Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Bukócső vagy bukógomba?

Amikor új motort veszel (lehet, hogy nem vadonatúj, csak neked új), hamar elgondolkozol azon, hogyan tudnád sokáig megőrizni abban az állapotában, ahogy van. Esetleg milyen extrákkal tudnád még szebbé, jobbá tenni.

Népszerű extrák a bukógombák és bukócsövek, amik elesésnél, elcsúszásnál (ami azért benne van a pakliban) megvédik a blokkot és az idomokat a karcolódástól, töréstől, kilyukadástól. Egy ilyen bukás elleni védőeszköz akár több százezres kiadástól menthet meg, nem is beszélve arról, hogy a motorod jó eséllyel járóképes marad.A bukócső-hívőknek megvannak a logikus érveik. A masszív cső keret szinte körbeöleli a blokkot és a kiálló részeket, borulásnál, csúszásnál jobban megvédi a drága alkatrészeket. A túraendurók kifejezetten jól mutatnak bukócsővel, még dögösebbek lesznek tőle. Ráadásul rá lehet szerelni kiegészítő fényszórókat, országúti, pihentető lábtartókat.

A bukógomba-fanatikusok gyomra nehezen veszi be, ha egy keret belerondít az összképbe. A karcsú naked bike-okon jobban mutat egy apró, gondosan formatervezett kiegészítő. Ha okosan, jó helyre tervezték, eléggé kiáll és az anyagválasztás is megfelelő, ez is ugyanolyan védelmet ad csúszás és dőlés ellen.

Azért a bukógombák sem voltak mindig szépek. A régebbiek eléggé elnagyoltak voltak, azoknál inkább a funkcionalitásra mentek rá a gyártók. Vagy inkább a készítők, hiszen sokan házilag barkácsoltak valóban gomba formájú bukógombákat. Azóta a dizájn sokat változott, a GIVI SLD-ről (Slider) meg se mondanád elsőre, hogy nem gyári, hanem utólagosan felszerelt extra tartozék.A színesre eloxált alumínium hordozóra csavarozott, üvegszál erősítésű gombákhoz motoronként más adapter szükséges. Az biztosítja, hogy eldőlésnél a gomba érjen le, ne a motor más részei. A GIVI SLD01 egyelőre csak néhány népszerű naked bike-ra szerelhető fel, de a lista folyamatosan bővül. Ezidáig ezekhez a típusokhoz kapható adapter:

BMW S 1000 R,
HONDA CB650R, CB1000R (18 > 19)
KAWASAKI Z800, Z900, Z900 RS, Ninja H2SX
KTM 1290 Super Duke R
YAMAHA MT-07 (18 > 19), MT-09, Tracer 900 / Tracer 900 GT, MT-10

Te mit tennél inkább a motorodra: bukócsövet vagy bukógombát?