Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Hol bandáznak a motorosok?

A legjobb szerpentinek minden napos hétvégén tele vannak motorosokkal, motoros csapatokkal. Hol vannak ezek?

Lángos és palacsinta mellett cserélnek eszmét a mátraházai parkolóban a motorosok. Miután a kaja és téma is elfogyott, nyomnak egy-két karikát Mátrafüred és Parádsasvár között Magyarország No.1 szerpentinjén, a 24-es úton a Mátrában. Mire kell vigyázni? A jó aszfalt és a sűrű kanyarok könnyen beindíthatják az adrenalin-termelésedet! Pedig itt nem ajánlott száguldozni, hiszen ha elkottázol valamit, rázókő helyett útpadka, bukótér helyett szalagkorlát vár rád. Különösen a hétvégéken veszélyes a terep, amikor az út tele van autókkal és buszokkal.

Kanyargós utakban a Mátra többi részén sincsen hiány és a táj szépség is magával ragadó. Versenyzés helyett inkább túrázz egyet Kékestető, Eger vagy Galyatető felé.

 

A viszonylag rövid szakaszokat szinte végtelen számú variációban fűzheted össze élvezetes karikává a Mecsekben. A dél-dunántúli motorosok paradicsomában, a Pécsi-tónál fekvő Orfűről indulva csak príma szerpentineket találsz. Mire kell vigyázni? Sajnos a Mecsekben sok motoros baleset történik, mert néhányan versenypályának nézik az utakat. Különösen hírhedt a mánfai szerpentin, a forgalmas 66-os út Pécsre vezető szakasza. Ne hagyd magad belerángatni hülyeségbe! Maradj higgadt és vezess biztonságosan akkor is, amikor a helyi menők elszáguldanak melletted.

Ha már arra jársz, érdemes meglátogatni a Pécsi TV-tornyot és fogyasztani valamit az üvegfalú étterem-kávézóban. Gyönyörködj fentről a Mecsek lankáiban hazánk legmagasabb épületéből! 


Órákon át motorozhatsz a dimbes-dombos tájban
, hangulatos falvakon keresztül, kis forgalmú vidéki utakon. A Balaton-felvidéken járva kerüld el a traffipaxokkal és autósokkal teli Balaton-parti 71-es, és az unalmas, Veszprémet Tapolcával összekötő 77-es utat. A kettő között csalinkázva csupa kanyargós út vár rád! Mire kell vigyázni? Az útminőségre kell odafigyelni! Nem borzasztóan rossz, de nem is olyan, mint a Hungaroring. Az aszfalt sok helyen kifényesedett és vannak kátyúk is. Egy szó, mint száz, túrázni ideális, de száguldozásra nem a legjobb.

Kajálásra, pihenésre (nyáron a fürdésre is) kitűnő helyek vannak a Balaton-parton. Ha elfáradsz, pár perc alatt leugorhatsz Füredre, Tihanyba, Révfülöpre vagy Badacsonyba. 

 

Ha kanyarhiányban szenvedsz, mindenképpen ajánlott végigmenned a bükki nemzeti parkon keresztül vezető 30 km-es szerpentinen. Magyarország legkacskaringósabb útjának keleti végén található Lillafüred, a büfék, éttermek és a Hámori-tó előtt a szezonban mindig rengeteg motor áll.Mire kell vigyázni? A kanyarokban előfordulhat kavicsfelhordás (főleg tavasszal), de ha számítasz rá, nem lesz baj. Vedd figyelembe, hogy egy ilyen szakasz sok energiát kivehet belőled, viszont az adrenalin miatt nem biztos, hogy időben felfogod, mennyire elfáradtál. Ha a legapróbb jelét észreveszed annak, hogy a koncentrációd csökken (pl. egy kanyarban közel sodródsz a felezőhöz vagy az út széléhez), állj meg, igyál egy kortyot és pihenj.

Kérj egy pisztrángot valamelyik büfében, nem bánod meg! Lillafüreden és környékén rengeteg látnivaló van, de a motorosok leginkább azért állnak meg, hogy egy jót kajáljanak, mielőtt folytatják a túrát.


A Dobogókő és Esztergom, valamint a Szentendre és Visegrád közötti hegyi utakon annyi motorosnak kell visszaintened menet közben, hogy alig tudod fogni a kormányt. A főváros környéki szerpentinek a Pilisben tavasztól őszig minden hétvégén megtelnek motorhanggal.Mire kell vigyázni? Amikor a zsaruknak kedvük támad vegzálni a motorosokat (vagyis kiadják nekik parancsban), éppen ezeken az utakon vadásznak a szabálytalankodókra. A motoros idény kezdetén kiemelt figyelmet fordítanak ezekre az útvonalakra, de ha legalább hellyel-közzel betartod a szabályokat, rendben vannak a papírjaid és a motorod, nincs mitől tartanod.

Az útszéli büfék és éttremek előtt annyi motoros bandát látsz, mintha csak az Alpokban lennél. A környéken számítanak a motorosok megjelenésére a vendéglátósok, szerencsére egyre inkább az autósok is.

 

A felújítás óta a Bajna és Héreg közötti kanyargós út a motorosok nagy kedvence. Kiváló minőségű aszfalt és jó ritmusú kanyarok teszik igazán élvezetessé. Egy-egy hétvégén motorosok százai húznak keresztül rajta.Mire kell vigyázni? Az út egy része tanyák között vezet, ahol a kapubejárókból vagy bekötőutakról járművek hajthatnak a főútra. Nem vezess túl gyorsan, különben nem fogod tudni kikerülni az éppen előtted kiforduló autót vagy traktort!

Gurulj el Tardosra, a Malomvölgyi-tóhoz és tolj be egy hamburgert a büfében! Utána választhatsz, merre mész tovább. Tata felé, északnak a Duna irányába vagy visszafordulsz és tolsz még egy kört a Bajna-Héreg ringen.

Ez a lista közel sem teljes, még számtalan tájegység van az országban, ahol jókat lehet gurulni.
Ha csak néhány szabad órád van motorozni, nem mehetsz túl messzire. De ne félj! Ahol kanyar van, ott motorosokkal mindig fogsz találkozni.


A Te környékeden melyik a legtutibb motoros út?