KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Hogyan válaszd ki a megfelelő bukósisakot?

A megfelelő méret kiválasztásához kiindulási alapnak a fej homloknál mért kerülete szolgál. Ezt egy táblázat szerint átváltva megkapod a fejed betűkóddal jelzett méretét. Ezt követheti a próba. Fejed – jó esetben – megközelítőleg gömb formájú, tehát a rá húzandó bukósisak is inkább gömb, mint vödör alakú. Ebből következik, hogy a sisak „bejárata” eléggé szűk, nem könnyű belebújni. Ez még ne riasszon el, gondolj arra, hogy minél szűkebb az alsó nyílás, annál szorosabban zár a bélés a nyakadnál, ergo kevesebb zaj jön be alulról. Amikor már a fejeden van a sisak, akkor a lehető legjobban kell illeszkednie hozzá. Mindenhol egyformán szorosnak kell lennie, ellenben egy ponton jelentkező, erőteljes nyomást nem szabad érezned. A „majd megszokom” kifejezést felejtsd el, egy apró nyomás hosszútávon elviselhetetlen fájdalommá változhat. Az arcpárnáknál minden sisak egy kicsit szorosabb. Itt arra kell figyelni, hogy éppen össze tudd zárni a fogaidat anélkül, hogy belülről összeharapnád a szádat.

bukósisak mérettáblázat

Egy új sisak először nem feltétlenül tökéletesen kényelmes, de az első néhány alkalom után kissé kitágul belülről (kb. fél méretet), felveszi a fejed formáját, és elnyeri végleges komfortját. Ha a boltban egy sisak pont kényelmes, de az eggyel kisebb méretű sem szorít túlságosan, akkor érdemes a kisebbet választanod, az kis idő elteltével „pont jó” méretű lesz.
Ha a neked tetsző sisak sehogy sem illeszkedik fejedhez, akkor ne ragaszkodj hozzá, inkább keress másik típust, vagy márkát!