KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Ködfényszóró motorra

motorkerékpár ködfényszóró

A KRESZ szerint ködfényszórót abban az esetben szabad használni, „ha a látási viszonyok ezt indokolják”. Motorosként azonban nem csak ködben és sűrű hóesésben hasznos: fényes nappal sokkal könnyebben vesznek észre, ha ki vagy világítva, mint egy karácsonyfa.

 

 

Motoron még hasznosabb a ködfényszóró

Egy motorost a forgalomban eleve nehéz észrevenni, de az egyetlen, vagy több, egymáshoz nagyon közeli fényszórója miatt még nehezebb megsaccolni a távolságát és sebességét. A legtöbb autós-motoros ütközés amiatt következik be, mert az autós hiába veszi észre a motorost, úgy gondolja, hogy még messze van. Aztán meglepődik, amikor hirtelen ott terem.

Ködfényszóró

A bukócsőre szerelt két, egymástól távol eső szúrófényből az autósok sokkal pontosabban meg tudják ítélni, milyen messze van a motoros és milyen gyorsan közeledik.

 

Projektoros ködfényszóró

A normál, E-homológ ködfényszórót 55W-os halogén izzóval szerelik. A gyűjtőlencse a fénysugarakat kisebb területen, de nagyobb intenzitással szórja szét. Fénye sokkal erősebb, mint a sima fényszóróé, mégsem vakítja el a szembejövőket (ha jól van beállítva).

Ködfényszóró
Nappali menetfény helyett is megteszi

 

 

LED ködfényszóró

A LED-nek kicsi az energiaigénye, ezért sok elektromos fogyasztóval felszerelt túramotoron (markolat- és ülésfűtés, GPS-töltő) kíméli a generátort. Fénye erősebb a hagyományos izzószálas ködfényszóróénál. Kevésbé érzékeny a rázkódásra, élettartama gyakorlatilag végtelen.


Az legújabb ködlámpák már LED-esek

 

Összegzés

Ködfényszórót használni jó látási viszonyok mellett nem éppen szabályos. Mégsem beszélnék le róla senkit, hiszen a legfontosabbat, a biztonságodat növeli. A rendőrök nem is csesztetik a motorosokat jó időben való ködfényszórózás miatt, hiszen ők tudják a legjobban, mennyi balesetet lehet vele megelőzni, így nekik is kevesebbet kell helyszínelniük.