Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Furcsa motorsportok


Szabadság, végtelen út, elsuhanó táj… A legtöbb embernek ilyen és ehhez hasonló dolgok ugranak be, ha a motorozás szépségeiről kérdezik. Azonban nem mindenkinek. Vannak egészen elvetemült figurák, akiket a 66-os út végigmotorozásának még a gondolatától is kiráz a hideg, ha egyáltalán tudják mi az, hol van és milyen jelentőséggel bír egy vérbeli motoros számára. Őket a kétkeréken közlekedés teljesen más dimenziói foglalkoztatják. Ennek ellenére nem dobja ki őket a motorosok kivételesen toleráns közössége. Sőt! Csodáljuk őket, imádjuk nézni, ahogy hatalmas tudással és fanatikus őrültséggel tesznek olyanokat, ami legtöbbünknek nagyon rövid időn belül egy kórházban érne véget. Nézzük, magán a motorozáson kívül milyen beteg dolgokat lehet motorral csinálni!

Trial

Kis köbcenti, kevés lóerő, nullához közeli sebesség. Lehet valami ennél lehangolóbb egy motoros számára? Az, hogyha 2 és fél liter benzinnél több nem fér a tankba és még ülésed sincs. Ugye?
Azonban amikor meglátsz egy triálost a pályán, eláll a lélegzeted. Hatalmas, mesterségesen épített, leküzdhetetlennek tűnő akadályok között a srácok úgy ugrándoznak motorral, mint egy hegyi kecske. Egyszerűen elképzelhetetlen, egyesek hogyan tesznek szert ilyen tudásra. Megnyugtatlak, nehezen. Ráadásul nem is sokan képesek arra, amit a TV-ben időnként mutogatnak. Az indoor trial egy szűk elit showműsora kifejezetten közönség- és szponzorbarát kivitelben. A „valódi” trial egy szabadtéri, széles tömegek által gyakorolható, élvezhető és – nem utolsósorban – elérhető sport.
Stunt riding

Nagyobb motoros rendezvények szinte kihagyhatatlan attrakciója a „streetfighter show”. Imádjuk nézni, amit ezek a srácok művelnek a motorral. Első-hátsó keréken gurulás a létező összes pózban, amit egy motoron fel lehet venni, driftelés, farolás, gumiégetés. Az egész annyira veszélyes, menő, hangos és büdös, nem csoda, hogy annyian rajonganak érte. Sok motorosnak izgatja a fantáziáját, hogy „jó lenne így motorozni”, de már egy alap egykerekezés megtanulásán kevesen jutnak túl. Mert bizony ezt nem elég pusztán akarni, kell hozzá kivételes egyensúlyérzék, tehetség és rengeteg gyakorlás. A motorról nem is beszélve. Olyan szintű átalakításokra van szükség, ami önmagában kizárja, hogy bármi másra lehessen használni egy stunt motort, mint stuntolásra. A hatalmas hátsó lánckerék, a rengeteg extra fékkar és féknyereg, a leszerelt lámpák és a helyükre épített kilépők miatt esélytelen, hogy valaha az életben műszaki vizsgát kapjon.
Hill Climb

A „hegymászóknak” egyetlen cél lebeg a szemük előtt: legyőzni a hegyet. Nem hosszú az út, mindössze néhány száz méter, de annál meredekebb, ráadásul csúszós, gödrös és sziklás. A célba nagyon kevesen érnek be, sokkal valószínűbb valahol út közben egy kiadós bukás, ahol még a motorjukat is ropira törhetik. Ebben a sportban a műszaki előírások eléggé lazák, nincsen olyan egyértelmű tuningmegoldás, amivel jogtalan előnyre tehetne szert valaki a többiekkel szemben. Természetesen itt is vannak géposztályok, de Open kategóriában például simán belefér a hosszított lengővilla, a szöges gumi és a Hayabusa blokk. A sportág a tökéletes fizikai és technikai felkészültségen felül megköveteli a versenyző részéről a bátorságot és a teljesen elborult elmeállapotot. Épeszű embernek eszébe sem jutna ez az egész, mégis olyan jó nézni mások küzdelmét a lehetetlennel és néha még elmosolyodni is sikerül rajta.
Motoball

Milyen érdekes! A Motoball majdnem egy évszázada létezik, mégis alig tudunk róla valamit. Mármint mi, magyarok. Mert – többek között – Németországban és Franciaországban nemzeti bajnokságot rendeznek belőle.
A játék maga nagyon hasonlít a sima focira. Aki életében először lát ilyet, az is egyből levágja, hogy miről van itt szó. Senki sem fogja összekeverni például a tenisszel. A motorok 250 cm3-es kétüteműek, egy csapatban öt játékos szerepel, de a kapusnak nem jut motor. Legfontosabb védőfelszerelésük a bukósisak és a sípcsontvédő. A játékidő 4X20 perc, ez alatt kell minél többször az ellenfélnél kapujába juttatni a 40 cm átmérőjű labdát.
Nem tudom, ki hogy van vele, szerintem biztos sokan rá tudnánk pörögni erre a mókára.
Van olyan extrém motorsport ezeken kívül, ami beindította a fantáziádat?