KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Fogarasi-havasok túra

0. nap (2014.07.27.)

Már régóta a bakancslistámon szerepelt a Fogarasi-havasok meghódítása, most végre eljött az idő, összeszedtem pár haveromat, és hétfőn nekivágunk a kalandnak. Pénteken jövünk majd vissza, addig minden este beszámolok róla, hol jártunk, mit láttunk, mi történt velünk. Így néhány percre kicsit úgy érezheted, mintha ott lettél volna velünk, talán szerzünk vele néhány kellemes pillanatot neked.

Bilea tó 2000 méteren (Fogarasi-havasok) - ide elmegyünk

Az elmúlt években minden túrán eláztam, kis túlzással többet motoroztam esőben, mint szárazon. Ez alkalommal is garantált a csapadék, már az indulás napjára zivatart ígérnek. Remélem, a többiek nem jönnek rá, hogy én vonzom be az esőt, mert akkor bekennek kolbászzsírral és kikötöznek éjszakára az erdőbe, hátha a medvék meghívnak vacsorára.

 

1. Nap (2014.07.28)

Korán reggel indultam, mindenkit más benzinkútnál szedtem össze. Gyula Miskolcról jött, vele Berettyóújfalun találkoztunk, így lett teljes a csapat.

Eső természetesen volt. Indulás után és most este is elkapott egy-egy zivatar, de szerencsére nem ért váratlanul. Profi esőruha, esőcsizma, esőkesztyű, vízálló táskák és páramentes plexi, így már majdnem élveztem is a vízimotorozást. Majdnem...

Mit csináltunk ma? Azon kívül, hogy letekertünk 500 km-t, megnéztünk egy cseppkőbarlangot a Bihari hegységben, a Medve barlangot,  ahol 15 000 éves barlangi medve csontok hevertek szerteszét.

Errefelé a táj csodás, az utak minősége viszont rettenetes. Az E79-est például nem ajánlom senkinek mostanában, 5 km-enként fel van bontva, egysávosítva, belámpázva. Nem lehet rajta haladni.

Motorosként nagy népszerűségnek örvendünk. Mindenhol akad valaki, aki szívesen vigyáz a motorjainkra, estére saját garázst kaptak a fogadós nénitől. Még az autósok is előzékenyek velünk!
 

2. Nap (2014.07.29)

Pedig egész jól kezdődött ez a nap...

Mikor indultunk, még éppen nem esett, de hamar rákezdett megint. Kemények vagyunk, ilyen apróságokon nem akadunk fel, nekivágtunk a Transalpinának. Egy darabig kiváló minőségű úton mentünk, még a víz sem zavart igazán. Aztán egyre  durvább lett minden. Kezdett az egész egy túlelő túrára hasonlítani: lezuhant sziklákat kerülgettünk, gázlókon keltünk át, utat kellett vágni magunknak a kidőlt fákon keresztül. Végül egy faluban a rendőrök állítottak meg, innen senki sehova, megáradtak a folyók, előttünk-mögöttünk minden utat elmosott a víz. Állítólag 50 éve nem volt ilyen errefelé.

Most itt dekkolunk elzárva egy kis faluban, egy darabig még áram se volt. Holnap megpróbálunk kitörni ebből a szorult helyzetből, lehet hogy a Transfogarasnak már lőttek, az is le van zárva. Most mit csináljunk, menjünk haza?
 

3. Nap (2014.07.30)

Még az este folyamán összehaverkodtunk a velünk hasonló sorsra jutott, a faluban ragadt osztrák és lengyel motorosokkal. A népeink közötti barátság jegyében elfogyasztottunk néhány demizson román sört, és hatalmasat buliztunk.

Reggelre valamennyire normalizálódott a helyzet, az árvíz egy része levonult, új barátainkkal együtt vágtunk neki a menekülőútnak. Így lettünk rögtönzött katasztrófa-turisták. Hihetetlen milyen ereje van a természetnek. A víz fákat csavart ki, házakat sodort el, elmosta az utakat. Nyakig sárosan, de végül csak kijutottunk a katasztrófa sújtotta területről.

Délutánra gyökeresen megváltozott az időjárás. A felhők szétszéledtek, beköszöntött a nyár, és az utakat újra megnyitották.

És igen! Megcsináltuk! Mármint a Transzfogarast! Nem részletezem a történteket, csak annyit mondok, hogy fantasztikus hely, egy pillanat alatt elfelejtettük az elmúlt napok összes nehézségét.

Estére Brassóban szálltunk meg. Szép város, holnap körbejárjuk, majd irány a Drakula kastély!
 

4. Nap (2014.07.31)

A tegnapi nap hosszúra sikeredett, ezért mára nem terveztünk túl sok programot. Délben indultunk, először elszaladtunk a közeli Törcsvárra, a Drakula kastélyhoz. Nagyon vicces hely. Egy apró falucska jópofa kis várral, ahol minden Drakuláról szól. Persze a Mester nem volt otthon, így jó motoroshoz méltóan egymás vérét szívtuk. :)

Hogy meglegyen a napi szerpentin-bevitel, fordultunk egyet a közeli 73-as úton. Komolyan mondom, ha látványban nem is, de élvezeti értékét tekintve még a Transzfogarast is felülmúlta az ottani szerpentin.
Nagyszebenben töltjük az éjszakát, ez az utolsó állomás, pénteken indulunk haza. Otthon milyen az idő? Meg fogunk ázni vagy megússzuk szárazon?
 

5. Nap (2014.08.01)

Elindultunk hazafelé. Egy darabig szivattuk magunkat egy kátyúkkal és kamionokkal teli országúton, aztán úgy döntöttünk, feladjuk elveinket és felmegyünk az autópályára.
Életemben nem örültem ennyire sztrádának. Alig volt rajta forgalom, így megszűnt a közvetlen életveszély, és legalább egy órát megspóroltunk. A nyereményidőt Déva várának megtekintésére pocsékoltuk el.
Utolsó infóm az volt róla, hogy valami Kőmíves Kelemen nevű építési vállalkozó húzta fel, de a habarcs-beszállítók trehánysága miatt végül ráment a házassága. :) Most sincs valami fényes állapotban a vár.
Innen már csak haza kellett gurulnunk. Este 8 körül érkeztünk meg, meglepetésre szárazon.