MOTOROS OLVASNIVALÓ

Gyerek a motoron

Kezdődik az iskola, de a motoros szezon még nem ért véget. Muszáj elővenni az autót, hogy szenvedj a dugóban, amikor el kell vinni a gyereket vagy elintézheted vidáman és gyorsan motorral, ahogy egész nyáron közlekedtél?

Alapvető szabály, hogy ne vidd a gyereket motorral, ha
  1. Nem vagy biztos benne, hogy a motorozás eléggé biztonságos. Ezt főleg miatta ne tedd!
  2. A párod nem szeretné, mert félti a kicsit. A konfliktust leginkább saját magad miatt kerüld el!
  3. Gyermeked fél a motoron. Ami nem jó neki, azt ne erőltesd. Ha később mégis felbátorodik, magától fog felkéredzkedni.
 
Amennyiben az előző körülmények egyike sem áll fenn, nézzük mit mond a KRESZ a gyerekek szállításáról:
„Motorkerékpár pótülésén csak egy, a saját biztonságára ügyelni képes személyt szabad szállítani, akinek a lába a lábtartót eléri.”

Tehát nincs megkötés az életkort illetően, a gyerek legyen tisztában azzal, ha nem kapaszkodik, leeshet és megsérülhet, valamint fizikailag is képes legyen megtartani magát.

A lábtartó elérése alapkövetelmény, ami kissé furcsa helyzetet szül. Ugyanis a hátsó lábtartó a sportmotorokon van a legközelebb az üléshez, vagyis kisebb csöppséget vihetsz egy 200 lóerős rakétán, mint egy ártatlan egyhengeres endurón.
Nagyrobogókhoz létezik gyerekülés, amiben biztonságban tudhatod gyermeked. Nagyon piciknek állítható lábtartó is kapcsolható hozzá. Például ez >>>

Mi kell még a gyerek motoroztatásához, hogy tiszta legyen a lelkiismereted?

Saját bukósisak! Nem a Te sajátod, hanem a gyereké. Bárkinek a bukóját nem adhatod rá, mert valószínűleg túl nagy lesz neki.

A rossz méretű sisak pedig baj esetén (vagy anélkül is) elfordulhat a fején, akár le is eshet. Akkor meg nem ér semmit sem. Ma már lehet kapni kifejezetten gyerekfejre készült, egészen kis méretű, alacsony súlyú bukósisakokat, még csak nem is marha drágán. Például ez >>> vagy ez >>>


Protektoros dzseki, térdvédő, gerincvédő, kesztyű, stb. Bár ezek közül egyik sem kötelező felszerelés.
Még ha a saját cuccaid közül ezt-azt néha otthon is hagysz a nagy melegre való tekintettel, biztosan nem kockáztatnád feleslegesen gyermeked testi épségét. Elég csak eldőlni a parkolóban és a kicsi csúnyán megütheti magát… Komolyabb dolgokról ne is beszéljünk!

Mivel teheted még könnyebbé, gondtalanabbá gyerekeddel a motorozást?

Egy kommunikációs szettel. Menet közben nem látod, mit csinál mögötted, ha kiabál, nem biztos, hogy meghallod, kapaszkodás közben pedig elég körülményesen tudná elmutogatni, ha valami gondja, baja támad. Például pisilnie kell vagy kikötődik a cipőfűzője.

Ezt a problémát egy csapásra megoldja egy ilyen kütyü. Beszélgetés közben könnyen fenn tudod tartani a figyelmét és meg tudod akadályozni, hogy elkalandozzanak a gondolatai. Tudsz szólni neki, ha indulsz vagy gyorsítasz, hogy erősebben kapaszkodjon, ráadásul azt is észreveszed, ha csökken a koncentrációja.Te szoktad motoron vinni a gyermekedet?