Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Bogaras ruhák és büdös kesztyűk ellenszere

A ruha tisztítása a legegyszerűbb

Koszos bőrruhákat szappanos vagy mosószeres vízzel lehet megszabadítani a bogaraktól és egyéb szennyeződésektől. Márts bele egy szivacsot a tisztítószeres vízbe, azzal dörzsöld le a koszt, majd rögtön utána egy száraz ronggyal töröld le a nedvességet. Egyszerre csak egy kis részt szabad tisztítani, nehogy „elázzon” a bőr. A végén bőrápoló szerrel vagy méhviasszal hidratáld a bőrruhát, ami újra puha, rugalmas és valamennyire vízálló lesz.Textil ruhádat a fürdőkádban, kézzel mosd ki. Ha kivehető a vízálló bélése, anélkül akár a mosógépbe is bedobhatod, de csak kímélő fokozatban mosd. Öblítő szert ne használj, mert az eltömíti a textilszálak közötti apró lyukakat, ami akadályozza a motoros ruha természetes szellőzését, így könnyen beleizzadhatsz. Vízálló membránhoz speciális mosószert használj.

Kiszakadt az esőruhád?

A nylon vagy nylon-szerű esőruhák a sok fel- és levétel következtében kiszakadhatnak, vagy ha nem vigyázol, kiégetheti a kipufogó. Esőben egy apró lyukon keresztül néhány óra alatt több liter víz is beszivároghat az esőruha alá. A lyukak, szakadások javítása egyszerű: egy nagyobb, hasonló anyagú foltot kell ráragasztani. Ideiglenesen szigetelőszalaggal is javíthatod az út szélén, bár ez nem tartós megoldás. Ha nagyobb szakadás, kiégés van az esőruhán, jobb elgondolkozni a cserén. Lehetőleg minél hamarabb, mert a tavasz a legcsapadékosabb évszak és nem lenne jó megfázással kezdeni a motoros szezont.Mi kell a csizmának?

Egy kis gondoskodásra a motoros csizmádnak is szüksége van. Bőr csizmáknál a cipőboksz kitűnően alkalmas tisztításra és vízállóvá tételre egyaránt. A műbőrt bármivel lemoshatod (akár szappannal is), textil vagy részben textil anyagú csizmákat és cipőket pedig a motoros ruhákhoz hasonlóan lehet tisztítani. Ha ráérsz megvárni, hogy 2-3 nap alatt kiszáradjon, akkor lavórban vagy mosógépben is kimoshatod, ha nem, akkor csak kívülről töröld át nedves szivaccsal. Nem vízálló csizmádat száradás után kívülről fújd le impregnáló spray-vel, de lehetőleg ne a szobában, mert nincs jó szaga.Büdös a kesztyűd?

A kesztyű tisztítása kívülről hasonlóan történik, mint az ugyanolyan anyagból készül motoros ruháké. Viszont belülről rendbe hozni elég macerás, egyes kesztyűket szinte lehetetlen. Pedig szükség van rá, hiszen elszaporodhatnak benne a gombák, amitől szörnyű szaga lesz.

Ha ki lehet fordítani a kesztyűt anélkül, hogy elszakadna vagy megtörne, akkor fordítsd ki, úgy ápold a belsejét. Masszív, merev, kemény protektoros bőrkesztyűdre viszont jobb, ha vigyázol, mert nincs hivatalosan jó módszer a belső tisztítására. Érdemes megelőzni a koszolódást.

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne vedd fel koszos kézre a kesztyűdet! A második, hogy használat után, főleg ha beleizzadtál vagy elázott, szárítsd ki. Bőrkesztyűt soha ne száríts radiátoron, mert elveszíti a formáját és az anyaga megkeményedik. Inkább akaszd ki egy jól szellőző helyre. Ügyes trükk, ha használat után beledobsz egy kis csomag szilika gélt, ami összegyűjti és felszívja a nedvességet.Ilyet bármelyik cipősdobozban találsz. Ha új cipőt veszel, ezt ne dobd ki, tedd el!
Te milyen házi praktikákkal tisztítod a motoros cuccaidat?