MOTOROS OLVASNIVALÓ

Elektronmikroszkóp alatt a GORE-TEX

GORE-TEX vízálló szellőző membrán motoros ruha

GORE-TEX membrán elektronmikroszkóp alatt

 

 

 

A membrán a lelke az egésznek

A jó motoros túraruha egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy vízálló, ugyanakkor szellőzik is, nehogy belefülledj. Hogy mindkettőt együtt tudja, valamilyen membránt kell belevarrni. Ilyen membránból létezik ezerféle (pl. AEROTEX, RAINTEX). A működési elv mindegyiknél ugyanaz, a gyakorlatban mégis hatalmas különbségek lehetnek közottük. Pl. a legolcsóbbak nem bírnak el egy tisztességes esővel. A legtöbb profi túrázó GORE-TEX membrános ruhákat használ, szerintünk vízállóságban és szellőzésben is ezek a legjobbak!

GORE-TEX vízálló szellőző membrán motoros ruha

Tapasztalt túramotorosok erre esküsznek

 

Egy óra alatt 1 litert izzadság!

A membrán egy vékony, fóliaszerű anyag, amin a vízcseppek éppen fennakadnak, de a vízpára képes eltávozni rajta keresztül. Ehhez számtalan apró, mikroszkópikus lyukra van szükség. Kánikulában egy óra alatt akár 1 litert is izzadhatsz, mégsem rohad rád membrános cuccod a nap végére, viszont nem is ázik be, ha elkap egy eső. Tudod, ki és hogyan jött erre rá?

GORE-TEX vízálló szellőző membrán motoros ruha

GORE-TEX membránon négyzetcentiméterénként 1,4 milliárd lyuk van

 

Multimilliomos lett

1969-ben Robert W. Gore vegyészmérnök éppen politetrafluor-etilénnel (teflon) kísérletezett, amikor az anyag melegítés és nyújtás hatására váratlanul mikroporózus szerkezetet vett fel. A feltaláló hamarosan GORE-TEX néven szabadalmaztatta a csodaszövetet, ami később a legprofibb technikai ruhák alapanyaga lett, és még az űrhajózásban is felhasználták. Rögtön megtudod, hol van a membrán a ruhádban.

GORE-TEX vízálló szellőző membrán motoros ruha

Speciális membrán, ami megállítja a vizet, de átengedi a párát

 

Hová dugják a membránt?

A membránt általában a motoros ruha külső szövet vagy bőr anyaga és a belső bélés közé varrják be. Kivehető membrános ruháknál ez külön rétegként ki- és becipzárazható. A legprofibb cuccoknál a membránt közvetlenül a ruha külső anyagával laminálják össze. Ezeknél esőben nem tud a külső réteg és membrán közé beszorulni víz, a ruha nem nehezül el és könnyebben szárad meg. Miért jó ez egy motorosnak?

GORE-TEX vízálló szellőző membrán motoros ruha

A laminált membrános motoros ruha esőben jobban szellőzik

 

Ne kelljen rád várni!

Motorozol az Alpokban nyáron. Lent a völgyben 40 fokos kánikula, fél óra múlva egy hegyi hágón hóvihar tombol. Ha külön melegre, hidegre és esőre való motoros ruhát is cipelsz magaddal, nem sok hely marad a kütyüknek a dobozokban. Vegyél magadra egy jó membrános cuccot és nem kell folyton megállnod öltözködni!

GORE-TEX vízálló szellőző membrán motoros ruha

Európa legszebb motoros útjain nyáron sem ritka a hó

 

Túramotoros ruhád membránja annyit tesz a komfortérzetedért, amennyit a protektorok a biztonságodért. Ha nem folyik rólad a víz vezetés közben, de nem is kell megállnod esőruhába bújni, amikor két csepp eső leesik, sokkal élvezetesebb a motorozás.

 

 

 

Neked milyen tapasztalataid vannak vízhatlan motoros ruhákkal?