Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

AGV Tourmodular bukósisak


Itt az AGV legújabb, csúcskategóriás felnyitható állú bukósisakja. De hagyjuk a marketing rizsát, nézzük a lehető legobjektívebben, miért olyan szuper ez a sisak!A Tourmodular a legújabb biztonsági szabvány szerint készült. Az ECE 22.06 csak 2024-től lesz kötelező, de ez a sisak már most is tudja. Ráadásul nyitott és zárt sisakként is megszerezte a minősítést, tehát nyugodtan lehet benne felnyitott állvédővel cirkálni. Azt persze nem árt szem előtt tartani, hogy nyitott sisakként az áll védtelen marad.

Héjszerkezete karbon, kevlár és üvegszál kombinációjából készült. Ennek megfelelően könnyű és erős. A benne lévő EPS ütéselnyelő réteg ötféle, különböző sűrűségű komponensből áll, attól függően, melyik hol helyezkedik el a sisakban. Ez biztosítja az optimális védelmet a bukósisak viselője számára.

Fém pleximechanikája egészen apró, hogy kevesebbet vegyen el az ütéselnyelő réteg vastagságából. További előnye a hagyományos műanyag mechanikákkal szemben, hogy sokkal erősebb. Esésnél nehezebben törik vagy engedi el a plexit, így kisebb eséllyel megy por, kavics vagy törmelék a motoros szemébe, arcába.A szigetelések valódi gumiból készülnek, rugalmasak és jól zárnak. A szellőzőket úgy alakították ki, hogy az eső ne juthasson be rajtuk, ennek megfelelően nem lehet se víz, se kellemetlen huzat a sisak belsejébe. A szellőzés amúgy olyan, mint a többi AGV-nél: jó.

A rengeteg szélcsatornában elvégzett teszt eredménye a sisak alacsony légellenállása. Ráadásul az aerodinamikáját úgy alakították ki, hogy 130 km/h-s utazósebességnél a Tourmodular „súlytalanná” válik, nyugodt tempózást téve lehetővé.

Nedvességelvezető anyagú a sisak bélése. A keletkezett izzadságot pikk-pakk elszívja és elpárologtatja a szellőzőkön keresztül. A tökéletes illeszkedést cserélhető arcpárnákkal lehet elérni.Bukósisakok között kimagasló 190 fok széles vízszintes és 85 fokos függőleges látómezővel kényeztet. Így mindent látsz a tájból és a különböző forgalmi szituációkból egyaránt. A vastag, torzításmentes plexihez extra széles Pinlock betét tartozik, így a teljes felülete páramentes marad.

A Tourmodular elő van készítve az AGV saját kommunikációs szettje számára. A készülék teljesen eltűnik a sisak héjszerkezetében, miközben annak biztonságát nem befolyásolja. A Cardo által gyártott intercom 15 másikhoz tud kapcsolódni, hatótávolsága akár 6 km is lehet!

Nemrég érkeztek meg Magyarországra az első AGV Tourmodular bukósisakok. Ahhoz képest, hogy egy teljesen új modellről van szó, a vásárlók gyorsan lecsaptak rájuk. Egyrészt külföldi bemutatókon, teszteken nagyon pozitív véleménnyel róla a tesztelők, másrészt kézbe véve egyből érződik rajta az a fajta masszív kialakítás, amit egy prémium sisak vásárló keres. Mindehhez képest az ára teljesen korrekt.