Shox Motoros Áruház » Közösség

Ezekre figyelj, ha sötétben motorozol

Amikor este indulsz útnak, még több mindendre kell figyelned, mint nappal.
Összegyűjtöttünk pár dolgot, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani ahhoz, hogy az éjszakai motorozás is biztonságosabb legyen.

Ne akarj úgy vezetni, mint nappal

Ahol nincs közvilágítás, maximum annyival menj, hogy még időben észrevehesd, merre kanyarodik az út és azt, ha valami van rajta (pl. elakadt autós, gyalogos, biciklis…).
Nincs ajánlott sebesség (természetesen a KRESZ szerinti maximumot leszámítva), azt Te döntöd el, Neked kell érezned, hogy mit érzel még biztonságosnak, milyen messzire világít el a fényszóród és milyen jól látsz.Este is figyelj a többi közlekedőre

A pupillád összehúzódik a szemből jövő autó fényszórójától még akkor is, ha jól van beállítva és a vezető időben lekapcsolja a reflektort. Idő kell, mire a szemed hozzászokik az erős fényhez, de addigra éppen elmegy melletted az autó és újabb másodpercek telnek el, mire újra alkalmazkodsz a sötéthez. Igyekezz ne a szemből jövők lámpáját nézni, inkább az út jobb széle felé nézz és lassíts le!

Ha a saját fényszóród jól van beállítva, elég messzire bevilágíthatod az utat magad előtt, mégsem vakítod el a szembejövőket. Mielőtt elindulsz azt is vedd figyelembe, hogy ha utast viszel, a motorod hátulja lejjebb ül, ezért a fényszóród kicsit felfelé fog világítani, ha az utas leszáll, akkor éppen fordítva, megrövidül a fénycsóvád.
Indulás előtt szánj rá két percet, hogy leellenőrzöd a világítást, és ha kell, beállítod az aktuális terhelésnek megfelelően!
Hirtelen eltűnik előled az út

Amikor fékezel, az összeülő első teleszkóp, kanyarban a bedöntött motor miatt a fényszóróddal megvilágított távolság egy pillanat alatt lerövidül. Vacak érzés, amikor hirtelen nem látod, hová tartasz. Vedd hosszabbra a féktávokat, hogy kisebbet bólintson a motor és kanyarodj lassabban, mint nappal szoktál!
A rossz minőségű utat sötétben még nehezebb észrevenni

Sötétben akárhogy mereszted a szemed, alig tudod megkülönböztetni az egyszerű árnyékokat a veszélyes úthibáktól. Nehéz észrevenni a rengeteg olaj- és vízfoltot, kavics- és sárfelhordást, valamint a kátyúkat. Pedig azok ugyanott vannak az aszfalton, mint nappal, akkor is, ha éppen nem látod. Menj lassabban, hogy időben ki tudd szúrni!
Öltözz rétegesen

Sötétedés után a hőmérséklet hirtelen 10-15 fokkal csökkenhet még nyáron is. Ha nappal indulsz el és esélyes, hogy csak éjjel érkezel meg, gondoskodj arról, hogy legyen Nálad plusz ruha, ugyanis reszketve motorozni nem csak kellemetlen, de veszélyes is.

Extra figyelem és koncentráció

Az éjszakai vezetés unalmas és fárasztó tud lenni, mert sokkal jobban kell közben koncentrálni. Fáradtan ne kísérletezz azzal, hogy mennyit bírsz még sötétben vezetni, mert előbb-utóbb baj lehet belőle.
Ha menet közben tör rád az álmosság, állj meg 10 percre tornázni, az segíthet, hogy felébredj, de ha még messze a cél, inkább keress egy helyet, ahol aludhatsz egy pár órát. A kávé és az energiaital csak rövidtávon megoldás, ha elmúlik a hatásuk, fáradtabb leszel, mint előtte voltál.
Éjjel többen használják az utakat, mint gondolnád

A vadállatok éjszaka aktívak, olyankor a legvalószínűbb, hogy átszaladnak az úton és eléd ugranak. Sötétben inkább menj fel az autópályára, de ha mindenképpen egy kihalt országúton vezet az utad, hajts lassan és ne feledd, ha egy vad átfut előtted, utána se húzz kövér gázt, hiszen semmi sem biztosít arról, hogy egyedül van és nem követi másik társa.
Invázió

A legtöbb bogár a sötétedés kezdetekor élénkül fel. Olykor hatalmas rovarfelhőkbe lehet belefutni, amik egy pillanat alatt összekenik a bukósisakodat, a ruhádat és a motorodat. Legyen nálad tisztítószer, amivel legalább a bukó plexijét le tudod mosni. Ha ráérsz, várd meg, amíg teljesen lemegy a nap, akkor a bogarak száma is csökken!

Nem divatos, de hasznos

Nappal is alig vesznek észre az autósok, gondold el, mi van éjszaka, sötétben. Hagyd a trendi, fekete ruhákat másnak, vásárláskor keress világos, fényvisszaverő betétes dzsekit és feltűnő színű bukósisakot! Ha minden ruhád fekete, legalább legyen nálad egy láthatósági mellény, amit sötétben, esőben és ködben fel tudsz kapni.

Divatos, de veszélyes

Tényleg tök vagány a sötét plexi a bukósisakodon, de csak verőfényes nappali használatra való. Éjjel alig látsz mögötte valamit, ha felnyitod, kifújja a szemed a szél és a szemgolyóddal gyűjtöd össze a bogarakat. Mindig vidd magaddal a sima, víztiszta plexidet, hogy ki tudd cserélni, ha jön a sötét! Esőben, ködben is jobban lehet látni színtelen plexivel.


 
 
Te szoktál sötétben motorozni? Mi az, amire még külön figyelmet kell szerinted fordítani?