Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Egy városi motoros tanácsai, hogyan közlekedj okosan

A városi közlekedés a legkockázatosabb módja a motorozásnak. Ugyan a tempó nem nagy, viszont a bajforrások száma végtelen, kezdve a figyelmetlen autósoktól a gyalogosokon át a fegyelmezetlen kerékpárosokig. Hogyan lehet mégis éveken át baleset nélkül megúszni?
Nézzük a két végletet: 100%-osan akkor érezheted magad biztonságban, ha fel sem ülsz a motorra. Ez persze butaság, hiszen akkor már nem is motorozásról beszélünk. Szóval minimális kockázatot akkor vállalsz, ha beállsz a kocsisorba és úgy haladsz, mintha Te magad is autóval lennél. Így viszont oda a motor legnagyobb előnye, hogy mindenhol elfér. Az autósok sem fognak szeretni, hiszen nem növeled – szakmai szlenggel – „a forgalmi sáv áteresztő képességét”. Ha haladni akarsz, bizony be kell vállalnod néhány kunsztot, még akkor is, ha ezzel kockázatot vállalsz. Amennyiben azonban okosan és elővigyázatosan teszed, mindig épségben meg fogsz érkezni!Csorogj előre a sorok között!

Álló kocsisorok között előrearaszolni szabályos. Több mint 10 éves szabály, sokan még sincsenek vele tisztában. Szóval menj előre nyugodtan közlekedési lámpánál, vasúti átkelőnél, dugóban. De ne nagy sebességgel menj, mert álló autók között gyakran sétálnak át gyalogosok, a kocsik ajtaját is csak álló helyzetben szokták kinyitni. Amint elindulnak az autók, már nem szabályos elhaladni közöttük, ráadásul mikor már mozgásban vannak, veszélyes melléjük menni. Gondold csak el, aki ki akar kerülni egy kátyút, és nem nézi a tükröt, simán fel fog lökni.

Ne lőj ki a lámpánál!

Ha már előre gurultál a pirosnál, végre nincs előtted senki, jó volna húzni egy kövér gázt a zöldre. Nem sok veszélyesebb dolgot tudok elképzelni. Ha egy időhiányban szenvedő fehér furgonos, aki előtt éppen pirosra váltott a lámpa, még nyom egy kövér gázt, hogy átslisszoljon keresztben a kereszteződésen, Téged fog telibe találni. Ígérem, nem fog lassan menni. Nézz körbe, mielőtt elindulsz, ne csak a lámpa színével legyél elfoglalva! Azért arra is figyelj oda, nehogy feltartsd a forgalmat túlzott óvatoskodással, mert hátulról is beléd durranthat egy, csak a lámpát figyelő autós.Használd a buszsávot!

Szintén évtizedes engedmény, sok autós mégis azt hiszi, a motorosok szabálytalankodnak, amikor elsurrannak mellettük. Ez egyben a veszélye is! Az az autós, aki nem számít rá, hogy busznál vagy taxinál kisebb jármű is haladhat a buszsávban, és éppen elgurul a gyógyszere a dugóban vagy csak kanyarodni szeretne és ráhajt (egyébként szabályosan), könnyen elüthet. Éppen ezért soha ne nagy sebességkülönbséggel haladj a másik sáv mellett. Ha 30-cel mennek, mehetsz 50-nel, ha állnak, 20-szal. Álló sor mellett 70-nel elhúzni életveszélyes! Figyeld a dugóban álló autók első kerekét! Abból egy pillanat alatt kiderül, ha sávot akarnak váltani.
És még valami, ami nem mindenkinek világos. A „BUSZ” feliratú közlekedési lámpa nem csak a buszokra vonatkozik, hanem az egész buszsávra, vagyis mindenkire, aki abban halad. Ne legyél az a madár, aki miatt dudálni kezd egy BKK sofőr, mert nem mersz elindulni a szabad jelzésre.

Ne versenyezz pizzafutárral!

Ugye milyen idegesítő, amikor lenyom a forgalomban egy pizzafutár cigivel a szájában egy ócska robogón? Kedved lenne megmutatni neki, hogy Te is tudnál úgy menni, ha akarnál. Ne tedd! Akármennyire jól motorozol, akármilyen szuper vason ülsz, a helyismeretet egyik sem pótolja. Márpedig a futár naponta több tucatszor elmegy ugyanarra, az év minden napján. Név szerint ismeri az összes jobbkezes utcát, köszönő viszonyban van a kátyúkkal és kiálló csatornafedelekkel, tudja, hol nem szokták megadni az elsőbbséget, stb. Ha belemész egy ostoba versenybe, felesleges kockázatnak teszed ki magad.Kinek van igaza?

Rád dudált, anyázik, az öklét rázza? Hirtelen felindulásból sokan nagyon „bátrak” lesznek, ha egy kialakult szituációban úgy gondolják, mindent jól csináltak, míg a másik fél hibázott. Ha nem történik baleset, teljesen felesleges leállni megvitatni, kinek van igaza. A világtörténelemben még nem fordult elő, hogy egyik fél elismerte volna, hogy tévedett, és bocsánatot kérve a másiktól, lehajtott fejjel elsunnyogott. Őrizd meg a hidegvéredet, hagyd magad mögött a helyszínt és a bosszúságot, és főleg ne büntesd a másikat még akkor se, ha neked volt igazad!

Ne bízz senkiben!

„Akkor van elsőbbséged, ha megadják”. Ezeréves mondás, biztosan ismerted már. A képlet borzasztó egyszerű: mivel motoron ülsz, szinte biztos, hogy megsérülsz egy balesetben. Nem csak akkor, ha autóssal ütközöl, akkor is, ha bringást vagy gyalogost gázolsz. Éppen ezért mindenképpen el kell kerülnöd a baleseteket, akkor is, ha történetesen a másik fél hibázik. Nyílván a négykerekűek vezetői a legveszélyesebbek ebből a szempontból, hiszen ők sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat egy zárt kasztniban, nekik sokkal kevésbé húsbavágó egy koccanás. Helyettük is neked kell jobban figyelned, ezt motoron nem úszhatod meg!És végül: mindig öltözz fel rendesen!

Ha mégis történik valami pitty-putty, másra nem számíthatsz, csak a védőfelszereléseidre. Csábító a gondolat, hogy nagy melegben a szekrényben hagyd a motoros ruháid egy részét, hiszen csak ide/a sorokra/10km-re ugrasz el. De hidd el, nem éri meg! Inkább vállald fel, hogy néhány perccel többet töltesz öltözködéssel, mint azt a macerát, amit akár egy kisebb baleset utáni gyógyulgatás jelent.