Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

Életmentő manőver a vészkikerülés


Balesetvédelmi szempontból a vezetéstechnikai képzések különösen fontosak a motorkerékpárosok számára. A közhiedelemmel ellentétben nem csak bójákat kerülgetni tanítják meg a kétkerekűek tulajdonosait, hanem különböző balesetveszélyes szituációk elkerülését, kivédését is átadják az instruktorok. Egyik ilyen fontos manőver a vészkikerülés. Az autóval ellentétben a motornak megvan az az előnye, hogy keskeny, ezért amikor hirtelen, féktávolságon belül bukkan fel egy akadály, de marad még egy méter széles rés, azon el lehet slisszanni. De hogyan?

A vészkikerülés több apró lépésből áll. Amikor tudatosul benned, hogy biztosan nem tudsz megállni az akadály előtt, valószínűleg már tiszta erőből markolod a fékkart és nyomod a fékpedált. Az első lépés, hogy az akadály előtt abbahagyod a fékezést. Függetlenül attól, hogy van-e ABS-ed vagy sincs, a vészkikerülést csak fékezés nélkül tudod elég gyorsan végrehajtani. A kuplungot viszont húzd be, hogy a hajtáslánc tehermentesüljön. Ezután gyors ellenkormányzást kell alkalmaznod. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyetlen pillanatra meglököd előre a kormánynak azt a végét, amelyik irányból kerülni szeretnél. Ettől a motor hirtelen ledől, elindul abba az irányba, és jó eséllyel sikerül elkerülnöd az ütközést.Ezzel azonban még nem végeztél! A motorod rossz irányba halad. Ha nincs szerencséd, egy rakás dolognak nekiütközhetsz, például egy szemből érkező autónak, ezért vissza kell térned a saját sávodba. Ezt egy következő ellenkormányzással hajtod végre, de éppen az ellenkező irányba. Mindeközben a felsőtested – szemből nézve – végig függőleges marad. De még mindig nem lélegezhetsz fel. Egy harmadik ellenkormányzásra is szükséged lesz, amivel irányba teszed a motort. Ez az elsővel azonos irányú, de már sokkal kevésbé intenzív mozdulat. Kész, ennyi volt, megúsztad a balesetet. Lesz mit mesélni, és főleg lesz, aki elmesélje.

Bár ilyen egyszerű lenne, mint ahogy ide le van írva (mondjuk az sem egyszerű). Az egész kivitelezésére nagyjából 2-3 másodperced van, váratlan szituációban, ráadásul jelentős stressz alatt. Ahhoz, hogy egy ilyen túlélő manővert bármikor magabiztosan elő tudjál húzni a kalapból, rengeteget kell gyakorolni. A gyakorlást csinálhatod magadtól, de elmehetsz egy vezetéstechnikai tréningre is, ahol rutinos instruktorok tanítják meg neked és segítenek tökéletesre csiszolni a technikát. Érdemes elsajátítani, rengeteg életet mentett már meg.