MOTOROS OLVASNIVALÓ

2019-es szezonnyitó akciós újság

Miért jó a dupla D-gyűrűs bukósisak?

Kétféle motoros létezik. Az egyik ki nem állhatja bukósisakoknál a dupla D-gyűrűs versenycsatot, a másik esküszik rá, és kifejezetten szempont a sisakválasztásnál, hogy ilyen csatja legyen.

Hogy működik a dupla D-gyűrűs versenycsat?

A dupla D-gyűrű gyakorlatilag két karika, amit a bukósisak szíjának egyik szárára varrnak. A másikat ezeken kell átfűzni (a megfelelő módon) és más kész is a tutibiztos rögzítés.
Így kell 4 lépésben befűzni egy dupla D-gyűrűs csatot:1. A szíjat átfűzöd a két gyűrűn
2. Visszahajtod a végét és átfűzöd, de most csak a második karikán!3. Meghúzod a szíjat annyira, hogy feszes legyen, de ne fojtson
4. A szíj kilógó végét visszapatentozod, hogy ne lobogjon menet közbenEnnyi, nincs itt semmi varázslat. Miért idegenkednek tőle mégis annyira?


Mert amikor életedben először próbálod befűzni, nem igazán szokott sikerülni. Rajtad van a sisak és az állad alatt matatsz, nem látsz belőle semmit. Annak, aki itt eldönti, hogy ez neki nem megy, nehéz megváltoztatni a véleményét. Bezzeg, aki egy kicsit gyakorol, egy idő után kézségszinten elsajátítja a technikáját.

A dupla D-gyűrűnek számos előnye van:

- Verseny bukósisakokban szinte csak ilyet találsz. Komolyabb versenypályákon, motorversenyeken követelmény
- Nincs benne semmi apró alkatrész (rugó, gomb, pöcök vagy tengely), ami elromolhat, eltörhet
- Csak szándékosan lehet kioldani, magától soha nem oldódik ki
- Minél nagyobb erőhatás éri, annál jobban tart
- Kicsi, ezért nem nyomja az ádámcsutkádat

Akad azért hátránya is, bár az itt felsoroltak szubjektív tényezők:

- Eleinte, amíg meg nem tanulod, körülményes használni
- Ha teljesen kifűzöd, eltart egy ideig újra befűzni

És itt jön a trükk! AGV sisakoknál a szíjat olyan hosszúra hagyják, hogy ne kelljen mindenáron kifűzni. Ha teljesen kilazítod, a patent nem engedi, hogy a szíj magától szétjöjjön. Csak arra kell figyelni, hogy levételkor nehogy beleakadjon az álladba vagy az orrodba.Így fest a gyors és szakszerű befűzési procedúra, valamint a kioldásInnentől minden egyszerűbb. Amikor felveszed, már csak a 3. és 4. lépés marad hátra, vagyis a meghúzás és a patentozás. Ez pedig kb. ugyanannyi idő, mint egy sima csat összedugása.

Le lehet cserélni a dupla D-gyűrűs csatot simára és viszont?

NEM! A bukósisak csatja az egyik legfontosabb része a biztonságnak, házilag nem lehet, de nem is szabad átalakítani. Az AGV-nél például a leselejtezett vagy balesetet szenvedett sisakokból egyszerűen kivágják a csatot, ezzel téve a továbbiakban használhatatlanná.

Milyen „hagyományos” csatok vannak?Az első a túrasisakokban mostanában divatos mikrometrikus csat. Könnyen használható és a szíj lazasága/szorossága is tág határok között állítható.
A második egy régebbi, gombos megoldás. Emlékszem milyen macera volt mindig kinyitni. Ha pedig állítani kellett a szíjon, le kellett hozzá venni a sisakot.
A harmadik egy olcsó kínai csat. Ha ilyet látsz egy motoros sisakban, sikítva menekülj! Ezt egy erősebb rántással el lehet törni és akkor lerepül a fejedről a bukó!

Melyik csat a biztonságosabb, a mikrometrikus vagy a dupla D-gyűrűs?

Mindkettőnek van homologizációja, a mikrometrikusnak közútra, a dupla D-gyűrűsnek utcára és versenypályára egyaránt. Tehát – elvileg – a versenycsat a jobb.
A SHOX-ban rögtönzött szavazást tartottunk, kinek melyik a szimpatikusabb. Elsöprő fölénnyel a dupla D-gyűrű nyert, ezért mi egyértelműen ezt ajánljuk.

Itt találod meg az összes dupla D-gyűrűs bukósisakot, ami a SHOX-ban kapható:
KLIKK >>>


Neked melyik csat jön be?

2019-es szezonnyitó akciós újság