Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

8 sokkoló kifogás a protektoros dzseki ellen


A robogós dzseki nem egyenlő a divatból kiment régi pufi dzsekivel, amit már nem sajnálsz. Érdekes, hogy Budapesten sok robogóst látok ilyenben közlekedni, pedig mindenki tudja, hogy még akkor is biztonságos felszerelésben kell robogóra ülni, ha csak a sarki közértbe ugrasz el.


Mitől biztonságosabb egy robogós dzseki?

A dzseki anyaga nem sima farmer vagy orkán. A legbiztonságosabb a bőr lenne, de robogóra inkább a kényelmesebb és praktikusabb speciális textileket ajánljuk. A sűrű szövésű Cordura vagy más szintetikus szövet a bőréhez hasonló szakítószilárdságú, de jobban szellőzik, ami nagy melegben életmentő lehet. Ezeket a dzsekiket gyakran kombinálják vízálló béléssel, így nyugodtan roboghatsz tovább, ha éppen elered az eső.

Minden robogós dzsekibe a vállhoz és a könyökhöz ütéseloszlató és energiaelnyelő betéteket, úgynevezett protektorokat tesznek. Ha elesel és odavered magad, ezek emésztik fel a testedet érő erők nagy részét.

A dzsekik hátában gerincvédő fogadására kialakított „zseb” van, amibe magadnak kell megvásárolnod a leginkább szimpatikus gerincprotektort.


Figyelem! A robogós dzsekik hátába gyárilag csak egy vékony, jelzésértékű polifoamot tesznek!

Ez nem azt jelenti, hogy a gyártó azt szeretné, hogy megsérülj, hanem azt, hogy te magad válaszd ki a neked megfelelő védelmi szintet. Ezek a gerincprotektorok annyira azért nem olcsók, hogy csak úgy cserélgesd őket. Az egyik legbiztonságosabb gerincvédő a SAS-TEC, level 2-es védelmi fokozattal. 

Mindenki tudja, milyen veszélyes a városi robogózás, különböző indokokra hivatkozva sokan mégis megkockáztatnak valami könnyebb szerelés. Addig jó is nekik, amíg nincs baj...


Milyen indokkal szokták otthon hagyni a protektoros dzsekit?

 1. Csak 1 km-re megyek, ezért nem fogok felöltözni
 2. Nagyon melegem van, leizzadok robogós dzsekiben
 3. Nem akarok úgy kinézni, mint egy pizzafutár/versenyző/rocker/világjáró
 4. Öltönyös munkám van, nem vehetek fel akármit
 5. Egyszerűen nem tetszenek a robogós dzsekik
 6. Én csak robogózom
 7. Lassan megyek és vigyázok, hogy ne történjen baj
 8. Engem nem szoktak elütni, ha mégis, úgyis mindegy…

...és még ezernyi hasonló indokot hallottam, miért tagadja meg magától valaki a legalapvetőbb biztonsági felszerelések felvételét. Ezeket a kifogásokat ismerik a gyártók is, ezért igyekeznek elé menni a dolgoknak.
 • Olyan új robogós dzsekiket terveznek és gyártanak, amelyek kinézete emészthető maradnak azoknak, akik nem kőkemény motorosként tekintenek magukra, sokkal inkább közlekedési eszközként használnak robogót, jellemzően a városban.
 • Igyekeznek új anyagokat behozni, hogy az ezekből készült robogós dzsekik utcai viseletként is megállják a helyüket vagy más sportban is használhatók legyenek.
 • Nem csak univerzális, mindentudó túradzsekiket készítenek, hanem a városi ember igényeinek megfelelő, könnyed, stílusos ruhadarabokat is.

Íme néhány példa az újdonságokra nyitottak számára.


Kapucnis robogós dzsekikA laza, rövid dzsekifazon kapucnival akkor sem mutat hülyén, ha leszállsz és eltávolodsz a robogódtól. Ráadásul ezt nem csak erre használhatod. Elmehetsz benne túrázni, horgászni, vadászni, sőt, egy komplett protektoros sí- vagy snowboarddzsekit is kiválthatsz vele.


Softshell robogós dzsekik

Softshell, mint robogós ruha alapanyag? Miért ne! A kiválóan szellőző, mégis vízálló, kényelmesen puha és rugalmas softshellt régebben mi magunk is laboratóriumi vizsgálatoknak vetettük alá. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy milyen jól ellenáll a kopásnak, szakadásnak. Egy csúszásnál a legjobb minőségű cordurával vetekszik!

Saját márkás termékeink között már évek óta szerepelnek Softshellből készült cuccok, mint pl. a Joyce női dzseki. A külföldi gyártók még csak most kezdenek rájönni, milyen lehetőségeket rejt ez a szuper alapanyag a robogós ruhák gyártásában.

Városi, szellőzős robogós dzsekik

Már régóta léteznek olyan hálós dzsekik, amelyeknél a kritikus részeket (mint a váll és a könyök) cordurával erősítik meg, a többit pedig erős, hálós szövet tölti ki, amit átfúj a hűsíti menetszél. Ez tehát önmagában nem újdonság, van is egy rakás ilyen nyári dzseki a SHOX kínálatában. De olyan, mint a Macna Rush Night Eye, csak ez az egy.

A nagy durranás itt a Night Eye nevű csodaszövet, ami önmagában visszaveri a fényt, így téve láthatóvá a dzseki viselőjét szürkületben és sötétedés után. Hogy mennyire hatékony megoldásról beszélünk, azt ebben a videóban magad is megnézheted.

Egyre több, változatosabb robogós dzseki közül válogathatsz már most és a kínálat évről évre bővül. Idővel egyre kevesebb indokot találsz arra, hogy utcai ruhában, védelem nélkül robogj a városban. Válaszd ki a hozzád legjobban illő dzsekit és ha még nem tetted meg, lépj be a biztonságos felszerelésben robogózók közé!Szerinted miért jó utcai ruhában robogózni?