Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Hogyan motorozz vaksötétben

motorozás éjszaka sötétben

Éjszaka motorozni nem akkora flash. Hűvös van és alig látsz valamit, a gázt nem húzhatod úgy, ahogy akarod és a tájban sem igazán tudsz gyönyörködni. 10+1 hasznos tipp, ha nem érsz haza sötétedés előtt.

 

1. Oda az élvezet


Ahol nincs közvilágítás, maximum annyival menj, hogy még időben észrevehesd, merre kanyarodik az út és azt, ha valami van rajta (pl. egy teherautóról leesett mosógép). Nincs ajánlott sebesség, azt Te döntöd el, attól függően milyen messzire világít a fényszóród és milyen jól látsz.

motorozás éjszaka sötétben

 

2. Amikor kiégetik a szemed


A pupillád összehúzódik a szemből jövő autó fényszórójától még akkor is, ha jól van beállítva és a vezető időben lekapcsolja a reflektort. Idő kell, mire a szemed hozzászokik az erős fényhez, de addigra éppen elmegy melletted az autó és újabb másodpercek telnek el, mire újra alkalmazkodsz a sötéthez. Ne bámuld a szemből jövők lámpáját, inkább az út jobb széle felé nézz és lassíts le!

motorozás éjszaka sötétben

 

3. Mások sem szeretik, ha elvakítják őket


Jól beállított fényszóróval elég messzire bevilágíthatod az utat magad előtt, mégsem vakítod el a szembejövőket. Ha utast viszel, a motorod hátulja lejjebb ül, ezért a fényszóród kicsit felfelé fog világítani, ha az utas leszáll, akkor éppen fordítva, megrövidül a fénycsóvád. Indulás előtt szánj rá két percet, hogy leellenőrzöd a világítást és ha kell, beállítod!

motorozás éjszaka sötétben

 

4. Hirtelen eltűnik előled az út


Amikor fékezel, az összeülő első teleszkóp, kanyarban a bedöntött motor miatt a fényszóróddal megvilágított távolság egy pillanat alatt lerövidül. Rohadt érzés, amikor hirtelen nem látod, hová tartasz. Vedd hosszabbra a féktávokat, hogy kisebbet bólintson a motor és kanyarodj lassabban, mint nappal szoktál!

motorozás éjszaka sötétben

 

5. A magyar utak minősége vacak


Sötétben akárhogy mereszted a szemed, alig tudod megkülönböztetni az egyszerű árnyékokat a veszélyes úthibáktól. Nehéz észrevenni a rengeteg olaj- és vízfoltot, kavics- és sárfelhordást, valamint a kátyúkat. Pedig azok ugyanott vannak az aszfalton, mint nappal, akkor is, ha éppen nem látod. Menj lassabban, hogy időben ki tudd szúrni!

motorozás éjszaka sötétben

 

6. Belédfagy a ...


Sötétedés után a hőmérséklet hirtelen 10-15 fokkal csökken. Ha nyári dzsekiben indultál el nappal, éjjel tutira ráfagysz a motorra. Reszketve motorozni pedig veszélyes, lassabbak lesznek a reflexeid és az izmaid sem úgy engedelmeskednek. A megfázásról ne is beszéljünk. Legyen nálad meleg ruha, ha esélyes, hogy belefutsz az éjszakába és jusson eszedbe az is, hogy az aszfalt hidegben kevésbé tapad!

motorozás éjszaka sötétben

 

7. El ne aludj!


Az éjszakai vezetés unalmas és fárasztó, mert rohadtul kell közben koncentrálni. Fáradtan ne kísérletezz azzal, hogy mennyit bírsz még sötétben vezetni, mert előbb-utóbb az árokban kötsz ki. Inkább útnak se indulj. Ha menet közben tör rád az álmosság, állj meg 10 percre tornázni, az segíthet, hogy felébredj, de ha még messze a cél, inkább keress egy helyet, ahol aludhatsz egy pár órát. A kávé és az energiaital csak rövid távon megoldás, ha elmúlik a hatásuk, fáradtabb leszel, mint előtte voltál.

motorozás éjszaka sötétben

 

8. A törvény az állatokat védi


A vadállatok éjszaka aktívak, olyankor a legvalószínűbb, hogy átszaladnak az úton és eléd ugranak. Sötétben inkább menj fel az autópályára, de ha mindenképpen egy kihalt országúton vezet az utad, hajts lassan. Ha olyan helyen csapsz el egy őzet vagy szarvast, ahol vadállatokra figyelmeztető tábla van, a biztosító nem fizeti ki a károdat, sőt, még valamelyik vadásztársaság le is veri rajta az állat árát, ami akár milliós tétel is lehet!

motorozás éjszaka sötétben

 

9. Bogárinvázió


A legtöbb bogár a sötétedés kezdetekor élénkül fel, akkor indulnak motorosra vadászni. Olyankor hatalmas rovarfelhőkbe lehet belefutni, amik egy pillanat alatt összekenik a bukósisakodat, a ruhádat és a motorodat. Legyen nálad tisztítószer, amivel legalább a bukó plexijét le tudod mosni. Ha ráérsz, várd meg, amíg teljesen lemegy a nap, akkor a bogarak száma is csökken!

motorozás éjszaka sötétben

 

10. Önvédelmi kukásmellény


Nappal is alig vesznek észre az autósok, gondold el, mi van éjszaka, sötétben. Hagyd a cool, fekete ruhákat másnak, vásárláskor keress világos, fényvisszaverő betétes dzsekit és feltűnő színű bukósisakot! Ha minden ruhád fekete, legalább legyen nálad egy láthatósági mellény, amit sötétben, esőben és ködben fel tudsz kapni.

motorozás éjszaka sötétben

 

+1. Sötét plexiben éjszaka? Nooormális?

Tényleg tök vagány a sötét plexi a bukósisakodon, de csak verőfényes nappali használatra való. Éjjel alig látsz mögötte valamit, ha felnyitod, kifújja a szemed a szél és a szemgolyóddal gyűjtöd össze a bogarakat. Mindig vidd magaddal a sima, víztiszta plexidet, hogy ki tudd cserélni, ha jön a sötét! Esőben, ködben is jobban lehet látni színtelen plexivel.

motorozás éjszaka sötétben

 

Te mit tanácsolnál annak, aki éjszaka motorozik?