Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Melyek a legjobb ár-érték arányú motoros ruhák?


Először is tisztázni kellene, hogy mi az a bizonyos ár-érték arány? Egyszerűnek tűnik: amikor a legtöbbet kapod a pénzedért. Például, amikor rendszeresen 5000-ért tankolsz a kocsiba, de az egyik kúton két decivel több benzint kapsz érte. Vagy vegyük a kristálycukrot. Nem vagyok nagy szakértője, nekem egyik olyan, mint a másik. Két különböző, kilós kiszerelésű közül az olcsóbbikat fogom választani, hiszen ugyanannyi mennyiséget kevesebbért kapok meg. Márpedig senki sem a pénze ellensége. Csakhogy ezekben a példákban objektíven körülírható fogalmakról, mennyiségekről van szó. Motoros ruhánál más a helyzet.

Vegyünk egy példát. Boldizsár 42 éves, úgy dönt, beteljesíti régi álmát: motoros lesz. Annak idején ő is száguldozott a nagyfater Simsonján a dűlőben, de a szülei letiltották róla. Aztán jött az egyetem, a karrier, a család, a motorozás egy időre háttérbe szorult. Mostanra a gyerekek már nagyok, az üzlet jól megy, végre van egy kis lóvé, amit magára költhet. A motor már megvan, a haverok segítettek a választásban. Bár ne segítettek volna! Egy kisebbfajta vagyont költött rá, mert folyton ezt hallgatta: "keress nagyobbat, ezt hamar kinövöd", "újabbat nézzél, ezzel csak szopni fogsz", "ne vedd meg, ennek múzeumban lenne a helye". A másik érvágás a jogsi volt. Eléggé elszaladtak az árak, amióta utoljára autós-motoros iskolába járt. Ezt sem lehet olcsón megúszni. Mindegy, kinyögi és kész, csak motorozzunk már! És ekkor a suliban közlik vele, hogy kötelező a motoros ruha. Boldizsár felcsapja a netet, kinézi a boltot, ahol a legnagyobb a választék és bemegy. Megdöbbenve látja, hogy ruházatra simán elköltheti egy motor árát, de mivel otthon a felesége Boglárka így is szemrehányóan nézett rá, minden vágya végre spórolni egyet. Nem igazán látja még, miben tud többet egyik ruha a másiknál, ezért megveszi mindenből a legolcsóbbat és boldogan távozik. Az ő esetében az ár-érték arány arra korlátozódott, hogy a legkevesebb pénzből meglegyen minden egyes ruhadarabja: bukósisak, dzseki, nadrág, kesztyű, csizma.Eltelt egy év, Boldizsár rákapott a motorozásra. Bejárta szinte az egész országot Orfűtől Cserkeszőlőn át a Mátráig. Egyszer még Erdélybe is kimerészkedett. Érzi, hogy a felszerelése lehetne jobb, ezért egy vezetéstechnikai tréningen rutinosabb motorosokat kérdezget: mit kellene venni? Mondják neki, hogy ilyen márka, olyan membrán, amolyan protektor. Mikor az árakat kérdezi, csak úgy röpködnek a százezrek a levegőben. Hősünk felkerekedik, bemegy a már ismert motoros boltba, hiszen legutóbb – annak ellenére, hogy fogalmatlan kezdő volt – normálisan bántak vele. Fő szempont ismét az ár, de most két kategória van: 1. amennyiből szeretné megúszni és 2. amennyit maximum hajlandó kiadni. Az asszonyt, Boglárkát így is az eszméletvesztés kerülgette, amikor meghallotta, hogy megint mennyit szeretne a hobbijára költeni. Viszont most már vannak igényei! Bukónál az, hogy fel tudja hajtani az állát, ruhánál a vízállóság és a szellőzés a lényeg, csizmánál az, hogy bőrből legyen. Látjuk, mennyire más most az ár-érték arány? Pedig nem két teljesen különböző esetről van szó. Ugyanaz a személy, ugyanaz a motor, a kettő között egy év és némi tapasztalat a különbség.

Boldizsár ismét öregebb lett néhány évvel. Azóta a gyerekek kirepültek, az üzlet is felpörgött, és ő rendesen rákapott a motorozásra. Az öreg vasat egy újabb túramotorra cserélte, felszerelte minden földi jóval, és nyomja a külföldi túrákat ezerrel. Célja most egy valóban nagy motoros kaland, amihez nem ártana lecserélni kissé megkopott felszerelését. Felkeresi kedvenc motoros boltját, ahol már név szerint ismerik, és tudja, hogy első osztályú kiszolgálásra számíthat. Boglárkának nem mert szólni, még a végén mentőt kéne hívni hozzá. Első ismét a matek, három kategóriát állít fel magában: 1. amennyiből jó lenne megúszni, 2. amennyit még gondolkodás nélkül kiad, ez a fájdalomküszöb, és a 3. minden pénze, ami jelen pillanatban rendelkezésére áll arra, hogy kedvenc hobbiját a legmagasabb szinten művelhesse. Régen vett már új ruhát, az árak ismét megugrottak, a legdrágább, legprofibb cuccokat még neki is el kell engednie. Ettől függetlenül, amiket választ, mind prémium kategóriás termék, hiszen tudja, csak ezekben lesz teljes és gondtalan a motorozási élmény. Különben is, ha visszagondol mennyit költött tavaly csak benzinre meg gumira, ez mind aprópénz. A szervizekről, túrákon a szállásokról, kajákról nem is beszélve. Amint láthatjuk, az ár-érték arány ismét teljesen más termékekre mutat.Nyilvánvaló, hogy Boldizsár az utolsó vásárláskor többszörösét költötte annak, amit kezdő korában. Mégsem gondolnánk, hogy rosszabbul járt. Sőt! Most érte el azt, amire mindig is vágyott. Vajon megspórolhatta volna az első két esetben elköltött "tanulópénzt", ha rögtön a prémium felszereléseket választja? Talán. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy anyagi lehetőségei annak idején korlátozottak voltak. Ami nincs, azt nem lehet elkölteni. Neki amúgy is szüksége volt arra, hogy saját bőrén tapasztalja meg a motorozás árnyoldalait (az őszi didergést, a szörnyű izzadást nyáron, az átázott ruhában motorozást egy kiadós esőben, az autópályán fütyülő sisakot és minden hasonlót), hogy tudja értékelni mostani helyzetét. Sokan viszont ezeket a lépéseket egy az egyben szeretnék kihagyni.

A SHOX áruházban az értékesítők rendszeres képzéseken vesznek részt. Mindent tudnak az általunk forgalmazott termékekről, valamint fel tudják mérni a vevő valódi igényét, amivel sokszor még saját maga sincs tisztában. Kereskedelemről lévén szó, természetesen a pénz fontos szerepet játszik a folyamatban, de koránt sem az a cél, hogy az eladó kifossza a vásárlót. Nálunk az ügyfél azt fogja kapni, amire valójában szüksége van, és ha még marad elköltendő pénze, abban is segítünk neki, hogy értelmes és számára hasznos dologra fordítsa.