Kosaram

itt a cucc...

MOTOROS OLVASNIVALÓ

10+1 tipp az őszi motorozáshoz

Eljött ismét az ősz. Szomorú időszak jön a motorosokra, egyre többen teszik le a vasat. De Te még nem toltad be véglegesen a garázsba, ugye?
Amennyiben szeretnél még kerülni egy-egy karikát, olvasd el ezt a pár jó tanácsot!

1. Miért motorozz ilyenkor egyáltalán?

Az őszi táj gyönyörű. A falevelek már nem egységesen zöldek, hanem a sárga és a piros minden árnyalatában játszanak. Szinte rá sem ismersz azokra a kedvenc útvonalaidra, ahol nyáron 40 fokban gurultál. Egy-egy szép délutánon izzasztó hőség helyett kellemesen hűs időben lesz részed. Hideg ellen legalább be lehet öltözni, nem úgy, mint kánikula ellen.2. Légy óvatos az autósokkal!

Az utakon a motorosok száma egyik napról a másikra megcsappan. Az autósok hamar hozzászoknak a „jóhoz”, vagyis ahhoz, hogy nem kell folyton a motorosokra figyelniük. Éppen ettől lesznek veszélyesek. Számíts rá, hogy nehezebben fognak észrevenni, és legyél még sokkal óvatosabb, mint a szezonban voltál!

3. Öltözz melegen!

Evidensnek tűnik, de mégis el kell mondani. Motoron a hőérzet teljesen más, mintha gyalog lennél. 80 km/h-nál 10 fokkal, 140-nél 20-szal érzed hidegebbnek a levegőt, mint amilyen. Egy kellemes őszi napon simán ráfagysz a motorra, ha nem öltözöl be rendesen. Márpedig kockára fagyva sem a reflexeid, sem az izmaid nem működnek megfelelően.
Ha csak nyári, hálós motoros dzsekid van, akkor se vegyél fel helyette utcai télikabátot, inkább turbózd fel aláöltözőkkel, vagy húzzál rá egy esőruhát!

4. Hőmérséklet ingadozás

A reggeli és esti órákban kegyetlenül le tud hűlni a levegő. Hiába mond a meteorológia délutánra 20 fokot, hajnalban és napnyugtakor örülsz, ha nem fagy be a feneked. Készülj fel minden körülményre! Ha túrázni indulsz, vidd magaddal egy táskában a ruhád kivehető béléseit.

5. Rövid nappalok, kevesebb kilométer

Míg nyáron volt, hogy 16 órán keresztül fent volt a Nap, ahogy megyünk bele az őszbe, egyre rövidebbek a nappalok. Kalkulálj vele, amikor elmész motorozni, hogy ha világosban szeretnél hazaérni, nem tudsz ugyanannyi kilométert belesűríteni egy napba, mint a szezon közepén. De miért ne szeretnél?6. Eső bármikor elkaphat

Nehezen kiszámítható, hogy ősszel beleszaladsz-e egy kiadós esőbe vagy sem. Ha nem akarsz folyton otthon dekkolni, be kell vállalnod a kockázatot, hogy valahol elázol. Éppen ezért mindig legyen nálad esőruha, különben pórul jársz! Nem olyan ez, mint egy nyári zápor: elkap, aztán 10 kilométerrel odább már meg is száradtál. Átázott, vizes ruhákban, hidegben motorozni garantált tüdőgyulladás.

7. Gondolj a párára!

Ha még nem motoroztál hűvösebb időben, meglepetésként érhet, hogy egyszer csak bepárásodik a bukósisakod plexije. Kellemetlen, ha nem látsz ki a sisakból, különösen este, sötétben. Fel kell hajtanod a plexit, hogy lásd az utat, viszont akkor a csípős hideg az arcodba vág. Gondoskodj előre a plexi páramentességéről Pinlock betéttel vagy valamilyen páramentesítő szerrel!

8. A hideg gumi kevésbé tapad

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy hidegen a gumi tapadása sokkal rosszabb, mint melegen. Márpedig az utcán nehéz lesz igazán bemelegíteni. Egy biztos: ne az ősz legyen az az évszak, amikor a leggyorsabb körödet nyomod a Mátrában. Helyezd a hangsúlyt a nézelődésre, húzzál kisebb gázt, mint szoktál, döntsél kisebbeket a kanyarokban és számolj megnövekedett féktávolsággal!

9. Az aszfalt is hideg

Még ha a gumit sikerül is bemelegítened, az aszfalttal nem sokat tehetsz. A naposabb részeken még hagyján, de ahol a fák, házak árnyékot vetnek rá, sokkal kevesebb lesz a tapadás. Hajts óvatosan azokon a részeken, ahová nem süt be a Nap, különben hirtelen megcsúszhat a gumid!Az útra lehullott falevelek szintén csúsznak. A nedvesség sokáig megmarad a levelek alatt, ha rájuk hajtasz, váratlan meglepetésben lehet részed. Ha lehet, kerüld ki őket!

10. Vadállatok

A vadállatok egész évben veszélyt jelentenek ránk, de ilyenkor, ősszel a legkockázatosabb erdős területen motorozni. Most van ugyanis a szarvasok párzási időszaka. Ez a hatalmas állat ilyenkor megállíthatatlan, ha az út másik oldalán van dolga, gondolkodás nélkül kiugrik a fák közül. Egy hím szarvas akár 300 kg-ot is nyomhat, a vele való ütközés beláthatatlan következményekkel járhat. Ehhez jön még a korai sötétedés, ami a vadállatok felélénkülésével jár. Éppen ezért hajts lassabban a fás területek mellett és érj haza időben!+1. B-terv

Az ősz előrehaladtával egyre inkább eltűnnek a hobbimotorosok és túlsúlyba kerülnek azok, akik napi közlekedésre használják a motorjukat. De meddig lehet még motorral járni?
Mielőtt váartlanul leesik a egy kis hó vagy durván lecsökken a hőmérséklet, készülj fel lelkileg a mostoha körülményekre…, vagy legyen B-terved!
Ne kockáztass! Ha úgy érzed, nem tudsz biztonságosan megbírkózni a körülményekkel, inkább hagyd otthon vagy a munkahelyeden a motorodat és menj kocsival, tömegközlekedéssel, nehogy pórul járj! Egy kis késéssel befutni még mindig sokkal jobb, mint lucskosan, megfázva megérkezni, esetleg kórházban kikötni.


Te szoktál ősszel is motorozni?