőző/hűtőtáska ad-e annyi pluszt a komfortérzetedhez, amennyivel terjedelmesebb és nehezebb lesz a csomagod, amit cipelned kell és cipelnie kell a motornak?

Emésszük most egy kicsit, miket visznek magukkal egyesek motoros túrára:
– kispárna
– sombrero
– plüss mackó
– élő állat
– horgász felszerelés
– grillsütőTudjuk, hogy motorozni jó, meg horgászni is jó, de a két hobbi együttes művelése mindkettő rovására mehet. Nem tudsz minden felszerelést magaddal vinni, ami ahhoz kell, hogy tökéletesen kiélvezd a horgászatot. Ugyanakkor, amit magaddal viszel, az is elég ahhoz, hogy kényelmetlenül érezd magad a motoron és ne tudj 100%-osan az élményre koncentrálni. Útban lesz a bot, beleakadsz vagy az akad bele valamibe, és folyton az jár a fejedben, vajon rendesen rögzítetted-e, és mikor hagyod el a méregdrága felszerelést.

Amikor motorral indulsz útnak, nem biztos, hogy azon tudsz nagyot spórolni, hogy szoba helyett csak sátorhelyet fizetsz. Dehogy szólom le a kempingezőket (még a vadkempingezőket sem), de gondolj bele: sátor, matrac, hálózsák, derékalj, kempingfőző, ezek mind rengeteg helyet foglalnak. A látszólagos szabadságot, hogy bármikor, bárhol megállhatsz, teljesen a magad ura lehetsz, hiszen minden nálad van, ami kell, adott esetben éppen ezek a holmik korlátozzák be. Amikor nem tudsz egy jóízűt sétálni, látótávolságnál messzebbre eltávolodni a motorodtól, mert azon aggódsz, vajon meglesznek-e a csomagjaid, mire visszatérsz, az minden, csak nem szabadság.A motorozás csodálatos hobbi, egyeseknek életvitel. Sok nemes, szép és jó dologról szól és szólhat, kivéve a kényelemről. Van ugyan komfortosabb motor, nagy plexivel, szélvédelemmel, fűtött, zselés üléssel, meg hangszórókkal, de azon is végig ugyanabban a pózban ülsz, motoros ruhában, fejeden sisakkal, hidegben fázol, melegben izzadsz. Túramotoron jobb utazni, mint egy supermotón, de még az is sokkal fárasztóbb, mint autóban. Csak interphone-on keresztül tudsz beszélgetni az útitársaddal, még az orrodat sem tudod kifújni, enni-inni szinte lehetetlen. Tehát nem azért csináljuk, mert kényelmes. A motoros dacol az elemekkel, hideggel, meleggel, széllel, esővel, bogarakkal, cserébe egy fantasztikus élmény a jutalma. A környezete részévé válik, érzi az illatokat, szagokat, a környezet változásait, miközben egy ember által tervezett gépen lovagol és tereli a fizika törvényeinek határain belül (néha a határain).

Mindezek alapján ésszerűségre intelek, amikor motoros túrára csomagolsz. A hangsúly mindenképpen a motorozáson legyen, ne azon, mihez kezdesz magaddal azon kívül. Nyaralni, pihenni el lehet menni autóval, vonattal, repülővel is. Ha nem a motoron töltött idő a lényeg, akkor feleslegesen koptatod a méregdrága gumit, füstölöd el a benzint. A tanktáskádban, top case-edben legyen inkább esőruha és defektjavító készlet vasaló vagy teniszütő helyett.

Milyen felesleges, értelmetlen cuccokkal találkoztál már motoros túrán?