Shox Motoros Áruház » Közösség

Amiket biztosan el kell végezned, mikor télire lerakod a motort


Ha te úgy akarod lezsírozni a motorodat, mintha a dédunokádnak hagynád örökségül, tedd, de mi most csak a legalapvetőbb teendőkre hívjuk fel a figyelmed. Ha ezeket kihagyod, a tavasz első napsugarai egy szervizben vagy motoros boltban fognak érni, míg a haverjaid vígan motoroznak.

Városi legenda vagy valóság a bekocsonyásodó benzin?

Tele a tankot! Ráadásul valami prémium benzinnel!

Így lehet elkerülni azt, hogy 3-4 hónap alatt belekössön a tankba és a benzinpumpába valami undorító trutymó. Ha teli az üzemanyagtank, a fém nem fog belülről elkezdeni rozsdásodni.

A drágább benzin azért kell, mert ahhoz más adalékokat használnak, amitől stabilabb lesz, nem kocsonyásodik úgy, mint a sima 95-ös. Porlasztós motoroknál érdemes még zárt benzincsappal (ha van) kijáratni a benzint a karburátorokból. Nem olcsó javítás egy komplett karbisor tisztítása, jobb megelőzni a hibát.
 
Be kell-e indítani időnként a motort?

Ha csak egy pár hónapra rakod el, akkor nem muszáj rendszeresen beröffenteni. Persze nem is tilos!

Ha szeretnéd hallani a hangját és érezni a kipufogó „illatát”, csináld nyugodtan. Viszont egy dologra figyelj oda! Addig járasd a motort, amíg teljesen bemelegszik. Ha túl korán leállítod, a lecsapódó pára nem fog tudni elpárologni a kipufogó belsejéből, ami egyenes út az idő előtti szétrohadás felé.

Annyit azért tegyél meg, hogy felbakolod a motort, hogy a gumik ne egy ponton kapják a terhelést egész télen. Ha nincsen első-hátsó állványod, kéthetente told arrébb a mocit egy fél métert.





Itt találsz motoremelőket >>>


Ki kell venni az akkumulátort?

Nem muszáj. Ha az akksi rendesen fel van töltve, még a mínusz fokok sem ártanak neki. Bezzeg, ha kezd lemerülni, az elektrolitból kiválik a víz, amitől könnyen szétfagyhat.

Bent hagyod vagy kiveszed, tök mindegy, ha töltöd rendszeresen! A mai motorok gondozásmentes akkumulátorával csak ennyit kell tenni, ezt viszont nem szabad elmulasztani.

Kéthetente mérjél rá az akkudra. Ha az üresjárati (vagyis terhelés nélküli) feszültsége 12,5 V alá csökken, töltsd fel. Ha ez a feszültség 12 V alá esik, kezdheted nézegetni az új akkumulátor árakat.



Itt találsz akkumulátorokat >>



Bónusz tippek

Ha már úgysem motorozol, itt az alkalom, hogy rendbe rakd a motoros ruháidat! Nehogy már bogarasan és büdösen tedd el őket a következő szezonra!

A bőrcuccokat tisztítsd le enyhén vizes szivaccsal, majd töröld tisztára. Legvégül kend be bőrápolóval és meglátod, nem kell minden évben újat venned.

Textil ruháidat kímélő kézi mosásban részesítsed, de öblítőt ne használj. Vízálló ruháidat fújd be impregnáló spray-vel.

Motoros csizmádat cipőkrémmel kezeljed.

És amit egész idényben tutira elkummantottál: szedd ki a bukósisakod bélését és mosd ki! Öblítő helyett használj antibakteriális sisakbélés tisztítót!




Itt találsz speciális, motoros tisztítószereket >>

Ha nem tudod, hogyan kell kiszedni a bélést, kérj segítséget szakképzett eladóinktól!

 
Te hogyan rakod el télire a motorodat, mit csinálsz vele/rajta?