Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Hasznos holmik téli motortároláshoz


SXP riasztós féktárcsazár

Sokunk félelme, hogy a télire, hosszabb időre magára hagyott motor már nem lesz a helyén, amikor legközelebb meglátogatjuk. Főleg azok a motorok vannak veszélyben, amelyek nem privát garázsban, hanem teremgarázsban, parkolóházban, ne adj’ Isten az utcán, egy ponyva alatt vészelik át a hideg évszakot.

Ismerjük a mondást: minden zárat ki lehet nyitni, csak idő kérdése. A féktárcsazár például praktikus védelmi eszköz akkor, amikor egy-két órára hagyod magára a motorod. Ha azonban hetekig ugyanott áll, a tolvajok kivárhatják azt az időpontot, amikor nyugodtan nekiállhatnak meghekkelni a zárat.Kivéve, ha az a zár riasztós! Az SXP legújabb szerkezete nem csak mechanikai védelmet nyújt a motor eltolása ellen, de hangos szirénával jelzi is a lopási kísérletet. Ez pedig hamar elveszi a tolvajok kedvét, hiszen a lebukás veszélye drasztikusan megnő.


SXP hátsó emelő

A lánc tisztítását és kenését mindennél egyszerűbbé teszi, ha a hátsó kereket fel tudod emelni a levegőbe, hogy megforgasd. A legtöbb motoron nincs középállvány, így marad a hátsó emelő, mint kényelmes otthoni megoldás. Kétféle adapter jár hozzá: sima gumis, ami a legtöbb típusnál használható, illetve villás, ami az emelőszemmel ellátott motoroknál gyorsabb használatot és biztonságosabb rögzítést tesz lehetővé.

SXP első emelő

Szakszerű téli tároláshoz nélkülözhetetlen egy jó első emelő. Tehermentesíti a gumit, hogy ne ugyanazon a ponton nyomódjon hetekig. Így a gumi megőrzi a formáját, nem deformálódik, mire tavasszal újra használatba veszed a motort.Az emelő a szerelésnél is segítség. Ha csak a kerekeket magukban akarod elvinni a gumishoz vagy láncszettet cserélsz, szükséged lesz rá!
A kis kék kerekek nem csak magát az emelés műveletét teszik könnyűvé. Segítségükkel a bakon lévő motort arrébb tolhatod, ha éppen útban lenne. 


Motorponyva

Kültéri tároláshoz nélkülözhetetlen egy vízálló, ugyanakkor szellőzni képes motorponyva. Ezeket általában a motorhoz lehet rögzíteni, így nem tudják illetéktelenek levenni. Ha nem látják, mi van a ponyva alatt, talán kevésbé indulnak be az alkalmi tolvajok.

Ha zárt helyen tárolod a motort, akkor sem árt egy ponyva. Védi a motort a portól, elrejti a kíváncsi szemek elől és a macskák sem tudják összekarmolni a fényezést. Többféle méretben kapható.


Akkumulátor töltő

Az akkumulátor tönkremegy, ha hagyod teljesen lemerülni. Amikor használod a motort, menet közben a generátor folyamatosan tölti, de a téli hónapokban sokáig magára hagyott telep magától lemerül (önkisülés). Különösen akkor, ha már nem vadiúj vagy riasztó van rákapcsolva.

Minden tavasszal megugrik az akkumulátor eladásunk, mert sokan elfelejtkeznek róla, hogy ez is igényli a törődést. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlenséget, jobban jársz, ha beszerzel egy töltőt és állandóan (csepptöltés) vagy rendszeresen (legalább 2-3 hetente) feltöltöd az akksidat.


Egy jó tanács a végére!

Mielőtt elteszed a motorodat télire, töltsd fel - lehetőleg - prémium üzemanyaggal. Kiszorítva a levegőt a tankból elkerülheted azt, hogy a tartály fala korrodálódjon, valamint azt, hogy a benzin bekocsonyásodjon és dugulást okozzon vagy tönkretegye az üzemanyagszivattyút.