MOTOROS OLVASNIVALÓ

Az 5 legfontosabb tipp kezdő motorosoknak

1. Ne az álommotorod legyen az első motorod!Ismered a mondást? Kétfajta motoros van: aki már elesett, és aki el fog esni. Nem azért mondom, hogy megijesszelek, nem kell nagyot esni ahhoz, hogy kipipáld a kötelezőt. De bizony egy kezdő motorosnál egy-két eldőlés benne van a pakliban. Képzeld el, mit éreznél, ha a régóta vágyott és nagy nehezen megszerzett álommotor karcos lesz. Az anyagi kár jelentős, a lelki sérülés még nagyobb lehet. Válassz első motornak egy olcsóbb, gyengébb, de mindenképpen könnyű motort, amivel hamar rutint szerzel, és letudod vele az olyan kínos bakikat, mint például egy parkolóban való elcsúszás. Majd, ha már profi leszel, jöhet az álomgép!

2. Tanulj meg JÓL motorozni, és gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj…!A motorozási tudást nem adják ingyen. Vannak tehetséges, ügyes emberek, de nekik sem jön magától. Éppen ezért igyekezz minél hamarabb elsajátítani azokat a trükköket, amivel magabiztos, rutinos motoros válhat belőled. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha beiratkozol egy vezetéstechnikai tréningre. Néhány képzésen olyan tudásra tehetsz szert, amit magadtól évtizedek alatt sem biztos, hogy sikerülne összeszedni. Ezek után már „csak” annyi dolgod van, hogy a megszerzett tudást fenntartsd és csiszolgasd tovább. Még maga Valentino Rossi, a kilencszeres motoros világbajnok is napi szinten gyakorol, hogy jobb és jobb legyen.3. Ne bízz meg az autósokban!A defenzív vezetés jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Autóval még hagyján, egy kis koccanás csak kellemetlen, motoron ugyanez komoly sérülésekkel járhat. Ezért kiemelten fontos, hogy sokkal óvatosabban, elővigyázatosabban közlekedj két keréken, mint négyen. A legtöbb baleset abból adódik, hogy az autósok nem veszik észre a közeledő motorost. Tapasztalatból tudjuk, hogy az sem garancia arra, hogy egy sofőr meglát Téged, ha éppen feléd fordítja a tekintetét. Mintha láthatatlan lennél. Ne adj esélyt a vaksi autósoknak, inkább lassíts le vagy állj meg, amíg egyértelmű jelét nem adják annak, hogy tudomást szereztek rólad, mint hogy egyszer kiforduljanak eléd.

4. Soha ne versenyezz más motorossal!Amikor egy másik motorossal találkozol az úton, egy kicsit önkéntelenül is odahúzod a gázt. Pedig nem kéne! Kezdőként valószínű, hogy egy nálad rutinosabb motorossal akadtál össze, aki jobban kezeli a motorját, és vészhelyzetek elkerülésére vagy elhárítására több ötlete és eszköze is van. Lehet, hogy rendszeresen arrafelé motorozik és ismeri az utat, tudja, hol vannak kátyúk és veszélyes kereszteződések, ahol vigyázni kell. Ne hagyd, hogy belehúzzon valami marhaságba, inkább hagyd, hogy a saját maga ritmusában vezessen, Te pedig úgy, ahogy neked biztonságos.5. Mindig vedd fel a motoros felszerelésedet!Egy meleg nyári napon csábítónak tűnik egy szál utcai farmerban és pólóban útnak indulni, különösen akkor, ha csak egy karikát fordulsz a környéken. Az öltözködés tényleg macerás, de hidd el, még macerásabb sebes végtagokkal, sántikálva, bekötözve tölteni a mindennapokat. A motoros ruha megvédi a bőrödet, a protektorok az ízületeidet, ha véletlenül elcsúszol. Nem tudhatod, milyen messze kell menned egy olajfoltért vagy kavicsfelhordásért. Lehet, hogy a következő sarkon már vár egy. Úgyhogy mindig öltözz fel rendesen a motorozáshoz!


Neked mi volt a legfontosabb tanács, amit kezdőként kaptál?