Shox Motoros Áruház » Közösség

Gyorshajtás okosan

Ha szeretsz nyugodtan aludni...

...akkor ne lépd túl a megengedett sebességet! De lehetséges ez? Hiszen csak egy centit tekersz véletlenül a gázkaron és máris kétszer annyival mész. Hiába, a szabály az szabály. Összesen annyi játéktered marad, ha maximum 3 km/h-val léped túl a megengedett sebességet, a rendőrök még átsiklanak felette, hiszen ennyi a traffipax készülék pontatlanságából is eredhet.

Ez nem sok kedvezmény, jó lesz figyelni

 

Menthetetlen gyorshajtás (közigazgatási eljárás)

Elég ha 15-20-szal gyorsabban mérnek be, mint a megengedett sebesség, a rendőrség közigazgatási bírságot szab ki – az objektív felelősség alapján – a jármű üzembentartójára. Ha Te vagy az, akkor rád, ha a nénikéd, akkor őrá. Ő pedig vagy felnyom Téged vagy szó nélkül fizet. Utána megnézheted magad, mert leveri rajtad az összeget, az biztos. Ha senki nem fizet, az adóhatóság hajtja be a büntetést.

3 km/h még erre is rájön, de efölött 30 000-től 300 000 Ft-ig büntetnek

 

Amikor jól matekozol (szabálysértési eljárás)

A fentinél kisebb mértékű gyorshajtást esetén, ha megállítanak a helyszínen és tudsz viselkedni, maximum 20 000 Ft-os helyszíni bírsággal megúszhatod. Ezt már régen nem a rendőrök kezébe kell adni, tőlük csak egy csekket kapsz, azon fizeted be. Szigorúbb zsernyákok egyből feljelentenek, akkor 30 000 Ft a tarifa.

Ha nem szednek ki a forgalomból, csak fotó készül rólad, szabálysértési eljárás indul. Mivel azonban nem tudják ki vezetett, előbb egy adatkérő nyilatkozatot küldenek ki. Te visszaküldöd nekik azzal a szöveggel, hogy „hozzátartozóm vezetett, akire nem vagyok köteles terhelő vallomást tenni”, mire az ügyet egyszerűen megszüntetik.

Jól ismeri a rendőrség is ezt a kiskaput, ezért sok helyen a fotózós traffipaxokat eleve a közigazgatási bírság alsó határára állítják be.

Az országban majdnem 700 különböző traffipax van használatban

  

5 jótanács gyorshajtóknak!

- Minden motor kilométerórája csal! Egyszer mérd be egy egyszerű GPS készülékkel (akár okostelefonnal), hogy pontosan tudd, mennyivel mész.
- Figyeld a szembejövő autósokat, motorosokat! Villogó reflektorral vagy levegőben köröző ujjal szokták jelezni, ha valahol radaroznak.
- Egy autó mögött nehezebb bemérni a sokkal kisebb motort
- Bár a motoron elöl nincs rendszám, ha videóznak és a kamerát utánad fordíthatják, elkaphatnak.
- Okostelefonodra letölthetsz olyan alkalmazást, ami figyelmeztet, ha traffipax felé közeledsz

 

Figyelem! A gyorsahjtás szabálytalanság! Azt azonban mindenki tudja, hogy a sebességhatárokat a leggyengébb láncszemre: nénikre és kalapos Skodás bácsikra szabták. Egy modern motorral kicsivel gyorsabban is biztonságosan tud közlekedni, aki ésszel csinálja. Hogy megéri-e a kockázat, az mindenki ítélje meg saját maga.

Az agyatlan száguldás azonban tényleg veszélyes. És nem csak az abszolút (pl. 300-zal az autópályán), hanem a relatív gyorshajtás (50-nel álló kocsisorok között) is! A felelőtlen motoros nem csak a saját életével játszik, hanem másokéval is!

A valóságban csak 1 életed van, és nem kezdheted újra a játékot!