KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

5+1 tipp az őszi motorozáshoz

Minden nyár végén ilyeneket lehet hallani: „Most már leteszem a motoromat, kiszedem az akkumulátort, kivonom a forgalomból, majd tavasszal újra előveszem”, stb.

Pedig ősszel a legszebb a táj, butaság lenne éppen mostanában nem motorozni.

Ahhoz, hogy ilyenkor is élvezetes és biztonságos legyen a motorozás, összeszedtünk pár dolgot, amire mindenképpen érdemes figyelned.
1. Öltözz rétegesen


Reggel és este csípős hidegek szoktak lenni, de napközben még belefuthatsz egy kellemes napsütéses időbe.
Ilyenkor érdemes előkapni a ruhádba való, nyárra eltett thermobélést és beszerezni egy klassz aláöltözőt. Ezeket minden megállásnál tudod variálni és nem fogsz úgy kinézni, mint egy Michelin-baba. Ráadásul még kényelmesen is tudsz majd mozogni.

2. Legyen vízálló a cuccod, vagy legalább legyen nálad esőruha

Az idő csalóka, könnyen belefuthatsz egy zuhéba, ami nyáron még majdhogynem kellemes is lehet (na jó, ez enyhe túlzás). Ilyenkor viszont már piszok kellemetlen gatyáig elázva hazavánszorogni.
A legjobb, ha a cuccod alapból vízálló, így ha elered, nem kell megállnod és becsomagolnod magad.
Ha nincs vízálló motoros ruhád, akkor csak az esőruha segíthet rajtad.
3. Figyelj a nyirkos falevelekre


A lehulló levelek szépek, színesek, romantikusak és….NAGYON VESZÉLYESEK!
Teljesen rátapadnak az útra, nyirkosak, csúszósak lesznek. Mindig lassan, körültekintően vezess és ne a falevelekkel borított kanyarokban próbáld a majrécsíkodat nullásra radírozni!

4. A vadveszély ilyenkor nagyobb

Szarvasbőgés. Mond ez neked valamit? Ez az egyik ok, amiért ősszel még jobban kell figyelned az erdős-mezős szakaszokat. Ilyenkor a szarvasbikák „udvarolnak” a nőstényeknek, és a randitól nem tarthatja vissza őket még az sem, ha keresztbe kell átszaladni az országúton.
A szarvasbőgés általában augusztus végétől októberig szokott tartani. Nagyon érdekes, ha ilyet hallasz, de figyelj arra, hogy a veszélyeztetett területeken bármikor (!) eléd léphet 1-2 párszáz kilós példány.
5. Korai sötétedés


Ez az egyik legutálatosabb dolog az őszben… rövidülnek a napok. Motorozás során is készülj fel erre. Tervezd az utadat úgy, hogy tudd, hamarabb megy le már a Nap.
Amellett, hogy a sötétedéssel a hűvösebb idő is együtt jár (ilyenkor jön jól az aláöltöző), érdemes figyelned arra, hogy ne csak a motorod legyen észrevehető.
Válassz olyan ruhát, sisakot, ami lehetőleg nem fekete, vagy legalább fényvisszaverőkkel van ellátva.
+1 Páramentes a bukód plexije?


Hűvös, nedves időben minden sisak könnyebben párásodik. A tiéd valóban páramentes? Mert piszok kellemetlen hidegben, esőben nyitogatni a plexit, hogy levigye a menetszél a párát!
Ha a bukósisakodhoz lehet kapni Pinlock betétet vagy Pinlockos plexit, ne habozz felszerelni rá. Ez a legjobb megoldás a párásodás ellen.
Ha nem kapsz hozzá vagy drágának találod, akkor legalább egy páramentesítő spray-vel lepd meg magad!


Neked van saját őszi motoros praktikád?
Mivel teszed élvezetessé az utolsó igazi motoros heteket az évben?