KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Kinyírtad már az akksidat?

motorkerékpár akkumulátor

Olyan könnyű elfeledkezni róla, pedig  az akkumulátor biztosan tönkremegy, ha elhanyagolod. Itt volt a Karácsony, a Szilveszter... mondd csak, hányszor jutott eszedbe az akksi? Na ugye.

 

 

 

Mi baja lesz az akkumulátornak, ha nem gondozod?

A gondozás ebben az esetben azt jelenti, hogy az akkumulátort rendszeresen fel kell tölteni. Nyáron ez nem akkora para, hiszen amikor motorozol, a generátor állandóan tölti. Amikor viszont hosszú időre lerakod a vasat, az akku idővel magától lemerül, elszulfátosodnak benne a lamellák és az egész úgy ahogy van megdöglik. Ha nem töltesz rá rendszeresen, egy-két hónap elég neki, hogy már ne tudd beindítani róla a motorodat. Szeretnél lemaradni az évadnyitó nagy gurulásról a haverjaiddal, mert akkor derül ki, hogy új akksi kellene, de vasárnap nem kapsz sehol?

 

Mi baja lesz az akkumulátornak, ha kint hagyod a hidegben?

Önmagában a hideg még nem árt neki, de csak akkor, ha teljesen fel van töltve. Ha merülőben van, az viszont gáz, mivel az elektrolitból kiváló víz 0 fok alatt megfagy és szétrepesztheti az akku falát, a szivárgó sav pedig lassan szétmar mindent.

Hidegben a kémiai reakciók lelassulnak. Amikor indítózol, nem csak a dermedt olaj miatt tekeri lassabban a motort az önindító, hanem az akkumulátor kisebb indítóárama miatt is. Ilyenkor az akksi nem csak nehezebben adja le, de nehezebben is veszi a töltést. Tárold és töltsd valamennyire fűtött helyen az akkumulátorodat!

motorkerékpár csepptöltő

 

Javítható a lemerült akkumulátor?

Nem igazán. Ha egy mélykisülésben lévő, vagyis hosszabb ideig lemerült állapotban tárolt akkumulátort véletlenül sikerül feltöltened úgy, hogy beinduljon róla a motor, az nagyon hamar újra le fog merülni. Lehet, hogy elmész vele egy napig vagy egy hétig, de lehet, hogy az első benzínkúton megállsz és újra már nem tudod életre kelteni a motort. Ezután még sokan szoktak próbálkozni mindenféle varázslattal, „regenerálással”, de végső, megnyugtató eredményt csak a cserétől remélhetsz. Innentől te is tudni fogod, hogy megéri jobban figyelni rá!

 

Lehetséges, hogy valakinél 8-10 évig is kibírja az akkumulátor?

Nem lehetetlen, bár ritkán fordul elő. A motor akkumulátorok általában kevesebb ideig szokták bírni, mint az autóké. Főleg a téli, használaton kívüliség tesz be nekik, közepes odafigyeléssel 4-5 év már elfogadható eredménynek számít, viszont ha elhanyagolod, egyetlen tél alatt kinyírhatod. Ha nem akarsz minden tavasszal újat venni, akkor szerezz be egy csepptöltőt és télen dugd rá állandóra vagy töltsd fel vele havonta legalább egyszer! Ha spórolni akarsz a töltőn, egy félórás motorozással is feltöltheted. Az alapjáraton pötyörögtetés viszont nem elég, olyankor túl kicsi a töltőáram.

motorkerékpár akkumulátor

Ennyi kraft van egy rendesen feltöltött akkumulátorban

 

 

 

Nálad mennyi ideig szokta kibírni egy akkumulátor?