KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Vigyázz, mert méterekkel rakhat arrébb a motoroddal együtt

Menetszél

Valaki kifejezetten élvezi, valaki elbújik előle

Amikor motorozol, Te magad állítod elő a szembe fújó menetszelet. Minél gyorsabban mész, annál erősebben hasítod a levegőt. A burkolt motorok szélvédője védelmet ad ellene és csökkenti a légellenállást, csupasz motoron és cruiseren viszont éppen ezt szoktuk annyira élvezni.

A menetszél hűsítő hatású. 80 km/h-nál már legalább 10 fokkal érzed hűvösebbnek a levegőt, mintha állnál. Nyáron nagyon szeretjük, de késő ősztől kora tavaszig ugyanez a motorosok ősellensége.

 

Szembeszél/hátszél

Csak hogy tudd, milyen kemény vagy, amikor motorozol! (Beaufort-skála)

A szembeszél utálatos dolog. A szél sebessége összeadódik a motorod sebességével, sokkal több gázt kell húznod, hogy tartani tudd megszokott utazótempód. Ilyenkor persze a fogyasztás is megnő, és sokkal fárasztóbb a motorozás.

Ami szemből hátráltat, az hátulról segít. Sokkal könnyebb és nyugodtabb hátszélben gurulni, kevesebb üzemanyagot égetsz és a sisakodban is kisebb a zaj. De mindennek van árnyoldala: a hátszél könnyen gyorshajtásba sodorhat, és ha túl lassan mész vagy megállsz, a saját kipufogód bűzét fújja az orrod alá.

 

Oldalszél

A nagy csomagokba még jobban belekap az oldalszél

Motoroztál már úgy, hogy be kellett döntened a motort az egyenesben? Az erős oldalszél el akar téríteni, rendesen ellen kell tartanod neki.

Amikor elmész egy nagyobb jármű mellett (pl. kamion), mellé érve felfogja az oldalszelet, rögtön megindulsz oldalra. Ahogy elhagytad, hirtelen újra oldalba kap a szél. Ugyanezt tapasztalod, amikor beérsz fák, házak közé vagy elhagyod azokat.

Hidakon, felüljárókon is vigyázz, bőven hagyjál helyet magadnak korrigálásra, mert az oldalszél egy pillanat alatt méterekkel rakhat arrébb a motoroddal együtt!

 

Szélárnyék

A hátsó versenyző az elől haladó szélárnyákában „utazik”

A MotoGP-ben láthatod mennyit ér a szélárnyék, de kicsiben Te is megtapasztalhatod. Nagyobb járművek szélárnyéka szinte beszippant, közvetlen mögöttük gurulva alig kell gázt adnod, hogy tartsd a tempót. De vigyázat, mindez bőven féktávolságon belül történik! Ha az elől haladó fékez, könnyen belerohanhatsz, ezért nem érdemes ezzel játszani.

Az is előfordulhat, hogy az előtted haladó autóról leváló levegő olyan turbulenciát okoz, ami berázza a sisakod vagy rángatja a karjaidat. Ilyenkor maradj le egy kicsit vagy előzd le a francba!