KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Miért nem veszik észre a motorost?

A leggyakoribb ütközéssel járó motoros balesetek azok, amikor az autós a motoros elé kikanyarodik, szemből érkezve bekanyarodik vagy megfordul előtte. Olyan mintha nem látná, hogy a motoros ott van az úton.

Ahhoz, hogy mégértsd a jelenséget, tudnod kell, hogyan észleljük a minket körülvevő világot

Az emberi szem látómezeje nagy, de ebből egyszerre csak egészen kis terület éles, mégpedig az, ahová éppen fókuszálsz. Szemed villámgyorsan ugrál egyik pontról a másikra, így gyűjt információkat az agyad számára, ami ezekből rakja össze a teljes képet.

Amikor vezetsz, környezeted folyamatosan változik, szemed rengeteget „dolgozik”, hogy tudd, mi folyik körülötted. Ebben nagy segítségedre van periférikus látómeződ, ami legfőképp mozgás érzékelésére alkalmas, és további támpontokat ad, hová kell fókuszálni.

A körülötted mozgásban lévő járművek közül azt a legnehezebb észrevenni, amelyik éppen feléd tart (vagy távolodik), mert egészen kicsi az oldalirányú elmozdulása. A periférikus látómezőben a tárgyak képe homályos, egy közeledő autó azért kelti fel a figyelmed, mert folyamatosan szélesedik. Ehhez képest egy közeledő motoros képe egy apró pont csupán, távolinak és lassúnak tűnik, szélessége alig változik. Hiába használ reflektort vagy van rajta láthatósági mellény, a perifériában a színek és az erős fény is kevésbé érvényesül.

Gyakran előfordul, hogy a sok zavaró körülmény (nagy forgalom, gyalogosok, reklámtáblák) miatt egy autós perifériájában megjelenő motoros sziluettje nem üti meg a sofőr ingerküszöbét, aki egy pillanatra sem fókuszál rá, így az agya nem kap róla információt. Ennek az autósnak a számára a motoros gyakorlatilag láthatatlan, ezért nagyon meglepődik, amikor „váratlanul” ott terem előtte.

Olaszországban nemzedékek nőttek fel úgy, hogy lépten-nyomon robogósokba és motorosokba botlottak az utcán. Nekik gyerekkoruktól fogva kódolva van a fejükben, hogy az egészen apró, jelentéktelennek tűnő dolgokat is megfigyeljék a forgalomban, mielőtt bármilyen manőverbe belekezdenek. Talán néhány évtized múlva nálunk is így lesz, addig nem árt óvatosnak lenni!

 

5 hasznos tipp, hogy észrevegyenek

- Ne feledd, ha valaki feléd néz, még nem biztos, hogy éppen rád fókuszál

- Úgy helyezkedj a forgalomban, hogy a kereszteződésben várakozók minél többet lássanak belőled

- Oldalirányú mozgással könnyebben felkelted a figyelmét egy kereszteződésben várakozó autósnak

- Kerüld az autók, buszok, kamionok holtterét

- Ne hidd azt, ha nappal reflektorral közlekedsz, könnyebben észre fognak venni


2014.09.17.